„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Kiemelt

Gondoljuk újra az építőipart; vályog- és mész az építészetben

A KP SALES HOUSE Gyulán járt a Biokay által rendezett vályogépítészeti alapképzésen, mely nemcsak szakembereknek nyitotta meg kapuit, hanem vályogház tulajdonosoknak is, akik hivatalos, megbízható háttérrel rendelkező szakmaiaktól szeretnének tanulni, házuk megépítése, felújítása, vagy karbantartása céljából. 

Oktatás vezetője Bíró Árpád vályogépítő mester, kőműves-és festőmester, az Európai Vályogépítészeti Oktatási központ szakoktatója, és Bíró Péter, a BIOKAY ügyvezetője, az Európai Vályogépítészeti Oktatási központ szakoktatója, épületbiológus, aki 2010 óta foglalkozik természetes építőanyagokkal.

A KP SALES HOUSE KFT az elmúlt 5-6 évben egyre inkább a fenntartható építészet irányba orientálódik, mely egy új, és nem kevésbé fontos szegmense az iparnak, mely egy új értéket képvisel a piacon. Ennek a törekvésnek az eredményeként mára ki tudunk helyettesíteni olyan természetre-és egészségre káros anyagokat az épülő házainkban, mint például az üveg-és kőzetgyapot, a polisztirol és a beton, és ezzel a házainkat páratechnikailag nyitott szerkezettel tudjuk felépíteni.

Mi az a vályog?

A vályogépítés elsődleges alapanyaga a vályogtalaj, amely agyag, homok, apró kavics és iszap keveréke, melyhez színező és minőségjavító anyagokat adnak. Az építési célra használt agyagos talaj szerves, rothadó anyagot nem tartalmazhat. A kötést maga az agyag biztosítja, melynek részecskéi 0,002 mm-nél kisebbek. Az agyag a vályog természetes kötőanyaga. Az agyag kötőereje annak minőségétől és mennyiségétől függ. Ez alapján az építőagyag „sovány” vagy „kövér” kategóriába sorolható.

Magyarországon jelenleg megközelítőleg 700 000 család él vályogházban. A lakosság gyakran technikailag nem megfelelőnek tartja ennek az építőanyagnak a használatát. Mindazonáltal a környezetromlás egyre több bizonyítékának fényében a környezettudatos építkezés vagy az öko-architektúra egyre nagyobb érdeklődést vált ki világszerte. Ennek következtében egyik nagy múltra visszatekintő hagyomány, a vályogépítészet, valamint annak újragondolt, modernizált változata napjainkban reneszánszát éli.

A vályog olyan természetes és környezetbarát anyag, amely 100%-ban visszafordítható a természetbe. Kiváló nedvességszabályozó, hiszen a földfal az emberi bőrhöz hasonlóan képes lélegezni. Képes kompenzálni a páratartalom és a hőmérséklet ingadozását. Szabályozza a beltéri levegő páratartalmát, így hozzájárul az egészséges mikroklíma kialakításához. Például, ha a levegő páratartalma 50%-ról 80%-ra nő, az agyagtégla két nap alatt 30-szor annyi nedvességet képes felvenni, mint az égetett agyagtégla.

A vályog nagy hőtároló képességgel rendelkezik, amely intelligens építészeti megoldásokkal együtt nagyon jól kihasználható; a téli hónapokban a fűtési ráfordítás jelentősen csökkenthető, míg nyáron a belső tér kellemes hőmérsékleten tartható klímaberendezés nélkül.

A legegyszerűbb módszer a vályogvakolatok pozitív életkörülményeinek kialakítására a lakóhelyen belül a vályogvakolatok használata. A legalább 1-1,5 cm vastagságú felhordása elegendő a vályog pozitív élettani, épületfizikai és építésbiológiai előnyeinek teljes kiaknázásához. A vályogvakolat sokféle falazóanyagra alkalmazható; téglafalra, betonra, szalmára, és fára is.

Az energia egy véges ásványi (fosszilis) energiaforrás elégetéséből származik, így a vályog környezeti szempontból rendkívül fenntartható anyaggá válik. Míg egy köbméter cementburkolat megmunkálása 500 kWh energiát igényel, addig ugyanennyi vályog csak ennek egy százalékát.

Ráadásul a szállítási költség is lényegesen alacsonyabb. Magyarország talajának megközelítőleg 90%-a alkalmas vályog építészeti felhasználásra. Ebből következően az esetek többségében, például a pince vagy az alapozás ásásakor vályog előállítására alkalmas talajhoz juthatunk, amely helyben azonnal hasznosítható.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A vályog egyik gyakran emlegetett hátránya a nedvességre való érzékenysége. Ez valóban így van; azonban megfelelő alapozással és talajnedvesség elleni szigeteléssel ez a probléma már könnyen megoldható, így vályog építőanyagok felhasználásával, optimális klímával és maximális életkomforttal rendelkező, tartós épület építhető.

A kétnapos képzésen az elméleti ismeretek mellett lehetőség nyílt a legjobb minőségű európai, minősített gyári késztermékek megismerésére. A rendezvényt kedvező hangulat, professzionális eszközök és kiegészítők, valamint átfogó tananyag jellemezte.

Az elméleti rész a vályogépítészet alapjainak, az anyag tulajdonságainak megismertetésével, valamint az épületfizika tárgyalásával kezdődött. Ezt követte a résztvevőknek biztosított gyakorlófelületek elkészítése. A képzés során lehetőség nyílt különféle felületek megmunkálására, beleértve a téglát, fát, régi vakolatot, betont, gipszkartont és másokat.

A képzés során a résztvevőknek lehetőségük volt a vályog- és mészvakolatok széles skáláját megismerni és használni, beleértve az alapvakolatokat, a fedővakolatokat, az univerzális vakolatokat, a festékeket és a vályog felületű dekorációs bevonatokat.

A komplett vályogvakolat rendszer megismerése egyedi megoldások bemutatásával zárult, köztük a marokkói tadelakt és a csempe helyett használható viaszos vályogglett.

A BIOKAY képzéseit olyan szakemberek számára ajánljuk, akik orientálódnak a fenntartható építészet felé, és minden olyan magánszemélynek, aki amellett, hogy érdekli a fenntartható építészet, vagy építeni készül, vagy rendelkezik vályogépítésű házzal, melyet megfelelően szeretne felújítani, karbantartani! 

A közeljövőben megrendezésre kerülő tanfolyamok eseményei:

Dekorációs műhelymunka:  2024.06.07-08: https://www.facebook.com/events/7324449947670226
2024.07.27-28 Dekorációs műhelymunka: https://www.facebook.com/events/730297622462761
Vályogépítészet alapjai:  2024.06.25-26: https://www.facebook.com/events/208845308987189
Vályogépítészeti alapok,2024.Július 25-26: https://www.facebook.com/events/208845308987189
A Prémium Partner konferenciák következő eseményei:
Lenti: https://www.facebook.com/events/1000696034730634/
Gyula: https://www.facebook.com/events/1163052851370450/Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb