Akciókcsaládi házépítés árcsaládiház árajánlatcsaládiház építés árajánlatcsaládiházépítéskészház akciókKiemeltKiemelt cikkeink

Családiház építési árak 2022-ben

A www.kp.hu weboldalunk idén 24 éves, így a legrégebbi hazai építőiparral foglalkozó internetes oldal is egyben.


Korábban évente egyszer, maximum kétszer tettünk közzé új családi ház építéssel kapcsolatos árlistát, 2021-ben hatszor kellett a családi ház építési árakat változtatni.

Minden évben a legtöbbször beérkezett kérdés az ügyfelektől az volt, hogy mennyibe kerül egy négyzetméter családi ház.
Amikor a weboldalunkat elindítottuk egy négyzetméter kulcsrakész családi ház ára 80 ezer forint volt és ebben az áfa is benne volt! Tehát egy 100 négyzetméteres ház kulcsrakészen 8 millió forintba került a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején.
Ha az áremelések napjainkban hasonló ütemben nőnek, 2 év múlva ebből az összegből csak az alapozást lehet majd elkészíteni sajnos.

Fentebb írtuk, hogy a tavalyi évben hat alkalommal kellett árakat igazítani a bekerülési alapanyag árak miatt.
Az utolsó negyedévben már csak félve mertünk árat adni az ügyfeleknek, mert olyan kaotikus volt a beker árak tekintetében a helyzet és több építőanyag a magas ár mellett sem volt elérhető csak több hónapos előjegyzés után.
Több dolgot meg kellett változtatni a műszaki tartalomban, hogy olyan anyagokkal dolgozhassunk, melyek egész évben elérhetőek. Így hagytuk abba a kőzetgyapottal történő szigetelést, mert az ár hatalmasat nőtt és a termék sem volt elérhető csak több havi várakozás után. A kőzetgyapotot például BIO cellulóz és fagyapot fújt szigetelésre cseréltük, beruháztunk modern hézagmentesen végezhető befújó berendezésre és elvégeztük a szükséges tanfolyamot a munkavégzéshez. A hagyományos gipszkartont is lecseréltük tűz- és vízálló, ütésálló modernebb megoldásokra.

A hőszigetelő anyagok, a faanyag, az acél, a gipszkarton és kiegészítői, a réz, a műanyag termékek, ebből adódóan a kábelek, szerelvények, fajanszok, ragasztók, vakolatok, gipsztermékek árai soha nem látott mértékben nőttek.
A faanyag 6 hónap alatt 200%-ot menetelt felfelé az acéllal kézen fogva, szerencsére a faanyag árak nagymértékben redukálódtak az év vége felé.
Van olyan gépészeti anyag beszállító, aki 8x változtatott az árlistáján és minden alkalommal felfelé mentek az árak, de több anyag is eszeveszett szárnyalásba kezdett, melyet részben a Covid hatásának, részben a kormányunk építési és hitel támogatásainak, valamint az energia áraknak is betudhatunk.

A 2022-es év nem tudjuk előre, hogy mit tartogat számunkra, de sajnos az előrevetített dolgok fényében nem számíthatunk árcsökkenésre, a 2023-tól újra életbelépő 27%-os ÁFA biztosan növeli az építtetői kedvet, persze majd kérdés, hogy talál-e mindenki magának szabad kapacitással rendelkező korrekt kivitelezőt.
Kóklerek, simlis kivitelező cégek brutális számban jelentek meg ugyanis az elmúlt 1-2 évben. Olyan emberek is elkezdtek kivitelezni, akik az építőipart onnan látták eddig, hogy ők is házban laktak.

Nincs jogunk bántani a Megrendelőket, de sajnos nagyon sokan felelőtlenül vágnak bele egy-egy építkezésbe, mert a legtöbbször nem számít semmi más csak az ár és a vállalkozóktól elhangzó ígéretek. Az, hogy a kivitelező cégnek volt-e múltja, referenciája, felszámolás alatt áll-e, tartozik-e a beszállítóknak és mennyire biztos a jövője, fizet-e járulékot, adókat, sajnos nem igazán számít. Sajnos sok építtetőnél az sem alapkérdés, hogy a ház, melyet most szeretne felépíttetni az mennyire energiatakarékos lesz és megfelel-e majd az idén életbelépő szabályoknak, melyet már kétszer kitolt a koronavírus árnyékában a kormányunk. Rengeteg cég az internetről leszedett képekkel ámítja a mit sem sejtő építtetőket, miközben hirdeti, hogy tucatnyi házat épített a korábbi években, de ha megnézzük a cégkivonatot, kiderül, hogy 5-10 milliós forgalma volt a legtöbb ilyen internet-huszár vállalkozónak. Az pedig csak hab a tortán, hogy jelentős esetben olyan pl. SIP paneles ház technológiának dőlnek be építettek, melyek nem alkalmasak a ház felépítésére, maximum vázkitöltés célra kaptak műszaki értékelést, de ennek ellenére az egész házat ebből építik fel és addig nincs baj, ameddig nincs baj szoktuk mondani, de sem statikailag, sem tűzvédelmileg sem korrekt a legtöbb ilyen épület és el kell mondani, hogy tisztelet a kivételnek, mert nem minden rossz nem azt állítjuk!

Cégünk a “SILVER AA” kategóriás pénzügyi minősítését megőrizte és szintet lépett, így 2021-től a “GOLD AA” minősítést kapta meg Európa legnagyobb pénzügyi minősítőjénél a BISNODE-nál, melyre a magyar vállalkozások csupán 1,75%-a jogosult. A 2022-es évben azon leszünk, hogy kiérdemeljük a legmagasabb “AAA” pénzügyi minősítést. Ezenkívül egy félautomata új készház üzemet építettünk és hamarosan átadjuk azt, hogy a kapacitásunkat többszörözni tudjuk.

Cégünk az Ünnepek alatt aktualizálta az árlistáit és közzé teszi a 2022-es év eleji szerződéskötési árait.
Ezek az árak 2022. január 9. napjától 2022. február 10. napjáig érvényben lesznek, utána az árak ismeretében döntést hozunk majd, hogy tarthatóak-e a családi ház építési árak.

Cégünk kizárólag kiemelten energiatakarékos házakat gyárt és épít prémium alapanyagokból rövid határidővel és minden házunkat saját üzemünkben állítjuk elő innovatív megoldásokkal, minél több CNC-s megmunkálást végzünk annak érdekében, hogy minél méretpontosabb ház elemeket állítsunk elő.

  • A 2022-es évben is több építési technológiával foglalkozunk és kerüljük a hagyományosnak tekinthető megoldásokat, mert szerintünk az innováció viszi előre a világot, így nagyon fontos a fejlesztés és az is, hogy a felépített házak a fenntartható fejlődést szolgálják és minél kisebb ökológiai lábnyoma legyen az elkészült épületeknek.
  • Az ökológiai lábnyom az anyagválasztásnál kezdődik és a gépészeti megoldásokkal folytatódik és majd egyszer ha elbontják a házat, akkor nagyon fontos, hogy újra felhasználhatóak lesznek-e az építőanyagok vagy lebomlanak majd, esetleg sitthalmokban végzik.
  • Minél több fa alapanyagú bio szigetelést és építőelemet használunk, melyek CO2-t kötnek meg. Idén elérhető a teljesen BIO rétegrendű STEICO házunk, melynek falszerkezete teljes keresztmetszetben BIO és ÖKO minősítésű anyagokból áll.

AZ ALÁBBI ÉPÍTÉSI TECHNOLGIÁKKAL FOGLALKOZUNK 2022-BEN:

  • EnergyFriendHome, faszerkezetes könnyűszerkezetes készház építés
  • EnergyFriendHome, acélszerkezetes könnyűszerkezetes készház építés
  • STEICO BIO ragasztott faszerkezetes családi ház építés
  • PuzzleHome moduláris családi ház építés
  • ThermoBurok családi ház építés
  • Kerámiaház építés

Az első négy felsorolásban szereplő családi ház építési mód, mind könnyűszerkezetes építési technológia, az utóbbi kettő pedig egy hagyományos eljárásnak nem mondható, de a ThermoBurok építési rendszer gyakorlatilag egy hőtárolós monolit vasbeton falszerkezet, melyen kívülről 35 cm grafitos polisztirol szigetelés adja a brutális hőszigetelést, míg belül gipszvakolattal látjuk el.

A padló és a födém szintén hasonló hőtárolós megoldással és nagyteljesítményű hőszigeteléssel van ellátva. A kerámiaház pedig egy gyárban készített, előregyártott fal elemekből álló, környezetbarát és kiemelt hőszigeteléssel rendelkező építési forma, melynek segítségével kettő nap alatt tudunk szerkezetkész házat a helyszínen daru segítésével megvalósítani. 

A felsorolás első 4 eleme könnyűszerkezetes házas megoldás, a hőszigetelés tekintetében sokkal jobb hőszigetelő, mint egy modern téglaház, ezt tudjuk már régen a készházakról. 

Fontos kiemelni, hogy a mi általunk gyártott és kivitelezett készházak hőtároló tömege is sokkal jobb egy modern téglaházhoz képest, melynek oka, hogy nem hagyományos kőzetgyapot vagy üveggyapot hőszigeteléssel szigetelünk, hanem helyette BIO minősítéssel ellátott, nagy testtömegsűrűség cellulóz és fagyapot szigetelést fújunk a falpanelekbe résmentesen, tömörödésmentesen, melyek egyrészről megújuló és fenntartható anyagok, másrészről a szálas szigeteléshez képest 2-3x-os tömeg mellett a fajhője is 3x magasabb, mint más készházak hőtároló képessége, vagy egy téglaház hőtároló kapacitása. 

Bizonyítottan a legjobb falszerkezetünk és födémszerkezetünk közel 20 órás fázisletolódási idővel rendelkezik, azaz ennyi idő kellene nyáron, hogy átmelegedjen a falszerkezet, de a nap csak 6-7 órán át süti a szerkezetet és jön a lehülés, így nem indokolt a klíma használata sem ezekben a házakban. 

Nézze meg a 2022. januári családi ház építési árainkat és innovatív technológiáinkat
EnergyFriendHome acélszerkezetes családi ház fal és tető vázszerkezete. 2022-es év eleji rendelés esetén az ár: cca. 90. 000 Ft / m2

Acél vázkész állapot: A készházaink vázszerkezetkész, palánkolás nélküli megrendelés esetén 1-2 napos üzemi szerelés után a helyszínen 2-3 nap alatt felállításra és összeszerelésre kerülnek a tető és a falak tekintetében. Ez az állapot palánkolás nélkül acélszerkezetes kivitelezés mellett 100 m2-es családi ház esetén 2022-es év eleji rendelés esetén egyszerű nyeregtető esetén: cca. 84-86. 000 Ft / m2 közepesen bonyolult tető esetén: 90-95. 000 Ft / m2, de a legbonyolultabb tagolt tetőszerkezet esetén sem megy az ár 95-105. 000 Ft / m2 közötti ár fölé. 

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Félkész készültség esetén az összes ablak és külső nyílászáró beépítésre kerül, belül az összes szigetelés és kartonozás, palánkolás elkészül, a mennyezet vázszerkezete és szigetelése is 100%-os. A külső falszerkezet palánkolása 2022-ben már OSB lap helyett Rigips tűz- és vízálló GlasrocX anyag. Egy 100 m2-es családi ház ebben a készültségben 2022. év eleji rendelése esetén cca. 250. 000 Ft / m2.

A félkész készültség falpaneljei, tető elemei egy hét alatt készülnek el az üzemben és mérettől függően 1-2 hét alatt a helyszínen felépítjük és átadjuk azt. 

Mit is tartalmaz a félkész állapot? Az összes falszerkezet felállításra kerül, melyen már rajta vannak a palánkolások mindkét oldalon, benne van a falakban a hőszigetelés, összeszerelésre kerül a tetőszerkezet, bekerülnek az ablakok, bejárati ajtó, erkélyajtók, tetőlécezés és tetőfedés, bádogozás, párkányok. Az álmennyezeti CD vázszerkezet felszerelésre kerül és a födémbe is befújjuk a 30 cm fagyapot vagy cellulóz szigetelést. 

Mennyibe kerül ez 2022-es év eleji szerződéskötés esetén?

A válasz kicsit bonyolultabb, mert függ attól, hogy mekkora az épület és mennyire tagoltak a falai és a tetőszerkezete, de általánosságban el tudjuk mondani, hogy egy cca. 100 m2-es családi ház esetén az ár négyzetméterre vetítve ennél a félkész készültségnél 245-275. 000 Ft / m2.

Emelt szintű félkész EnergyFriendHome családi ház fotója. A házat 11 évvel ezelőtt Kisbéren építettük fel.
2022. év eleji megrendelés esetén az ár: cca. 285-315. 000 Ft / m2.
Kívül minden készen van, belül hőszigeteltek a falak, palánkolás készen van, álmennyezet is elkészült és a mennyezeti hőszigetelés is 100%-os. Az ár az alapozást nem tartalmazza. 

Az emelt szintű acélszerkezetes és faszerkezetes félkész állapot annyiban különbözik a félkész társától, hogy az épület kívülről teljesen készen van, tehát a hőszigetelt vakolatrendszert is elkészítjük. 

Ennek a készültségnek a 2022-es év eleji eladási ára: 285-315. 000 Ft / m2.

Cégünk kulcsrakész családi házat csak Budapest 50 km-es vonzáskörzetében vállal. Természetesen amennyiben rendelkezésre áll szabad partner kivitelezői kapacitás, akkor összekapcsoljuk kérés esetén Önnel. 

A napjainkban tapasztalható közlekedési helyzet, üzemanyagárak, szállásdíjak nem biztosítanak nagy távolság mellett piacképes árat egy helyi burkoló vagy festő, esetleg gépésszel szemben és ezért indokolatlan az emberek nagy távolságra történő munkavégzése. 

Természetesen a vázkész, félkész, emelt szintű félkész készültséget bárhol Európában felépítjük, mert 1-2 kamionnal egy nagyobb, akár 200-250 m2 családi házat is szállítani tudunk egyszerre az összes fal- és tetőszerkezettel együtt. 

A fogadószint elkészítésével kapcsolatban egyeztetni kell, hogy az adott térségben rendelkezésünkre áll-e kivitelezési kapacitás. 

Modern kerámiabeton fotója
Szerkezetkész kerámiabeton családiház 100 m2-es bruttó alapterülettel alapozás nélkül ez a készültség most cca. 15 millió forint!

Kerámiabeton családiházaink árazása 3 különböző műszaki készültségi fokban érhető el.

Szerkezetkész állapot: Két napos üzemi gyártást követően a kerámiabeton előregyártott házakat legalább egy hétig pihentetjük az üzemben, majd kiszállítjuk és daru segítségével 1-2 nap alatt az építési helyszínen az Ön által biztosított alapozáson felépítjük azt. Ennél a készültségnél már benne van az összes fal villamos szerelésének a gégecsöve a falszerkezetben, ezenkívül a tetőre felhelyezzük a tetőfóliát és ellenlécezzük azt!
Az összes kerámiabeton falszerkezet felépítése, faszerkezetes rácsos tartóval együtt 100 m2-es egyszerű nyeregtető esetén: 135-156. 000 Ft / m2.

Félkész állapotú kerámiaház: Összes fal felállítása, tetőszerkezet elkészítése, ablakok, bejárati ajtó, erkélyajtók beépítése, bádogozás, lécezés, fóliázás, cserepezés, ragalja palánkolása, az összes villamos vezeték övezése a falakban elkészítve: 215-245. 000 Ft / m2.

Emelt szintű félkész kerámiabeton családiház. 100 m2-es bruttó alapterülettel alapozás nélkül 2022 év eleji szerződéskötés esetén cca. 26 millió forint!

Emelet szintű félkész állapotú kerámiaház: Összes fal felállítása, tetőszerkezet elkészítése, ablakok, bejárati ajtó, erkélyajtók beépítése, bádogozás, lécezés, fóliázás, cserepezés, ragalja palánkolása, az összes villamos vezeték övezése a falakban elkészítve, külső hőszigetelt vakolatrendszer elkészítése: 255-300. 000 Ft / m2.

Az áraink az ÁFA költségét nem tartalmazzák, mely 300 m2-es nettó alapterületű családi ház méret alatti építés esetén 5%-os mértékű még az idei évben. Ennél nagyobb ház, gazdasági épület vagy nyaral státusz esetén az ÁFA 27%-os! 2023-tól megszűnik a kedvezményes 5%-os ÁFA, tehát érdemes sietni a vállalkozó és a technológia kiválasztásával és a szabad kapacitás lekötésével.

A lap alján hozzászólhat és kérdezhet az írással kapcsolatban és 1-2 napon belül választ kap a kérdésére.


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb