Hírek

Lakáshitel elbírálása a bankok részéről sokszor hónapokig is eltart

Az újonnan épülő és használt házak, lakások, piaci helyzetét nem csak a kedvezményes hitelek,  szoc-pol megszüntetése, vagy a gazdasági válságtól való félelem fékezte le.
Azok a személyek, vagy családok, akik a banki hitelkamatok emelkedése mellett is szeretnének hitelből építkezni, szinte teljesen ellehetetlenültek, mivel a bankok akár több hónapig tartó “hitelbírálati ” időket alkalmaznak.
Egy hitelbírálat, hogy tarthat akár 3-4 hónapig? Hiszen ennyi idő alatt egy kulcsrakész családi ház teljesen felépíthető.
Vannak olyan családok, akik még a május-júniusban!!! beadott hitelkérelmükre nem szerződtek, a bank mindig időt kér, majd közli, hogy most kell új tulajdoni lap, vagy térkép másolat, mert már régi ami be lett adva.
A családok egy része albérletben lakik, ami még nem okoz különös gondot, de akinek az önereje a saját lakása, és azt értékesíteni szeretné, ebben a kiszámíthatatlan helyzetben azt sem tudja, mikor kezdje el az értékesítést, hiszen a nehezen eladható használt lakás is hamarabb elmehet, mint, hogy a bank döntene egy hitel folyósításáról.

Szeretnénk megtudni, hogy mi a Kedves Olvasónk véleménye erről, és várjuk azok jelentkezését, akik hasonló helyzetben vannak, hogy megoszthassák tapasztalataikat egymással és a nyilvánossággal.

Október elsejétől három hazai banknál, az FHB-nál, az OTP-nél és az UniCreditnél lehet államilag támogatott lakáshitelt felvenni.
A szabályok szigorodtak a hitelfelvevők számára. Az Önerő 50%-os mértékű.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A korábbiaknál is szigorúbb feltételek miatt a bankok többsége inkább saját konstrukciókkal áll elõ, ami miatt a következõ hónapokban állításuk szerint gyökeresen átalakulhat a lakáshitelezés. Három hitelintézet, az Axa, a K&H és a CIB Bank is bejelentett olyan kedvezményes kamatú, piaci alapú forintlakáshitelt, amelynek 10-11 százalékos hitelköltség-mutatója már nem sokkal haladja meg az euró alapú lakáskölcsönökét. A bankok azt ígérik, hogy a törlesztõrészlet kiszámítható lesz, mivel kamatuk az alapkamathoz vagy a bankközi kamatlábhoz igazodik majd.

A legelkeserítőbb helyzet az az, hogy a bankok jelenleg egy családi házas építkezésnél úgy finanszíroznak, hogy a kedves hitelfelvevő építse meg a beruházás nagy részét abból a pénzből, ami nem áll rendelkezésére, majd a bank folyósít egy részletet, majd megint az ügyfél finanszíroz, és a bank utólag teljesít. Ez a normál logikus gondolkodásnak teljesen ellentmond, hiszen az ügyfél azért fordult hitelintézethez, mert nincs annyi pénze, hogy elkészítse önerőből az otthonát.
Ebben az esetben általában a kivitelező cég válik a ház finanszírozójává, mert a bank csak utólag teljesít. Ez sok esetben nem megoldható, hiszen a vállalkozások nagy része nem tudja megtenni, hogy a Kedves Megrendelőit finanszírozza, mivel erre nincs tartaléka a jelenlegi gazdasági helyzetben. A kivitelező számlavezető pénzintézete ilyen célra pedig nem ad a vállalkozónak hitelt.
Ebből következik, hogy egy-egy kivitelezés befejezési határideje akár több hónappal is csúszhat.


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb