„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

7,2-es földrengésnél az Ön háza egyben marad, nézze meg a videókat

Pár nappal ezelőtti magyarországi földrengés után megszaporodtak a kérdések az emberek között arra vonatkozólag, hogy mi lesz ha egy kicsit nagyobb földrengés rázná meg az országot.
Vajon a saját házunk az kibírna egy 6-os, vagy egy annál nagyobb rengést is?

Mindenkinek ajánljuk figyelmébe a lenti két videót, ahol egy 7,2 Richter skála szerinti földrengést szimulálnak.
Biztos lehet benne, hogy az épületek jelentős rész ebben a földrengésben megsemmisülne, illetve hatalmas emberi és anyagi kár keletkezne.

A bemutatásra kerülő két földrengés már előfordult Romániában és Kaliforniában is.

Az itt található videó az 1940-es Kaliforniai földrengés szimulációját mutatja be. Ez a program bemutatja, hogy milyen erőhatások keletkeztek a földrengés időpontjában.
Milyen épület visel el egy ekkora terhelést Ön szerint?

Korábban írtunk már róla, hogy az idei évben  az Eurocode 8 EU szabvány alapján lehet már csak épületeket tervezni és kivitelezni. Ez a szabvány már figyelembe veszi a földrengések lehetőségét és a méretezéseket ez alapján kell elkészíteni.

Könnyebb helyzetben vannak a könnyűszerkezetes házakat gyártó cégek most a piacon, mert ők most duplán nyernek a szabvánnyal.

  • Az elmúlt években már egyre nagyobb térhódítása van a hagyományos házakkal szemben hazánkban is, azért mert egy téglaházhoz képest akár 3-4 szer jobb hőszigetelésűek. Ami a mai világban az energiaárak drasztikus emelkedésével hatalmas megtakarítást jelent egy könnyűszerkezetes ház tulajdonosnak. Egy 120 nm-es ház esetében akár 30-40 ezer forintot is megtakaríthatnak akik modern energiatakarékos készházban laknak.
  • A másik nagy előny az most lép életbe, az pedig az, hogy egy könnyűszerkezetes házat egy földrengés esetében Newton 2. törvénye alapján a könnyű súly miatt sokkal kisebb erőhatás ér, így alapvetően jobban ellenállnak a földrengéseknek. Így az új szabvány miatt ezek a házak nem fognak drágulni csak az alapozási költségek minimális emelkedésének arányával.

A betonból készült házak költségvetése és a hagyományos építőipar most nagyobb mértékű áremelkedésnek néz elébe, mert itt az alapozásnál, a falaknál (beton épületeknél) és a födémeknél is betont használnak fel. Az új szabvány szerint pedig egyes területeken 1-2 minőségi osztállyal magasabb minőségű betont kell majd alkalmazni.

Az acélszerkezetes könnyűszerkezetes ház állékonyságát vizsgálták a földrengéskutató intézetben.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az épület egy 7,2 Richter skálán mért földrengésnek vetették alá.

Ekkora földrengés Kaliforniában volt 1940-ben.

A vizsgálatból kiderült, hogy a könnyűszerkezetes acélvázas épület kiállja a földrengés tesztet.

A földrengésvizsgálatban első lépésként olyan alaprezgéseket kellett a modellépületre bocsátani, amelyekből annak dinamikai tulajdonságai, alapvető paraméterként a sajátfrekvenciája meghatározható.
Ehhez egy állandó amplitúdójú, de fokozatosan növelt frekvenciájú szabványos sinushullám alakú rezgést alkalmaztak. A sajátfrekvencia ismeretében választható olyan irányú és mértékű földrengés az adatbázisból, amelyekre várhatóan érzékeny az adott mintaépület.
A választás a kaliforniai El Centróban (1940) és a romániai Vrancea területén (1986) bekövetkezett földrengések rezgésmintáira esett. A végrehajtott földmozgási szimulációknak a modellépület – az előzetes várakozásokat is meghaladóan – kiválóan megfelelt, hiszen a vizsgálati értékek mindegyik terhelés esetén számottevően meghaladták a magyarországinál sokkal szigorúbb romániai szabványban meghatározott határértékeket. A fenti két földmozgás rezgésképének sérülésmentesen megfelelt az épület.

A földrengéstesztet a Hardell gyártmányú szerkezeten végezték el.

Ha Ön is szeretne egy földrengésbiztos családi házat építtetni, akkor vegye fel a kapcsolatot velünk. 06-20/444-44-24-es telefonszámunkon, vagy a lap tetején található kapcsolat menüpontban.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb