5% ÁFAHírek

Beköszöntött az építőiparba az utolsó 5%-os kedvezményes ÁFA éve

2019 az utolsó év, amikor utoljára alkalmazhatjuk az 5%-os kedvezményes ÁFÁ-t az újonnan építendő családi házakra és lakásokra.

2020. január 1-től újra 27% lesz az ÁFA tartalma, mely jelentős áremelést fog a piacon teremteni.

Tehát, aki élni szeretne az 5%-os kedvezményes adókulcs lehetőségével, annak azonnal el kell kezdenie telket vásárolni, tervezni és tavasszal a lehető leggyorsabban kivitelezni. Nem lesz egyszerű a kivitelező kiválasztása, hiszen a legtöbb megbízható cég kivitelezési naptára az idei évre már teljesen betelt.

A készház építő cégek közül több vállalkozás rendelkezik előregyártási kapacitással, így ezek a cégek akár napi egy darab szerkezetkész családi ház építésére is készen állnak még az idei évben. Persze ez is csak részmegoldás, hiszen az üzemi előregyártás még nem teszi lehetővé a festés, burkolási feladat, valamint a víz gépészeti munkák elvégzését, de ha az új családi ház 60-70%-a legalább már elkészül 2019-ben, akkor ez garantáltan 5%-os ÁFA tartalommal adózik és csak a fennmaradó részre kell a megemelkedett ÁFA részt megfizetni.

Az Áfa tv. 57. § (1) bekezdése értelmében termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha az ügylet tárgya természetben osztható, és a részteljesítésnek egyéb akadálya nincs, a részteljesítés is teljesítés.

2019. december 31-ét követően elkészülő új lakóingatlan esetében a felek 2020. január 1-jét megelőző részteljesítésekben állapodnak meg, úgy az egyes részteljesítések az Áfa tv. 57. § (1) bekezdése értelmében teljesítésnek minősülnek, és az ellenérték részteljesítés(ek)hez igazodó összege arányában az új lakóingatlan értékesítését 5 %-os áfa terheli. A 2019. december 31-e utáni részteljesítéshez, teljesítéshez kapcsolódó arányos ellenérték rész után pedig 27 %-os áfa fizetendő.

Tehát, ami elkészül 2019-ben és leszámlázásra kerül, az 5%-os ÁFA tartalommal, ami 2020-ban teljesül azt 27%-os ÁFA tartalommal kell kiszámlázni és az áfatartalmat megfizetni.

Azt, hogy kivel érdemes szerződni, már több cikkben tájékoztattuk a Kedves Olvasóinkat, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy kérjenek több éves referencia listát, melyet meg is lehet tekintetni, valamint nézzenek utána a kivitelező cégnek, hogy van-e adótartozása, nem áll-e felszámolás alatt, illetve milyen híreket róla olvasni a neten. Itt egy kis segítség: https://kp.hu/csaladi-haz-epites-arajanlat-keszites-bemutatasa/

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Összegyűjtöttünk pár linket, hogy mit kell tudni a családi ház építésről: https://kp.hu/hazepitesi-tudnivalok-a-z-ig/

Cégünk acélszerkezetes EnergyFriendHome, faszerkezetes EnergyFriendHome és Thermo-Burok családi ház építésre még korlátozott számban tud kulcsrakész házépítésre szerződni, viszont szerkezetkész és félkész kivitelezésre még akár 40-50 darab családi ház megrendelést is tud fogadni. Magánszemély Megrendelők és kivitelezők jelentkezését is várjuk.

Amennyiben szeretné minél hamarabb elkezdeni a családi ház építést, kérjük írjon a hazepites@kp.hu email címre.

Ha a Kp Sales House Kft-vel építteti a családi házát, az építész tervezés, statika, 3D látványtervek, villamos és víz gépészeti tervezés költségét cégünk fizeti.

Megújult bemutatótermünk 2019-től Tökölön érhető el, ahol egyben a készház gyártást is élőben megtekintheti.

Az új bemutatótermünk elérését a kapcsolat menüben megtalálhatja.


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb