„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Érdekességek innovációk

Elkészült a világ első vízen lebegő szélturbinája

A hétvégén a Norvég-tengeren munkába állították a világ első lebegő szélturbinája. A turbinát a nyílt tengeren építették föl, a partról is látható.

A tengeri szélerőmű-parkok kiépítése ugyan költségesebb, mint a statikus szárazföldieké, működtetésük azonban hosszútávon nem drágább – mutat rá Alexandra Beck Gjorv.

A turbina teste 100 méternyi mélyen merül a tengerszint alá, lábazatát három kábel erősíti a tengerfenékhez. Legfeljebb 700 méter mély vizeken képesek hasonló turbinákat telepíteni.

A Hywind nevet viselő 2,3 megawattos Siemens-szélturbinát a következő két éven át tesztelik. Ha beválik, lebegő szélturbina-parkok létesülhetnek Észak-Amerika atlanti és csendes-óceáni partjai közelében, az Ibériai-félszigetnél, Norvégia és az Egyesült Királyság vizein.
Így épült a Hywind


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A Hywind paraméterei

Turbina mérete: 2,3 MW

Turbina súlya: 138 tonna
Turbina magassága: 65 m
Rotor átmérője: 82,4 m
Turbina törzsének hossza: 100 m
Víz mélysége: 120-700 m
Rögzítés: 3 ponton

Azzal, hogy a szélturbinák a tengerre kerülnek, új távlatokat kap a szélenergia hasznosítása. Amellett, hogy a partról nem láthatók, a távolság előnye az is, hogy a beljebb a tengeren erősebben és egyenletesebben fúj a szél, illetve hogy lényegesen nagyobb terület áll rendelkezésre – nyilatkozta a BBC-nek Alexandra Beck Gjorv, a beruházó StatoilHydro energiacég munkatársa. A távolságnak a költségek szabnak határt, a lebegő turbinákat ugyanis a tengerfenéken futó kábelek kötik össze a szárazföldi rendszerrel: minél hosszabb a kábel, annál drágább, a szárazföldtől való eltávolodás tehát nem korlátok nélküli.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlott tartalom
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb