„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

könnyűszerkezetes ház faszerkezetből

Favázas könnyűszerkezetes házak előnyei

Milyen előnyei vannak a favázas készházaknak a hagyományos építésűekkel szemben?

 • Rendkívül gyors munkavégzés, akár 2 hónap alatt kulcsrakész épület.
 • A hagyományos szerkezeteknél akár 4 x nagyobb hőszigetelési érték.  A+ energia osztály.
 • Sokkal kisebb falvastagság, így nagyobb belső hasznos alapterület. (100nm-es háznál plusz egy szoba keletkezik a helyiségmegtakarításból a falvastagság miatt)
 • Méretpontosság.
 • Építészeti szabadság. A rácsostartó tetőszerkezetnek köszönhetően olyan helyeken is megoldást tudunk nyújtani, ahol a hagyományos szerkezetek közül csak a drága monolit födém lenne alkalmas.
 • Árgarancia a kivitelezés teljes időtartamára.
 • Idegeskedéstől mentes technológia, hiszen egyetlen vállalkozó kezében összpontosul minden. Ha esetleges reklamáció előfordul, nincs vita, hogy ki mit végzett el.
 • Az épület szerkezete természetes anyagokból készül.
 • Igen gyors felfűtési ideje van a falaknak.
 • A könnyűszerkezetes épületben csökkenek az allergiás panaszok a szárazvakolatnak köszönhetően.
 • Ha egyszer át kell alakítani, sokkal gyorsabban és könnyebben el lehet készíteni, sőt bizonyos részei még újra is hasznosíthatóak.
 • Az időjárás nem befolyásoló tényező, ezért egész évben kivitelezhető. Szárazépítészeti rendszer.
 • Földrengés esetén stabil szerkezet.
 • A világ legtöbb részén a legelterjedtebb épületszerkezet. Főként ott, ahol még viszontagságosabb az időjárás mint nálunk.

Vannak-e hátrányai a könnyűszerkezetes építkezésnek?

 • Gyorsabb ütemben kell fizetni, mert nagyon gyorsan elkészül.

Mekkora élettartamúak a favázas könnyűszerkezetes házak?

Erdélyben a honfoglalás óta favázas épületeket építenek. Több mint 300 éves épületek, mint például templomok, még mindig tökéletes állapotban vannak.
A könnyűszerkezetes házaknak csekély a hőtároló tömegük

Egy gyakran felmerülő kérdés: A téglaházak jó hőtároló szerkezetek, mert magas a hőtároló tömegük

Minél nagyobb egy épület tömege, annál nagyobb a hőtároló képessége is. Általában a jó hőtároló anyagok pedig rossz szigetelők.

Azt mondják, hogy egy téglaház nehéz és jó hőtároló. Ez igaz lehet egy kisméretű házból készült házra, mert az tömör tégla szerkezet.
Azonban ha kisméretű téglából építenénk, akkor nyáron bent hideg lenne, mert akkora a hőtehetetlensége a falaknak, hogy nem tudnának átmelegedni, viszont télen is nagyon nehéz ezeket a szerkezeteket felfűteni, mert nagy a tömegük, és ha felmelegítjük az egész tömeget, akkor az utcát is fűtjük.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Erre a problémára válaszolt a téglaipar a modern tégláival, melyek már nem tömörek, így nem kell annyi anyagot sem felhasználni, mintha tömör lenne.

Tehát egy modern tégla már jobb hőszigetelő, mint a kisméretű tégla volt. A jó hőtároló képességét részben elveszítette, mert van egy külső 15 mm-es cserép, majd ugyanennyi levegő, majd megint egy kis cserép, majd egy kis levegő. Így az egybefüggő tömör anyag megszűnt és a hőtároló tömeg sem létezik csak a marketing anyagokban.

Egy modern téglaház és egy modern könnyűszerkezetes ház között hőtároló tömeg tekintetében minimális különbség mutatkozik a tégla javára, viszont a könnyűszerkezetes házak hőszigetelése elvitathatatlanul sokkal jobb!Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

13 hozzászólás

 1. “Egy modern téglaház és egy modern könnyűszerkezetes ház között hőtároló tömeg tekintetében minimális különbség mutatkozik a tégla javára, viszont a könnyűszerkezetes házak hőszigetelése elvitathatatlanul sokkal jobb!”

  Ezzel szeretnék vitába szállni.
  Egyrészt egy “modern téglaház” egy m2-re eső falazatának tömege néhány nagyságrenddel több, mint egy könnyűszerkezetes házé, és mondjuk egy 45-ös fal hőszigetelő képessége nem sokkal marad el a 15cm ps hab mögött.
  Másrészt egy modern vályogház pl. szintén legalább olyan jó hőszigetelő, a tömege és főleg a hőtároló tömege mégis sokkal jobb, ráadásul az ára töredéke még a készház árának is.
  Harmadrészt egy hagyományos tégla fal, hőszigeteléssel kiegészítve, ne adj isten még egy külső tégla vagy kőburkolattal ellátva simán hozza a legjobb készház hőszigetelési értékét, és a legjobb tégla hőtároló tömegének előnyét.

  Elismerem, a készházaknak megvannak az előnyeik, de egyáltalán nem korrekt eljárás, hogy a hátrányaikat megpróbálják elbagatelizálni.

  A hőtároló tömeg hiánya igenis hatalmas hátrány.

  1. Kedves Balázs!
   Teljesen igaz a felvetés, miszerint egy téglaház falazatának tömege nagyságrendekkel több mint egy könnyűszerkezetes ház tömege.
   Az is fontos, hogy egy téglaház, mely modern falazóelemből épül már nem tömör. Így a téglánál is csak a belső első réteg “égetett agyagot” lehet számolni, mely nem több, mint két réteg gipszkarton hőtároló tömege.
   Az, hogy sok kis légrés és sok kis “cserép”-ből áll a tégla szerkezete, ha felülről belenézünk, az azt eredményezte, hogy sokat javult a szigetelési értéke az évtizedek alatt, viszont a hőtároló tömeget elveszítette. Azért veszítette el, mert meg van szakítva a rétegek közötti folytonosság.
   Tehát minimális különbség van a tégla és a könnyászerkezetes falazat hőtároló tömegében.
   Hőtároló tömege a kisméretű téglának, valamint a tömör beton szerkezeteknek van.
   A vályogház összehasonlítást nem tartom itt helyén valónak. De tény, hogy jó a hőszigetelése is és jó a hőtároló képessége is a vályognak, de ne feledjük, hogy egy 100 m2-es ház esetében vályognál 2 kis szoba méretét bukjuk el a nagy falvastagság miatt.
   Tisztelettel:
   Kp.hu ügyfélszolgálata

 2. már bocsánat, de miért lényeges az, hogy egy falazóblokk tömör vagy sem?

  a hőtároló tömeg, a nevéből adódóan tömegre vonatkozik, és pontosan annyival több a hőáthaladást lassító szerepe, amennyivel a tömege nagyobb.

  az, hogy a falazóblokk üreges szerkezetű, az tökmindegy, mert az agyagon belül is van hőáramlás, azaz a cellák falai között is áramlik a hő.

  a tömegét semmi sem veszíti el, annak felmelegítése pedig kizárólag az anyagra jellemző fajhő kérdése.

  a könnyűszerkezetes épület és egy pl. 45cm vastag üreges tégla közötti hőkapacitás különbsége pedig mérhető és ellenőrizhető. a “minimális különbség” amit ön írt, az konkrétan nem igaz.

  picit fura, hogy teljesen hülyének nézik a leendő vevőiket.

  ha fenntartja az állítását, akkor legyen kedves egy émi* mérési jegyzőkönyvvel megerősíteni egy készház és egy mondjuk porotherm, vagy egyéb üreges falazóblokk hőkapacitás vizsgálatának eredményét.

  * nem ragaszkodom az émihez. tetszőleges angol, vagy német építőipari minőségvizsgáló intézet is teljesen megfelel.

 3. Kedves Balázs!

  Én csak egy egyszerű nézelődő vagyok. Egyik barátomnak van könnyű szerkezetes háza, illetve többnek is téglaháza. Lehet itt nézni különböző értékeket, de a fontosabb a fűtés számla.
  És ez már tapasztalat, hogy jelentősen olcsóbb ugyan akkora könnyűszerkezetes háznak a fűtési költsége, mint a leszigetelt tégláé.

  Csak ezt szerettem volna elmondani.

  Tamás

 4. Kedves Tamás!

  Ez tény, és evvel senki sem vitatkozik. Én sem. (Az utólagos hőszigetelés még ugyanakkora szigetelő réteg esetén sem lesz elég, sem pedig nem lesz gazdaságos. Utólag javítani valamit mindig drágább és macerásabb)

  A könnyűszerkezetes épületek fűtési igénye általában kisebb.

  Kivéve a passzív, aktív, vagy éppen a vályog szerkezeteket, de ez már messzire vezető kérdéskör.

 5. Szép napot!

  Én csupán érdeklődni szeretnék,hátha tudna nekem valaki segíteni.Mi 2001-ben építtetünk egy ilyen könnyűszerkezetes házat (a kivielezőt nem szeretném megnevezni)Hungarocelt nem raktak szigetelésként,azt mondták nincs szükség rá.4-5 évre rá elkezdett penészedni az Északi oldalon lévő szoba.Szóltunk a kivitelezőnek,de azt mondta ez nem az ő hibájuk.Ezt megcsinálta akkor a férjem(asztalos és szerencsére nem okozott problémát neki)de persze nem kis költség volt.Ekkor hungarocelt is tettünk fel,de3-4 éve a 2 gyerekszoba is penészedik minden évben takarítom a mennyezetet (mert sajnos nincs pénzünk megcsinálni)Az idén pedig elkezdett a nappali és a konyha is 🙁 egyszerűen borzasztó.Most megszületett a 3.gyermekem,egyedül vagyok velük itthon és nem tudom mit lehetne tenni.A kérdésem az lenne hogy tudná e valaki hogy hány év az ilyen problémákra a garancia?Hogy lehetne a lehető legolcsóbban megcsinálni?A kivitelező úgysem foglalkozik vele hisz már az első penészedésnél elutasított.Köszönöm hogy meghallgattak!! Várom a tanácsokat!

  Nagyon köszönöm!!

  Egy elkeseredett anyuka:Hajni

  1. Kedves Hajni!

   Érthetetlen, hogy-hogyan fordulhatott elő, hogy nem raktak fel polisztirol szigetelést a falra. Megjegyzem Mi 20 cm-t teszünk fel. De 10 éve is 5 cm volt a standard.
   A penészesedés a hőhíd és a belső páratartalom miatt alakulhat ki.
   A szellőztetés is nagyon fontos.
   De lehet, hogy a párazáró fólia is elmaradt a külső határoló felületekről.
   Sajnos a távgyógyászat elég nehéz ebben a témában.
   Azt javaslom, hogy keressen egy szakértőt, mert itt folyamatos volt az ügy, tehát a garanciálisan a felelősség a kivitelezőt terheli.

   Tisztelettel:
   Készházportál Kft

 6. Köszönöm válaszát!!

  Tehát akkor ebben az esetben így 10 év elteltével is mindenképpen érdemes reklamálni.
  Esetleg abban még segítene hogy kik foglalkoznak ilyen üggyel? Pontosan milyen szakértővel lehetne megnézetni?

  Hálásan köszönöm!

  Hajni

  1. Szeretnék egy könnyűszerkezetes házat venni. nem tudom hány éves, kb.15-20. Szeretném előtte szakértővel én is megnézetni. Hol találok ilyet?

   1. Kedves Gabriella!
    Statikust tud fogadni aki megnézi a házat, valamint érdemes hőkamerás vizsgálatot végeztetni. Ezt viszont csak télen lehet elvégezni.
    Tisztelettel:
    Kp.hu

 7. Szép napot!

  Először is ajánlom mindenki figyelmébe a három kismalac meséjét a farkassal…:)
  Szalmaház, faház…és végül kőház…:)

  Az A+-os hűtőszekrényt már rég kitalálták…csak elég gyötrelmes benne lakni…

  Végül nem vagyunk egyforma emberek, mindenkinek más az energetikája és ez változhat akár óráról órára !! Nem beszélve egy kis korú (0-3 éves ) gyerekről…

  Sajnálatos dolog, hogy miközben a spórolásról, az állítólagos energiatakarékosságról komoly elveket fabrikálunk addig csak a lényeg, a használó EMBER kezd lényegtelenné válni!

  Kérem tisztelettel az EMBER-ből kiindulni és nem az elvekből az eladhatóságból és csupán a fenntarthatóságból…

  Köszönöm szíves figyelmüket.
  Üdvözlettel:
  Balázs Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb