Home / Hírek / Brutális, legalább 25%-os lakás és családi ház áremelés jön a magyar piacon

Brutális, legalább 25%-os lakás és családi ház áremelés jön a magyar piacon

Tetszik a Kp.hu?

Tetszik a cikk?

Véget ér az 5%-os kedvezményes ÁFA korszaka az építőiparban.

2016. január elején mindenki csodát várt az 5%-os lakás és családi ház építésre kiszabott kedvezményes ÁFA hatásaitól.

A hatás gyorsan megjött, a szakemberek és az építőanyagok hirtelen 20-50%-kal változó arányban megdrágultak, így az áfa különbözet nem csak elolvadt, hanem legalább annyival drágább lett a ház építése, mint amennyivel az árcsökkentést várták.

Az Inforádió Aréna interjúban kifejtette Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy ahogy tervezték 2019. december 31-én megszűnik az 5%-os kedvezményes lakásokra és családi házakra kirótt ÁFA lehetősége.

Konkrétan a következőket mondta a pénzügyminiszter:”Nem tervezünk hosszabbítást, 2019. december 31-ig van ez az adókedvezmény… Arra bíztatok mindenkit, hogy aki tudja, eddig az időpontig vegye igénybe ezt az adókedvezményt!”- majd így folytatta:

“Budapesten az eladott új lakások 10%-át külföldiek veszik meg, másfelől pedig ingatlanbefektetők célpontja lett ez a kedvezmény, vagyis második, vagy harmadik lakásukat vásárlóké, ami nem volt célja a kormánynak. Mi ezt nem kívánjuk támogatni. Alapvetően az volt a cél, hogy a népességfogyás lassuljon, forduljon meg, demográfiai változás legyen, amit a lakások építésével kössünk össze.”

Tehát a kormány nem tesz semmit annak érdekében, hogy bárki akár külföldiek, több lakást is vásároljanak ezen a kedvezményes adókulcson. Inkább az a döntés, hogy eltörlik, bocsánat nem hosszabbítják meg az 5%-os ÁFA kulcs lehetőségét.

Érdekes, hogy vannak azért olyan ágazatok, ahol véglegesítették az 5%-os ÁFA kulcsot, ilyen például a sertéshús áfája.

Az építőiparban dolgozó korrekt cégek azért örültek az 5%-os ÁFA lehetőségének, mert így a Megrendelők is megkövetelték a számla adását, míg a 27%-os korszakban 10 tételből 7 tétel számla nélkül ment, így az aki korrekten akart dolgozni nem kapott munkát, mert inkább annak adtak feladatot a magán Megrendelők, aki áfa nélkül dolgozott számukra. Tehát anno nem csak az építőipari Vállalkozó és a Megrendelő közötti áfa volt sok esetben nulla, hanem a kereskedők is be voltak állva arra, hogy kell számla vagy nem kell számla kérdésére.

. Építtesse velünk kiemelten energiatakarékos családiházát.

Referencia képeink Referencia videóink Így épül fel egy energiatakarékos családiház ÁRAJÁNLATKÉRÉS TÍPUSTERVEK ÁRAJÁNLATTAL
Ha már rendelkezik saját tervekkel, akkor egyedi árajánlatot készítünk. Ha típusterveink után érdeklődik, kérjük válassza a "típustervek" menüpontot.
EnergyFriendHome készházaink bemutatása
Műszaki tartalom Készházaink előnyei
SZERKEZETKÉSZ HÁZÉPÍTÉS CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS
CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS 6 KÜLÖNBÖZŐ TECHNOLÓGIÁVAL

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER, MINŐSÍTÉSEK

ISO MINŐSÍTÉS:

A KP Sales House Kft a megrendelők még magasabb szintű kiszolgálásának érdekében "lakó- és nem lakó épület építése" területen minőségirányítási rendszert vezetett be és alkalmaz, mely megfelel az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány követelményeinek.___________________________________

MINŐSÍTETT VÁLLALKOZÁS:

Cégünket, Európa egyik vezető üzleti információ szolgáltatója a Bisnode "A" kategóriás (A – Creditworthy) vállalkozásként minősítette. Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velünk az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony. A Bisnode az aktívan működő vállalkozásokat 300 mutató alapján vizsgálja, és napi szinten minősíti. A mutatók négy nagy csoportja: demográfiai adatok, pénzügyi eredmények, negatív és jogi események, és fizetési tapasztalatok.

Tehát kijelenthetjük, hogy 2020. január 1-től itt az adócsaló építőipari vállalkozók ideje, mert nyilván a Megrendelők szeretnének majd spórolni 27%-ot, szemben az  5%-kal, melyet örömmel kifizettek.

Már-már kezdett kifehéredni az építőipari szakma, de borítékolható, hogy a 27%-os ÁFA visszaállítása újra elhozza a mesterkedők kánaánját, mert valljuk be a tisztességes adófizető cégekkel szemben hatalmas árelőnye lesz az adóelkerülő vállalkozásoknak.

Az állam és a korrekt cégek, de sok magán Megrendelő is garantáltan rosszabbul fog járni, mert a kijelentés hírére, aki akart építeni két éven belül, az elképzelhető, hogy korábbra hozza a beruházást, ez már az idén áremelést fog generálni. Aki lecsúszik a lehetőségről és 2019-ig nem építkezik, azok ügyeskedni fognak azokkal a Vállalkozókkal akik erre hajlandóak lesznek. Ezzel újra és újra ismétli a történet önmagát, jön a válság, jönnek az ügyeskedők, majd jön pár jó esztendő abban az időszakban pedig a korrekt vállalkozások képtelenek talpra állni, ha sikerül is nekik akkor a következő szűkölködési időszakban tönkremennek.

Aki pedig azt gondolná, hogy még van idő bőven 2019. 12. 31.-ig, az téved! Ugyanis 2019. 12. 31.-ig használatbavételi engedéllyel kell majd rendelkezni és be kell jegyeztetni a földhivatalban az ingatlant.

Akinek ez nem jön össze időre, az bukhatja a már kiszámlázott 5%-os ÁFA kulcsot és be kell fizetnie a 27% és az 5% különbözetét. Ez pedig mint lehetőség valljuk be, benne van a pakliban még akkor is, ha valaki 2018. év elején kezd el kivitelezni, hiszen a CSOK és a hitelügyintézések és a kevés szakember miatt a kivitelezések 3/4-e legalább nem a tervezett határidőn belül fejeződik be. Arról nem beszélve, hogy ez a hír még jobban megnöveli a kivitelezők leterheltségét.  

35-40 ezer lakásnak kellene épülnie évente, hogy a lakásállományunk megújuljon. Ez a szám még most sem jött össze, hogy az áfa mértéke 5%-ra volt csökkentve. Előre borítékolható 30-40%-os lakás- és házépítés csökkenés a 2020 utáni időszakban.

Ennek legfőbb oka az volt, hogy a kapacitásokat nem sikerült bővíteni, de a gyorsabb kiszolgálás érdekében rengeteg vállalkozás beruházásokat hajtott végre az építőanyag gyártás és kivitelezés terén is. Arról nem beszélve, hogy ha kis mértékben is, de megfigyelhető volt, hogy a szakma miatt nyugatra távozók hazatértek, mert látták a fellendülést és a lehetőséget az építőiparban, hiszen a bérek már-már hasonlatosak lettek a nyugati bérekkel.

A gyártók és a kivitelezők ezzel a hullámzó teljesítmény igénnyel nem fognak tudni lépést tartani, jelenleg 1-2 hónapos késéssel gyártanak például hőszigeteléseket, szinte minden gyártó jelenleg is kapacitás bővítést végez, mely beruházás feleslegesnek tűnik a jelen helyzetben, mert a jövőbeli csökkent igényt a korábbi eszközökkel is előállíthatták volna. Sajnos megint várható egy hatalmas csődhullám az építőiparban, mert a fejlesztésekre felvett hiteleket nem tudják majd visszafizetni.

. Budapestről új helyre költözött a bemutatótermünk és a készház gyárunk!

Új címünk: 2316. Tököl, Vince Tanya.
(Tököli Hév megállótól 250 m-re.)
Info: 06-20/444-44-24.

Az alábbi Google térkép segít a navigációban.


Hétfőtől-Péntekig 8-17 óráig Szombaton reggel 9-13 óráig vagyunk személyesen a bemutatóteremben elérhetőek.
A telefonos ügyfélszolgálatunkat minden nap 18 óráig elérheti.

Ajánló

15 millióra emelik a maximális CSOK kölcsönt és már 2 gyermek esetében 10 millió forint az igényelhető összeg

A kormány pár napja kivezette a lakáskasszát a piacról és egy héten belül meg is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..