„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Kiemelt cikkeinkKörnyezetvédelem, energiatakarékosságpolisztirol gyártáspolisztirol hőszigetelés

A polisztirol kiemelkedően környezetbarát hőszigetelő anyag

A polisztirol hőszigetelést először (EPS) 2015-ben a bonni ECO (Építőanyagok Környezetvédelmi Szervezete) minősítette kiemelkedően környezetbarát szigetelőanyagnak, mely a gyártástól az újrahasznosításig terjedő teljes életciklust vizsgálta.

2018-ban sokkal összetettebb vizsgálat is megerősítette azt, hogy a polisztirol hőszigetelés kiemelten környezetbarát szigetelőanyag, melyet a svájci Büro für Umweltchemie hozott nyilvánosságra.

Több hőszigetelő anyagot vizsgált a kutatás, mely magában foglalja a gyártást, a szállítást, a tárolást, a felhasználást, valamint az újrahasznosítást is. Mindegyik felhasználási pont valamilyen mértékben környezetszennyező, de ez elmondható az összes építőanyagról. Az összesített szempontrendszer szerint az építőiparban használt más hőszigetelő anyagokkal összevetve a grafit adalékos polisztirolhab még természetes alapanyagú hőszigeteléseket is maga mögé utasított a környezet kímélését vizsgáló megmérettetésben, mely megdöbbentő eredmény, hiszen a sok marketing maszlagban előszeretettel vissza-vissza köszön a természetes alapanyagok használata.

Miért is környezetbarát a polisztirol hőszigetelés?

Egyetlen liter kőolajból készített EPS (polisztirol) hőszigetelés 200 liter fűtésre felhasznált földgázt, vagy kőolajat takarít meg azáltal, hogy kiemelkedő teljesítménnyel szigeteli házainkat.
A polisztirol gyártás minimális környezetszennyezéssel jár, maga a hab polimerek habosításával készül, melyhez gőzt használnak fel a gyárakban, az elkészített polisztirol golyókban levegő van, ezeket szintén gőzzel formázzák tömbökké. A gyártásnál 1% a hulladék, melyet ott nyomban újra lehet hasznosítani.
Egy 1 m3-es (1x1x1 méteres) polisztirol tömb a nyomószilárdságától függően, hogy az padlóban, falban, födémben helyezik majd el 12-30 kg között van, ez súly képviseli a polisztirolt, a többi cca. 98% térfogatot a levegő tölti ki és mint tudjuk az az egyik legjobb hőszigetelés. Mivel a polisztirol nagyon könnyű, ezért a szállítás, rakodás is kisebb mennyiségű szennyezést jelent a környezetre.

Tehát a polisztirol legfőbb jó tulajdonsága, hogy nagyon jó hőszigetelő mely tulajdonságát az éltető levegő biztosítja.
Amikor több évtized után a házat felújítják, vagy elbontják, a polisztirol szigetelésből újra polisztirolt tudnak gyártani, azaz 100%-ban újrahasznosítható.

A polisztirolt ledarálás után könnyűbeton alapanyagként hasznosíthatjuk legegyszerűbben újra, de polimerizációval szét tudják bontani alkotóelemeire és újra polisztirolt tudnak abból előállítani. Ez csak nagyon kevés hőszigetelő anyagról mondható el. Képzeljük el a cellulózt, vagy a fagyapotot, ott csak az elégetés lehet az újrahasznosítás, ahol hőt nyerhetünk vele és némi károsanyag- kibocsátást. Mit lehet gyártani újra polimerizált polisztirol alapanyagból? Méhészeknek naptárakat, bukósisak kitöltést, babzsák töltőanyagot, díszeket, hűtőláda hőszigetelést, csomagolóanyagot…

Nagyon fontos, hogy a polisztirol nem veszélyes anyag, de tilos a szemétbe dobni, helyette a hulladékudvarokban kell elhelyezni azt, ahol a környezet károsítása nélkül 100%-ban újrahasznosítják.

A lakások és családi házak külső hőszigetelése használt polisztirol nem azonos a háztartásban, vagy a csomagolóiparban használt polisztirol anyagokkal. Míg egy számítógép, vagy mosógép dobozában a polisztirol ütés – és rezgéscsillapító funkciót szolgál, addig egy családi ház külső falain, padlójában, födémszerkezetében a legfőbb cél a hőszigetelés, valamint a habszigetelés, de nagyon fontos az is, hogy a polisztirol szigetelés a lakótér szigetelése mellett tűzálló is legyen, ezért égésgátló anyag is szerepel a receptúrában.

Ausztriában az EPS hulladékot még importálják is, mert ők hisznek a környezetvédelemben és így az újrahasznosításban. Németországban újrahasznosító kamiont lehet a nagyobb kivitelezésekre rendelni és a gép a helyszínen elvégzi a darálást, így kevesebb térfogatot kell elszállítani, mely szintén csökkenti a károsanyagok keletkezését.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Egy nagyon fontos számot érdemes érdemes megjegyezni:
Egy tonna EPS (polisztirol hab) 2500 liter olajat takarít meg!
Tehát ajánlott szelektíven gyűjteni és leadni a gyűjtőpontokon.

Az EPS anyag nem okoz allergiát, nincs kipárolgása, hiszen a polisztirol golyók egymáshoz ragasztása gőzöléssel és nem ragasztással történik.

Az EPS (polisztirol) élettartama pont annyi lesz, mint a felépített családi ház életciklusa, mert akár 100 év felett sem veszít a szigetelő képességéből.

2021. január elsejétől már csak olyan épületek kaphatnak használatba vételi engedélyt, melyek megfelelnek a közel nulla energiafelhasználás kívánalmainak. Gondoljunk bele, hogy ha az összes családi ház és lakás közel nulla energiával működne, akkor akár 50%-kal is csökkenhetne a károsanyag- kibocsátás és az energia felhasználás!

Ha korszerű és modern hőszigetelő anyagot szeretne vásárolni, keresse cégünket. Vállalkozásunk a hagyományos fehér és grafitos EPS 70, 80, 100, 150, tehát a homlokzati, valamint padlószigetelés mellett, akár kis szériában egyedi polisztirol termékek legyártására is fel van készülve, legyen az egy speciális hőhídmentes építőelem, vagy egy nagyméretű színházi dekoráció, vagy kültéri szobor.

Polisztirol gyártással, értékesítéssel kapcsolatban az alábbi linket talál hasznos információkat. https://kp.hu/kat/polisztirol-gyartas/
Mielőtt polisztirolt vásárol, kérjen tőlünk ajánlatot!Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb