„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

építőipari feketelistakontár munka

Egy elrettentő fogadószint mintapéldánya – ilyen amikor kókler vállalkozót fogsz ki

Az eset a Kp Sales House Kft-vel történt meg.
Annak ellenére, hogy a Kedves Megrendelő a mai napig sem tudja átadni cégünk számára a saját maga által vállalt fogadószintet minőségi és statikai hibák miatt, inkább úgy döntött, hogy interneten lejáratja a vállalkozásunkat. Azt állítja, hogy mi okozzuk a kárt azzal, hogy a méret és statikai hibás alapra nem készítjük el a házat, melyre már két szakértő is véleményt adott és már feltárás is történt, ami a legnagyobb szakmai hiányosságokat is feltárta.

Hozzá kell tenni, hogy a Megrendelő Kedves Lánya aki véleményezte negatívan a vállalkozásunkat, jogász végzettséggel rendelkezik és tudja, hogy milyen jogi következményei vannak a tetteinek.

A történet ott kezdődik, hogy egy hölgy megkereste vállalkozásunkat a tavalyi évben és terveztetett egy családi házat cégünkkel. Az alapozásra, befejező munkákra egy helyi vállalkozóval szerződött, a Kp Sales House Kft csak a vázszerkezetet, palánkolást végzi a szerződés szerint, majd a tetőfedést.

Még a 2022-es év elején elkezdte a Megrendelő vállalkozója az alapozási munkálatokat és márciusban készre jelentették ezt felénk.

A cégünk építésvezetője és a Felelős Műszaki Vezetője személyesen elmentek átvenni az elkészült fogadószintet a Balaton melletti építési telekre.
Sajnos amikor a helyszínre megérkeztek, már messziről látták, hogy gond van, hiszen az aljzatbetonozás szélében több centiméter hullámzás volt vízszintesen és függőlegesen is szemmel látható hibák voltak.

Mérőszalaggal, lézerrel és szintezőműszerrel is mértek, de a szemrevételezés tapasztalata a méretekben is testet öltött, így cca. 20 cm hiba volt az egyik és 8 cm a másik szélességi irányban, az aljzatlemez vízszintességében pedig 5-6 cm hullámzás volt! Ezek a sík, szög és méretbeli eltérések a magyar szabvány szerint kontár munka kategóriába esnek, azaz meg kell tagadni az átvételét.

Mi is ezt tettük. Jeleztük ezt a Megrendelőnek, aki nem fogadta el a döntést és szakértőt hívott az alapozás minőségének igazolásához.

A szakértő ennél sokkal komolyabb problémákat tárt fel és egyenesen nem javasolta a ház felépítését erre a fogadószintre, mert a mérethibán túl statikai problémát is talált, miszerint nem volt megtömörítve a több mint egy méter feltöltés utolsó rétege.

Csatolunk pár fotót, melyet a Megrendelő vállalkozója adott az építésdélben lévő munkáról és itt állnak azok a képek is amit mi a helyszíni átvételi eljárásnál láttunk.

A képek alatt a szakértői vélemény is olvasható, de személyiségi jogi okokból kitakartuk a címet és a szakértő, megrendelő nevét.

Ezt a mérethibás, kontármunkát próbálták meg átadni a cégünk számára

Ezt a munkát próbálták meg átadni a cégünk számára. Szemmel látható a több centiméteres hiba a széleken.

Ezután elküldték számunkra, hogy ők milyen szakszerűen dolgoztak a végeredmény előtt. Aki látott már kőműves munkát az le tudja vonni a következtetést. Sok éves kivitelezői tapasztalatunk alatt ilyen trehányul kiásott, egyenetlen alaptestet és megtámasztás nélküli zsaluzatot még nem is láttunk. Nem csoda, hogy a fentebb bemutatott aljzatbeton lett a végeredmény.

Ez nem alapozás, ez egy kráter a feltöltött, de meg nem tömörített talajban:

A saját zsinórozásuk mellett jól látszik, hogy milyen borzasztó minőségben, méretben van a földmunka elkészítve.

Pont ilyen egyenetlen lett a végső aljzatlemez széle, mint ahogyan berakták a hőszigetelő XPS lemezeket zsaluként. Persze szakszerűtlenül a teraszt egybe betonozták a házzal, hogy jó hőhidak legyen.

És itt áll a szakértő véleménye, melyet a Megrendelő rendelt meg annak igazolására, hogy az általa idegen vállalkozóval készített munka jó és nem tagadhatjuk meg miatta a fogadószint átvételét és az épület felépítését: (kíváncsi vagyok, hogy bennetek olvasókban mi jön le a szakértői vélemény után)

A Megrendelő több levelet és telefonhívást indított a cégünk felé, melyben egyértelműen leírta, hogy a szakértői vélemény azt mondja ki, hogy a munkát át kell vennünk és el kel kezdeni a ház felépítését.

Nyilvánvalóan, aki elolvassa és értelmezi az megérti, hogy nem ezt írta le a szakértő, hanem felsorolt több hibát is.

Ezután a Megrendelő megrendelt egy talajtömörség mérést, de a cégnek nem a szóban forgó alapozás, fogadószint re adott megbízást, hanem a mellette lévő területre. Ennek értelme pont annyi volt, mint a Szaharába homokot szállítani, ezt a szakértő cég is elismerte, de érdekességként ki kell emelni, hogy a cég a szakértésben is rossz alapadatokat kapott meg, mert pl. az volt számukra nyilatkozva Megrendelői oldalról, hogy az elkészült munka egy lemezalap. Persze semmi köze sincs a lemezalaphoz a sávalapnak…

Kitakarva látható a szakértés készítője és a megbízó adatvédelmi szempontokból, mely vélemény jól leírja, hogy az alap mellett jó a talaj tömörsége. Igen ezt tudtuk és a saját szakértője nem azt mondta, hogy nem jó a termett talaj, hanem a több, mint egy métert nem tömörítették meg jól!

Ezután a Megrendelő megbízott egy igazságügyi szakértőt, aki megbízott egy másik szakértőt és szemrevételezte az alapozást. Nem mért sem szöget, sem magasságot, sem tömörséget, sem szélességet, csak szemrevételezte. Ez nem szakértői vélemény, mert semmilyen egzakt adat nincs. Olyan mint egy szépségverseny, hogy megnéztem és szubjektíven dönt valaki, hogy ki szebb vagy sem a másiknál.

Ennek ellenére ez a szakvéleményben a szakértő leírja, hogy szemrevételezéssel jó, de nincs kész, mert a támfalnál kijöhet a feltöltött anyag esőzés hatására és ezt haladéktalanul el kell készíteni és 6 hónapra adta ki a szakvéleményt. Még a szakértői véleményben is vannak olyan elírások, hogy építési engedély alapján, miközben ez egy egyszerű bejelentés volt.

A szakértés után mivel a Megrendelő jelezte, hogy kijavította a hibákat a vállalkozója, tartottunk egy személyes bejárást, ahol a szakértő, az alapozási kivitelezést végző vállalkozó, valamint a cégünk három kollégája vett részt.

Mértünk és kiderült, hogy egyik irányban 20, a másik irányban 8 cm a hiba, ezenkívül az aljzatbeton tetejére tettek egy kiegyenlítő betont, mely részben az XPS lapra terhel és 1-3 cm vastagságban ez a ház tömegét nem fogja elbírni. Ez a beton egy hónapja készült, de ütés hatására letörik. Tehát nem bírja el a ház tömegét. Felek megnézték és megállapították, hogy nem készült el a támfal sem, melyet a szakértő leírt, hogy szükséges.

A szakértő kijelentette, hogy ő anno nem mért, mert nem volt a dolga, most viszont látja, hogy tényleg mérethibás a ház, így nem lehet felépíteni a szerkezetet.

Pár nappal a mérések után a szakértő kollégája leírta, hogy az aljzatot megint lemérték és csak 8 cm hiba van a szélességben, melyet simán ki tudnak javítani és vegyük tudomásul, hogy ő lett a Megrendelő Felelős Műszaki Vezetője és a Meghatalmazottja és az Igazságügyi szakértője is egyben.

Ekkor leírtuk, hogy a Megrendelőnek kell egy Műszaki ellenőr, azaz kötelező. Felelős műszaki vezetője nem lehet. Felelős műszaki vezetője az alapozást végző cégnek kell és a kivitelezés folytatását végzőnek, azaz nekünk. Ő ennek ellenére leírta, hogy kijavítja a hibát, azaz kiderült ezzel, hogy ő maga a kivitelező is, majd kiadja a felelős műszaki vezetői nyilatkozatot. Ugyan ezt nem adhatja ki, mert ő a Megrendelő FMV-je ként erre nem jogosult, lévén ilyen titulus nincs is.

A Megrendelő újra felszólította a vállalkozót, hogy mivel minden hiba elhárult úgy, hogy semmit sem javítottak és a saját FMV és egyben igazságügyi szakértőjük leírta, hogy minden oké, így kezdje meg a Vállalkozó a kivitelezést.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Hozzá kell tenni, hogy támfal nem épült, illetve maga az igazságügyi szakértő-meghatalmazott és egyben FMV leírta, hogy 8 cm hibát még ki kell javítani.

Ezzel együtt még nem oldódik meg a tömörítés hiánya, de az sem, hogy vízszintességben 5 cm hiba van, mely folyamatosan hullámzik a ház alapterületén.

Cégünk milliméter pontos előregyártott ÉME dokumentummal ellátott falakat gyárt, így az 5-8 centiméter sehogyan sem fér bele a kivitelezésbe, arról nem beszélve, hogy a ház falainak egymáshoz bezárt szögének derékszögnek kell lennie.

Csatoljuk a legutolsó helyszíni szemle fotóit, mely szerint kényszerítik a vállalkozót interneten megjelenő lejárató bejegyzéssel arra, hogy átvegye és kivitelezzen.

Kedves olvasó! Szerinted ezek a fotók úgy néznek ki, mint egy jól elkészített fogadószint? Az 5 centiméter hullámzás a magassági méretekben és a 8 cm szélességi méret belefér a normál hibahatárba?
Köszönjük, ha kommentben válaszoltok!

És akkor itt vannak a fotók, melyek most készültek:

Jól látszik, hogy rá van kenve a beton az XPS lapra és a szakértő és a kivitelező szerint ez így rendben van!
Hozzá kell tenni, hogy a kivitelező írt egy levelet, hogy vállalja a kivitelezésért a felelősséget ha később történik valami, de egy rossz adószámos pecsétel látta el és alá sem írta. A vállalkozó egy egyéni vállalkozó akit a Megrendelő a munkával megbízott. Értelemszerűen az Ő felelősségvállalása nem ér semmit sem, még általános felelősségbiztosítási kötvényt sem mutattak be.

Jól látható, hogy több centiméter víz áll az épület aljzatbetonozásán, mely műszer nélkül is igazolja, hogy nem vízszintes, miközben körben kiemelték egy pár centiméteres, ám könnyen feltörhető kiegyenlítő betonnal, így a készházak összes falát változó méretűre kellene legyártani, melyre nincs lehetőség.

Az pedig, hogy miért van a ház aljzatbetonozásán vízszigetelés az kérdéses, de valószínű azért, hogy a kontár minőségű felület ne látszódjon a betonozásnál.

Nem kell különösebb szakértelem, hogy láthassuk, hogy az XPS lapra rábetonoztak és még annak a szélei is egyenetlenek, de ott statikai tartás egyáltalán nincs, illetve a víz magassága is mutatja, hogy a vízszinthez ennek a munkának nincs köze. Pedig a belső falakat is fel kell építeni, nem csak a külsőket, melyeknek a helyeit megpróbálták kiegyenlíteni, itt már “csak” 1-2 cm a hiba, de a ház belső részein 1-5 cm.

A szemle után a Megrendelő Lánya, aki egyébként jogban jártas személy, a “Google cégem” oldalon kiírta ismét a cégünkről, hogy eltettük az édesanyja pénzét és nem építünk és nem kommunikálunk. Megjegyzem egy 30 oldalas dokumentumot küldtünk ma is számukra.

Ennek ellenére továbbra is a cégünket állítja be csalónak az interneten és terjeszti ezt a tévképzetét, mely komoly károkat okoz a vállalkozásunknak.

A héten újra volt egy bejárás a területen és magfúrással kiderült, hogy ugyan betonvasat használtak, de rossz helyre tették, mert nem értettek hozzá!
A képen jól látszik, hogy a betonvas a beton helyett annak a legaljára került, a kavicságyazat tetejére. Így itt csak ablakon kidobott pénz volt, mert ez a vas pár év alatt el fog korrodálódni és semmilyen statikai szerepe sincs!

A helyszínin feltárást két darab 210 mm-es magfúrással oldottuk meg. Az egyik fúrásnál a betonvas az aljzatbeton legalján volt, mely szakmailag elfogadhatatlan, hiszen 3 cm betonfedésnek kellene lennie. A másik fúrásnál a helyzet még rosszabb volt, mert mélyebben a kavicsrétegben volt a betonvasháló.

A hibát elismerte a Megrendelő és a saját kivitelezője, aki a fogadószintet készítette. Mindenről hang- és videófelvétel készült a félreértés elkerülése érdekében.

Ezután elkészítettük a jegyzőkönyvet, melyet már a Megrendelő nem írt alá, sőt a Megrendelő jogász lánya, aki a meghatalmazottja azt nyilatkozta, hogy az alap állékony és kész.

Ahelyett, hogy a Megrendelőnk a saját kőművesét okolná, aki egyébként mint utóbb kiderül nem is rendelkezik tevékenységi körrel a tevékenységére, a Kp Sales House Kft-t, cégünket vádolja az interneten azzal, hogy nem kezdtünk még bele a munkákba. Miközben felénk elismerte többször, hogy nem is lehet a munkát elkezdeni, hiszen látja, hogy nem jó az elvégzett feladat és az szakmailag tényleg nem vehető át. Leírta, hogy majd akkor veszi le a lejárató posztot a cégünkkel szemben, ha a házépítés teljesült, melyben jelenleg ő akadályozza a vállalkozásunkat.

Pár fotón még csatolunk az elkészült és kis mértékben, pár helyen feltárt alapozásról.

Ennyire fészkes a betonozás az aljzatnál, tehát tömörítés legkevésbé készült:

A kifúrt betonmagon látszik, hogy nem homogén a betonozás. Ez sincs megrendelő és a kivitelezője által elismerve, azt állítják, hogy ilyen anyag jött ki a mixerből. Hát ez egy csoda mixer volt akkor, mert az ha forog, akkor homogén az anyag színe. Itt valószínű még más anyagot rákevertek, máshonnan hoztak rá anyagot vagy akár eső érte a kész betont.

Jól látszik, hogy a betonvas rossz helyen van!

Az aljzatbeton olyan, mint a rizses csoki, annyira fészkes. Az pedig itt is látszik, hogy nem látszik a vas a beton szélén sem. Ezenkívül pedig valamiért van a beton alatt egy XPS lap. No comment! Elképzelhető, hogy ez azért van, mert már mellé lett egyszer betonozva az aljzat mellé és itt már nem a kavicságyazatra fekszik a beton.

Jól látszik, hogy a kellősítés hol volt-hol nem volt. A megrendelő el is mondta, hogy elfogyott és a vállalkozó elment venni, miközben ő hazament, de így akkor látszik, hogy nem is készült el csak itt-ott. Volt ahol 1, volt ahol 3 réteg vízszigetelés is volt.

Kedves Olvasó!
Nagyon kíváncsiak vagyunk a te véleményedre, hogy te átvetted volna ezt az alapot, aljzatbetont a vállalkozódtól, úgy, hogy támfal sem készült és a saját szakértőd is leírta, hogy kifolyhat az esőzéseknél a feltöltés alól a talaj??? Átvetted volna úgy, hogy teljesen mérethibás mind vízszintes és mind függőleges irányban? Felépíttetnél erre egy házat, mely nem olyan méretű lesz, mint a terveid? Vállalnád a saját házad felépítését mikor szinte biztos, hogy statikai problémák lehetnek???

Várjuk a véleményedet és ha hasonló kontár munkát ismersz, írd meg nekünk, mi a személyes adatok tiszteletben tartásával megírjuk azt.

A lap alján tudsz kommentet írni, de Facebookon is megteheted.

Facebookon pedig itt éred el a kommentet: FACEBOOK
Köszönjük szépen.

Csak érdekességképpen becsatolunk két alapozási képet, melyet a múlt héten mi végeztünk el. Azért itt látszik a különbség. Itt 2 mm pontossággal történt a munkavégzés, mely egyébiránt élőben is megtekinthető, mint az épülő házaink vagy a gyártó üzemünk Tökölön.

Ráckeve – Kp Sales House Kft alapozása, 2022. június
Budajenő – Kp Sales House Kft alapozása, 2022. június


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

3 hozzászólás

 1. Számítógép javításával és értékesítésével foglalkozom.
  Ha egy napra leültem volna a számítógép elé, és elkezdtem volna utánajárni, hogy hogyan kell alapozást készíteni, milyen szabályoknak kell megfelelnie, szerintem különb munkát végzek, mint az a kókler, aki ezt kivitelezte.
  Ha már szakértőt kértek fel, és megállapította, hogy az egész használhatatlan, ez teljesen elég lett volna egy kártérítési per indítására.
  Amikor építkeztem (1980-87), a tetőt nálam is annyira elrontották, hogy a gerendák a saját súlyuk alatt megsüllyedtek. A bramac cserép még nem is került rá (46 kg/m2), akkor mi történt volna? A vitát úgy oldottam meg, hogy egy hétvégén lebontottuk ismerősömmel az egész tetőszerkezetet, az előleget buktam, a többit nem voltam hajlandó kifizetni, viszont még a téli időszak előtt elkészült a minőségi tető, ami azóta is 100%-os. Bramac cseréppel, és az azóta rátett napelemekkel.
  Erre a kókler munkára egy fabódét se tennék rá, nemhogy egy házat.
  A 3×4 méteres faházam 5 éve különb alapra épült.
  A cég saját érdekében teljesen mértékben érthetően járt el, hogy a későbbi vele szemben felmerülő problémákat, kártérítési pereket elkerülje.

  1. Kedves Sándor!
   Egyetértek 100%-ban és köszönjük a hozzászólást.
   Időközben több hónap után a Megrendelő elküldte a régi alapozást készítő kivitelezőjét és készíttetett a saját szakértőjével egy új 16 cm vastagságú vasalt aljzatlemezt a régi szerkezetre, melyet cca. 15-20 cm-re néhol túllógattak az eredeti aljzaton.
   Több hónap vita kellett a Megrendelő meggyőzésére sajnos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb