„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Brutális, legalább 25%-os lakás és családi ház áremelés jön a magyar piacon

Véget ér az 5%-os kedvezményes ÁFA korszaka az építőiparban.

2016. január elején mindenki csodát várt az 5%-os lakás és családi ház építésre kiszabott kedvezményes ÁFA hatásaitól.

A hatás gyorsan megjött, a szakemberek és az építőanyagok hirtelen 20-50%-kal változó arányban megdrágultak, így az áfa különbözet nem csak elolvadt, hanem legalább annyival drágább lett a ház építése, mint amennyivel az árcsökkentést várták.

Az Inforádió Aréna interjúban kifejtette Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy ahogy tervezték 2019. december 31-én megszűnik az 5%-os kedvezményes lakásokra és családi házakra kirótt ÁFA lehetősége.

Konkrétan a következőket mondta a pénzügyminiszter:”Nem tervezünk hosszabbítást, 2019. december 31-ig van ez az adókedvezmény… Arra bíztatok mindenkit, hogy aki tudja, eddig az időpontig vegye igénybe ezt az adókedvezményt!”- majd így folytatta:

“Budapesten az eladott új lakások 10%-át külföldiek veszik meg, másfelől pedig ingatlanbefektetők célpontja lett ez a kedvezmény, vagyis második, vagy harmadik lakásukat vásárlóké, ami nem volt célja a kormánynak. Mi ezt nem kívánjuk támogatni. Alapvetően az volt a cél, hogy a népességfogyás lassuljon, forduljon meg, demográfiai változás legyen, amit a lakások építésével kössünk össze.”

Tehát a kormány nem tesz semmit annak érdekében, hogy bárki akár külföldiek, több lakást is vásároljanak ezen a kedvezményes adókulcson. Inkább az a döntés, hogy eltörlik, bocsánat nem hosszabbítják meg az 5%-os ÁFA kulcs lehetőségét.

Érdekes, hogy vannak azért olyan ágazatok, ahol véglegesítették az 5%-os ÁFA kulcsot, ilyen például a sertéshús áfája.

Az építőiparban dolgozó korrekt cégek azért örültek az 5%-os ÁFA lehetőségének, mert így a Megrendelők is megkövetelték a számla adását, míg a 27%-os korszakban 10 tételből 7 tétel számla nélkül ment, így az aki korrekten akart dolgozni nem kapott munkát, mert inkább annak adtak feladatot a magán Megrendelők, aki áfa nélkül dolgozott számukra. Tehát anno nem csak az építőipari Vállalkozó és a Megrendelő közötti áfa volt sok esetben nulla, hanem a kereskedők is be voltak állva arra, hogy kell számla vagy nem kell számla kérdésére.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Tehát kijelenthetjük, hogy 2020. január 1-től itt az adócsaló építőipari vállalkozók ideje, mert nyilván a Megrendelők szeretnének majd spórolni 27%-ot, szemben az  5%-kal, melyet örömmel kifizettek.

Már-már kezdett kifehéredni az építőipari szakma, de borítékolható, hogy a 27%-os ÁFA visszaállítása újra elhozza a mesterkedők kánaánját, mert valljuk be a tisztességes adófizető cégekkel szemben hatalmas árelőnye lesz az adóelkerülő vállalkozásoknak.

Az állam és a korrekt cégek, de sok magán Megrendelő is garantáltan rosszabbul fog járni, mert a kijelentés hírére, aki akart építeni két éven belül, az elképzelhető, hogy korábbra hozza a beruházást, ez már az idén áremelést fog generálni. Aki lecsúszik a lehetőségről és 2019-ig nem építkezik, azok ügyeskedni fognak azokkal a Vállalkozókkal akik erre hajlandóak lesznek. Ezzel újra és újra ismétli a történet önmagát, jön a válság, jönnek az ügyeskedők, majd jön pár jó esztendő abban az időszakban pedig a korrekt vállalkozások képtelenek talpra állni, ha sikerül is nekik akkor a következő szűkölködési időszakban tönkremennek.

Aki pedig azt gondolná, hogy még van idő bőven 2019. 12. 31.-ig, az téved! Ugyanis 2019. 12. 31.-ig használatbavételi engedéllyel kell majd rendelkezni és be kell jegyeztetni a földhivatalban az ingatlant.

Akinek ez nem jön össze időre, az bukhatja a már kiszámlázott 5%-os ÁFA kulcsot és be kell fizetnie a 27% és az 5% különbözetét. Ez pedig mint lehetőség valljuk be, benne van a pakliban még akkor is, ha valaki 2018. év elején kezd el kivitelezni, hiszen a CSOK és a hitelügyintézések és a kevés szakember miatt a kivitelezések 3/4-e legalább nem a tervezett határidőn belül fejeződik be. Arról nem beszélve, hogy ez a hír még jobban megnöveli a kivitelezők leterheltségét.  

35-40 ezer lakásnak kellene épülnie évente, hogy a lakásállományunk megújuljon. Ez a szám még most sem jött össze, hogy az áfa mértéke 5%-ra volt csökkentve. Előre borítékolható 30-40%-os lakás- és házépítés csökkenés a 2020 utáni időszakban.

Ennek legfőbb oka az volt, hogy a kapacitásokat nem sikerült bővíteni, de a gyorsabb kiszolgálás érdekében rengeteg vállalkozás beruházásokat hajtott végre az építőanyag gyártás és kivitelezés terén is. Arról nem beszélve, hogy ha kis mértékben is, de megfigyelhető volt, hogy a szakma miatt nyugatra távozók hazatértek, mert látták a fellendülést és a lehetőséget az építőiparban, hiszen a bérek már-már hasonlatosak lettek a nyugati bérekkel.

A gyártók és a kivitelezők ezzel a hullámzó teljesítmény igénnyel nem fognak tudni lépést tartani, jelenleg 1-2 hónapos késéssel gyártanak például hőszigeteléseket, szinte minden gyártó jelenleg is kapacitás bővítést végez, mely beruházás feleslegesnek tűnik a jelen helyzetben, mert a jövőbeli csökkent igényt a korábbi eszközökkel is előállíthatták volna. Sajnos megint várható egy hatalmas csődhullám az építőiparban, mert a fejlesztésekre felvett hiteleket nem tudják majd visszafizetni.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb