Zöld hírek

Passzívház és LEED Platinum minősítéssel rendelkező családi ház, ésszerű költségvetéssel

A passzívház és a LEED Platinum minősítéssel rendelkező Saltbox House mindössze a harmadik minősített passzívház Québec városában. A Bromontban, a Mont Gale déli oldalán épült családi ház egy réten, az erdő szélén helyezkedik el. A ház “L” alakú, kétféle tetőhajlásszöget ötvöző alaprajzával a 17. századi Saltbox típusú vidéki épületek építészeti szókincséből kölcsönzi népi sziluettjét, amely még mindig jól látható a keleti városok vidékén.

A dupla vázszerkezettel és déli tájolással épült, nagy teljesítményű ház évszaktól függetlenül kivételes lakókomfortot biztosít lakóinak. A Saltbox passzívház egy négytagú család számára tervezett lakóház, amely a Mount Gale déli oldalán épült Bromontban, Quebec keleti városaiban. A három szintre épített, közel 300 négyzetméteres ház egy réten helyezkedik el, a 2,5 hektáros védett erdőterület szélén.

A helyszín természeti jellege és a régió épített öröksége történelmi építészeti nyelvezethez vezetett. “L” alakú alaprajzával, valamint a kétféle tetőhajlás kombinációjával a ház sziluettjét a vidéki Saltbox épületek jellegéből kölcsönöz, amelyek a 17. század közepén jelentek meg az új-angliai gyarmatokon, és még mindig kiemelkedőek a keleti városok vidékén. Ez a tipológia a főépületrészen nyeregtetővel, az alsó részen pedig egyhajlású tetőveñ rendelkezik, és nevét a fedeles dobozokról kapta, amelyekben egykor a sót a kandalló tetején, a nedvességtől védve tárolták.

A ház terve déli fekvésű, hogy elősegítse a passzív napfűtést és a völgyre nyíló panorámát. A hegybe vájt háromszintes, emeletes építmény minimalizálja az útról látható támfalakat. Azáltal, hogy a ház hátsó részét bevésik, és a tető lejtését a talaj lejtését követve választják, a ház finoman alkalmazkodik a hely domborzatához. Jelenléte az utcáról nézve diszkrét marad, valódi programját csak a ház bejáratához vezető ösvényen közlekedő látogatók számára tárja fel. A harmadik szint a garázzsal, amely műhelyként is szolgál, csak a végső megközelítésben látható.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Az energiahatékonyság, a kényelem és a tartósság elvei vezérelték a tervezést és a szakemberekből álló csapatot. Az olyan tervezési döntések, mint a nagymértékben szigetelt és légmentes burkolat, a mechanikus szellőztető rendszer kiváló hővisszanyerése, valamint a napsugárzást maximalizáló épületorientáció és nyílászárók kialakítása nem láthatóak közvetlenül az építészetben, de az éghajlatváltozással összefüggésben elengedhetetlenül fontosak.

A tervezési döntéseket az épület energetikai modellezése validálta, amely alapján a föld feletti falak szigeteléséhez a kettős keretezés, valamint a passzív, háromrétegű üvegezésű ablakok kiválasztása történt. A PH-szabvány mellett az épület szénlábnyomát is jelentősen csökkentették az anyagok gondos megválasztásával, mint például a fa burkolat és a cellulóz hőszigetelés. A Saltbox passzívház tehát azt mutatja, hogy ésszerű költségvetés mellett is lehet magas energetikai szabványokkal rendelkező, ambiciózus terveket építeni.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb