„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Környezetvédelem, energiatakarékosság

Energiatakarékos épületek támogatása az EU-ban (4. rész Dánia)

Dániában a hatályban lévő középületekre vonatkozó szabványok maximum 97 kWh/m2/év fűtési igényt engednek meg. Ott azért a mienknél rosszabb időjáráshoz képest egy jobb eredményt jelent.
Ezenkívül a Dánok további 3 értéket állapítottak meg: A legszigorúbb és ma még önkéntesen vállalható 30 kWh/m2/év 2020-ra majd alapkövetelménnyé válik.

A Green Lighthouse…

Az etalon az energiabarát házak között Dániában! Így nevezték el a Koppenhágai Egyetem gyorsan tető alá hozott új hallgatói központját, ami 70 %-kal felülmúlja a Dán Építési Szabályzat energetikai elvárásait és ezzel az ország első széndioxid semlegesnek tekinthető középületévé lépett elő. Az épület homlokzata a nevéhez hűen zöld színt kapott, ezzel is demonstrálja mivoltát.

Az elektromos áramot (mind a hőszivattyú, mind pedig a világítás és egyéb berendezések működtetéséhez) a tetőn elhelyezett fotovoltaikus cellák termelik meg. A használati melegvíz ellátást napkollektorok is segítik.

Az épület könnyűszerkezetes, de betonfödémekkel rendelkezik. A földszinten van egy nagy “termoaktív” padlózat, amibe PCM, azaz fázisváltó anyagokat építettek be a hőmérsékletszabályozás végett. (Ezen anyagokat egyébként belső falakon is szokták alkalmazni.) Lényegük az, hogy mikrokapszulákban valamilyen nagy látenshőjű fázisváltó anyag van, pl paraffin. Amikor a szobahőmérséklet emelkedik, a paraffin olvadni kezd, és elnyeli a felesleges hőt. A hőmérsékelt csökkenésekor pedig a paraffin elkezd megszilárdulni és a kapszulák hőt bocsátanak ki. Innovatív technológia, ám elérhetetlenül drága, de tény, hogy pár év múlva ez használatos lesz házainkban is.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az épület több mint egymilliárd forintba került. Így valószínű ez a világ egyik legdrágább könnyűszerkezetes háza. A számlát a Tudományos, Technológiai és Innovációs Minisztérium viselte.
Az épület másfél év alatt készült el.

Az ablakokat a Velux ajándékozta az egyetemnek. A Velux szélesebb körben is elkötelezettséget mutat az alacsony energiafelhasználású és széndioxid-semleges épületek megvalósulásáért. Model Home 2020 nevű programban 5 országban 6 ilyen projektet valsóítanak meg. A közeli Ausztria is ott szerepel a listán, a dániai mintaház pedig már meg is épült. Szép lett.
Érdekes tények:

  • Dánia 1973-ban még 99 százalékban függött a szénhidrogénektől.
  • 2005-ben a primer energia 15 százaléka, a villamos energia termelés 28,5 százaléka megújuló energiaforrásokból származott, az energiahatékonyság pedig a duplájára nőtt.
  • Dániában 1982-ben még 10 liter olajjal lehetett kifűteni egy négyzetméternyi lakóépületet egy fűtési szezonban, most 5,5 liter a norma, de 2015-re el kell érni a 3 literes fogyasztást
  • Jelenleg közel 7 ezer szélturbina működik Dániában. A legnagyobb teljesítményű 4,5 megawattos, ennek a rotor-átmérője 120 méter, de 2010-re kész lesz a 180 méteres rotor átmérőjű 10 megawattos berendezés is.
  • A dán bruttó hazai termék (GDP) 1972 és 2005 között megduplázódott, az energiafelhasználás viszont változatlan maradt. Így az energiahatékonyság 23 év alatt a duplájára javult.
  • Dánia ma már több olajat termel, mind amennyire szüksége van, igaz ebben szerepet játszik a megújuló energiára történő átállás is.
  • Elektromos áram raktározásán dolgoznak a Dánok: árammal vizet bontanak, majd amikor szükséges, a hidrogént reaktorban elégetik, és így termelnek áramot majd.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb