„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Technológia

Passzívház

passzivhaz2Mi is az a sokat emlegetett passzívház?

Nincs olyan nap mostanában, hogy ne hallanánk a következő kifejezéseket valamilyen médiában; passzívház, aktívház , vagy nullenergia ház.
Ezek a kifejezések gyakorlatilag ugyanazt jelentik.

Az időjárási viszonyok miatt az egész világon a lakásokban szükség van fűtésre, vagy hűtésre. A mi éghajlatunkon a fűtés mellett napjainkban egyre nagyobb igény van a nyári hűtésre.
Az épületeknél a szellőzési veszteség eléri az összes hőveszteség 30%-át, a maradék 70% a külső határoló szerkezeteken (falak, ablakok, padló, tető) a környezetbe távozó hő.
A folyamatosan emelkedő energiaárak mellett célszerű az energia felhasználást nagy mértékben csökkenteni az üzemeltetési költségeket a lehető legalacsonyabb szinten tartani úgy, hogy a komfortról és a jó életminőségről ne kelljen lemondani.

Azt az épületet nevezzük passzívháznak, melynek energiafelhasználása nem haladja meg a 15KWh/m2/évet.
Kifejezhetjük ezt számok nélkül is: egy olyan épület, amelynek alacsony fűtési igény miatt nincs szüksége hagyományos fűtési rendszerre.

A felhasznált építőanyagokkal szemben komoly elvárások vannak.
Az elkészült passzívház energiáját több úton nyerheti. Ilyenek az ember által leadott hő, az elektromos készülékek által leadott hő, a jól tájolt és méretezett ablakokon bejutó hő, illetve a Föld saját energiája.
Ezek mellett pedig szükség van még egy levegőztető-berendezésre, amivel a friss levegő utánpótlását tudjuk biztosítani.

A Föld energiájának kinyeréséhez egy úgynevezett földkollektorra van szükségünk. Ezen a földkollektoron keresztül szívja be a szellőztetőrendszer a friss levegőt. A működéséhez tudnunk kell, hogy a talajban 1-1,5 méter mélységben évszaktól és napszaktól függetlenül állandó 6-9 Celsius van.

A föld hőjének kihasználására 1,5 méter mélységben egy PVC csövet kell lehelyezni, melyet méretezni kell, ezen keresztül a beszívott friss levegő előmelegítése (adott esetben előhűtése) megtörténik. A levegőztető-berendezésünknek hővisszanyerővel kell rendelkeznie (a friss levegőt egy meleg cserélőn keresztül kell vezetni, mely átviszi a távozó levegő melegét a frissen érkező levegőre). Ennek hatásfoka min 80-90%-os kell, hogy legyen, ezáltal tudjuk elérni a kívánt hatást.

Jogos kérdés lehet, hogy a szellőztető berendezések működéséhez szükséges energiaigény , hogyan áll arányban a fűtési energia megtakarításával.

Tapasztalatok alapján elmondható, hogy a szellőztető berendezés energiaigénye 70-80%-kal kisebb, mint amennyibe a gázfűtés kerülne.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A Passzív ház előnyei:

A passzív házak 25 és 40 cm közötti szigetelésvastagsággal, valamint háromrétegű, hővédő üvegezéssel ellátott ablakokkal készülnek, így a meleg bent marad a házban. A friss levegőről egy hővisszanyerővel ellátott légkomfort szellőztető berendezés gondoskodik. A házból kifújt levegő érezhető melegének 3/4-ét a hőcserélő átadja a befújt levegőnek. Így például 0 °C-os külső hőmérséklet mellett a hideg friss levegőt a lakásból elszívott 20 °C-os meleg levegő legalább 13-16 °C-osra előmelegíti. Nem csak az allergiában vagy asztmában szenvedők értékelik nagyra a passzívház pollenmentes és porszegény levegőjét.

A passzívház az ablakokon keresztül beérkező napsugárzásból és a bent tartózkodó személyek, illetve háztartási készülékek hőleadásából tesz szert hőnyerésre. Nyáron az épület árnyékolása akadályozza meg a helyiségek túlmelegedését. A hideg téli hónapokban a légkomfort szellőztetésen keresztül a befújt levegő további felmelegítésre kerül, így egy külön fűtési rendszer feleslegessé válik.

A darmstadt-kranichsteini első német passzívházban történt többéves mérések bizonyítják, hogy még a múltszázad egyik leghidegebb telén, 1996-97-ben, amikor a napi középhőmérséklet -14 °C volt, a négylakásos társasházban olyan csekély fűtési teljesítményre volt csak szükség, hogy egy 20 m²-es szobát két darab 75-wattos izzó ki tudott fűteni. Ez idő alatt a társasházban a levegő hőmérséklete egész nap 20 °C fölött maradt.

A penészképződés is ki van zárva – a nagyfokú hőszigetelés és folyamatos légcsere miatt az épületszerkezet nedvesedése, a kondenzvíz kiválása nem jön létre, még az üvegfelületek szélénél sem.

A befektetett plussz anyagi ráfordítás 8-10 év alatt megtérül, de addig sem és azután sem szennyezi a környezetét csak minimális mértékben.

A Passzívház hátrányai:

Az épület a minőségi anyagok beépítésével lényegesen magasabb bekerülési költségű, mint egy jól hőszigetelt ház.
Nem lehetséges az épület nyílászáróinak nyitva tartása, mint ahogy megszoktuk.

Hogyan lesz egy passzív ház minősített passzív ház?

A német darmstadti Passzívház Intézet által kiállított „Vizsgált Minőségű Passzívház” (Qualitätsgeprüftes Passivhaus) minősítés igazolásával.
(A minősítés menete: profi passzíváz szakértők átvizsgálják a terveket, különös tekintettel az energetikai számításra (PHPP-számítás) és a csomópontokra, és vagy igazolják a passzívház szint elérését, vagy pedig rámutatnak a hiányosságokra.
Az épület elkészülte után még be kell küldeni pár kontrolldokumentumot. Csak az a ház kapja meg a minősítést, amely betartja a passzívház-kritériumokat.)Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

10 hozzászólás

 1. Mi van akkor ha nincs áram ezekben a csodálatos passzív házakban?
  Az ablakon keresztül ha szellőztetünk, akkor kihül a lakás.
  Levegő nélkül pedig nincs élet, most vagy megfagyunk, vagy oxigén nélkül maradunk?

 2. Kedves Ildikó!
  Ez egy jogos kérdés.
  A passzív ház pár napig képes tárolni a hőt, akkor is ha nincs áram.
  Ha nincs áram, akkor egy központi fűtéses lakásban sem megy a fűtés, mert ha nem kap a keringető szivattyú áramot, akkor nem képes üzemelni a gázkészülékünk.
  Ha egy területen sűrűn előfordul az áramkimaradás, akkor érdemes beépíteni egy napelemet, egy akkumulátort, egy inverterrel kombinálva, mely megoldja azt a problémát, ha nincs áram.
  A passzív házak energiaigénye igen minimális.

 3. Nekem nagyon szimpatikus a passzívház, a magas építési költségei ellenére, de azt jól értem, hogy az ablakon való szellőztetés ki van zárva ?! Még nyáron is ?

  1. Kedves Klára!
   Nem nem kell ezt ennyire szigorúan értelmezni.
   De egy dolgot fontos szem előtt tartani, mégpedig azt, hogy legyen egy ház könnyűszerkezetes, panel, vagy tégla, a fűtésünk és hűtésünk 20-30%-a a szellőztetés hatására távozik. Ez lehet nem direkt szellőztetés, mert az épületek nagy része sajnos akkor is szellőzik, ha azt mi nem szeretnénk, ennek oka az építési kivitelezés hanyagságában keresendő.
   Ilyen például az ablakok rossz szigetelése, vagy a nem megfelelő vakolat.
   A Passzív házak szellőzése folyamatos, anélkül, hogy a hőenergia eltávozna az épületből, ezt a szellőztető berendezések oldják meg.
   Ha az ablakot kinyitjuk nyáron, ha már kinn lehűlt a levegő, akkor természetesen nem okozunk energiapazarlást, de ha a legnagyobb melegben nyitunk ablakokat, akkor kiengedjük a hideg levegőt és helyette beengedjük a meleget, ami energiapazarlás.

 4. Kissé szigorúan vesz ez az írás bizonyos dolgokat… Egyrészt a szellőztetés elkerülésének ilyen nagy mértékű HANGSÚLYOZÁSA… Konkrétan: nyáron is, télen is TERMÉSZETESEN KI LEHET NYITNI AZ ABLAKOT. Ilyenkor a ház egyenletes hőmérséklete nem annyira egyenletes, és télen ebből valóban lehetnek fűtési gondok, nyáron pedig hűtési gondok – habár a hűtés gondjai jelentősen kisebbek, mint a fűtés gondjai: ha melegünk van, az jóval kevésbé probléma, mint ha fázunk, esetleg megfagyunk… Általában a Passzív házakban a szellőztetést nem csak ventilátorral, de egyéb hőtani alapú, passzív, légmozgást okozó rendszerekkel is meg lehet valósítani, így télen is, áram nélkül is: OXIGÉN IS, MELEG IS van.

  Nekem mégis különösen a HÁTRÁNYOK részben említett lényegesen magasabb bekerülési költség az, ami feltűnt. A nemzetközi irodalom szerint AZ ÉPÜLETEK BEKERÜLÉSI KÖLTSÉGE ÁTLAGOSAN 14 %-KAL MAGASABB a hagyományos építkezéshez képest (2008). Ez vajon a “lényegesen magasabb” kategóriát tényleg fedi, vagy pár éven, de mindenképpen egy évtizeden belül megtérülő befektetésről van szó?

  1. Kedves Gergely!
   Én úgy gondolom, hogy nézőpont kérdése, hogy mi számít lényegesen drágábbnak.
   Van akinek a 10%, van akinek a dupla ár.
   A valóságban egy Horizont könnyűszerkezetes készház bekerülési költségét körülbelül 20%-kal emeli meg.
   A megtérülés mindenképpen elérhető, a gyakorlatban ez 8 éven belüli.

 5. Szeretném jelezni, hogy a magyar helyesírás szabályai szerint a passzívház szó egybe írandó.

  Valamint szeretnék ezekkel a kitétellel vitakozni:

  A Passzív ház hátrányai:
  – Az épület a minőségi anyagok beépítésével lényegesen magasabb bekerülési költségű, mint egy jól hőszigetelt ház.
  Ez az érdeklődők teljes félrevezetése, hiszen egy nm passzívház már tavaly is csak 230 ezer forint volt, ami egyáltalán nem drágább mint egy precízen megépített, jól szigetelt épületnél.

  – Nem lehetséges az épület nyílászáróinak nyitva tartása, mint ahogy megszoktuk.
  Természetesen ez is csúsztatás. Addig tartja nyitva a passzívház lakója az ablakát, amígy csak szeretné, csak nem kell, mert van szellőztető rendszere, amiben olyan finom szűrőket helyeztek be (ezek cserélhetőek), melyek a HEPA szűrőnél is lehetnek finomabbak, így teljesen csíra és allergén mentes levegő jut a lakásba FOLYAMATOSAN. Ezért céltalan és értelmetlen egy passzívházban ablakot nyitni.
  Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az ablakok nyithatóak, például azért is, hogy takarítani lehessen őket.

  1. Kedves Tamás!
   Köszönjük hozzászólását.
   Legközelebb egybe fogjuk írni a passzívház kifejezést, a szövegben rosszul írtuk, de a címben nem valóban.
   Csak megjegyzem, hogy Ön is két szóba írta le, de az a lényeg, hogy tudjuk miről beszélünk.
   – Az, hogy ki mennyiért épít egy négyzetméter házat, az a saját üzletpolitikájának a része. Nem tudok rajta vitatkozni. Mi egy jól (passzívház értékekel) szigetelt családi házat bruttóban megépítünk 200 ezer forintért. De mégsem nevezzük passzívháznak, mert nincs benne a szellőztető berendezés. Plussz a falak nem légtömörek, mert erre nem figyelünk oda olyan szigorral.
   – Teljesen igaz, hogy ki lehet nyitni az ablakokat, mi nem is írtunk olyat, hogy fixek lennének, de ha kinyitjuk, akkor a hatásfokot tönkretesszük. Végülis a hűtő ajtaját is nyitva lehet hagyni, na de akkor mi lesz belül?
   – Azzal is egyetértek, hogy a HEPA szűrő mindent kiszűr, ezért nem kell az ablakot kinyitni. Az allergiások nagy örömére. (egyébként ha kijön a lakásból a kedves bent élő, akkor mega dózis fogja érni, mert ameddig otthon volt egy burokban tartózkodott. egy falusi paraszt gyerek egyébként kevésbé lesz ellergiás beteg, mert egész életében találkozott az allergén anyagokkal, míg egy panellakó nem látott soha pl: kutyaszőrt, de ha majd egyszer mégis találkozik vele, egyből allergiás lesz. Ezzel nem azt mondom, hogy nem jó a Hepa szűrő, de …)
   Egy biztos, hogy Ön is és Mi is azért vagyunk, hogy ne kelljen a gázáremelésektől rettegni az embereknek, és így még a földünket is óvjuk a foszilis energiák okozta szennyezésektől.

 6. Kérdezni szeretnék!
  Egy válaszukban ezt írták:
  “Mi egy jól (passzívház értékekel) szigetelt családi házat bruttóban megépítünk 200 ezer forintért. De mégsem nevezzük passzívháznak, mert nincs benne a szellőztető berendezés.”
  Hogy nem penészedik akkor ez a bizonyos ház?
  Eddigi értesüléseim szerint egy A vagy A+ ház szellőztető rendszer nélkül szinte biztosan penészedni fog előbb-utóbb, hiszen nem szellőzik úgy, mint a régi, rosszul szigetelt házak. Ezt Önök akkor hogyan oldják meg?

  1. Kedves Lívia!
   Ha valaki főz, mos, fürdik, akkor pára keletkezik.
   Ha szellőztet a tulajdonos, akkor a pára kimegy a lakásból, mert a pára az alacsonyabb légnyomású térbe vándorol.
   Én még nem találkoztam olyan Megrendelővel aki soha nem szellőztetne, ha ezt megteszi napi egy alkalommal, akkor tiszta lesz bent a levegő.
   Egyetlenegy penészes házunk sincs.
   Ha szeretne megnézni házat, melyet építettünk, kérem jelentkezzen.
   Tisztelettel:
   KP.hu ügyfélszolgálat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb