„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Miből építkeznek a Japánok? Mitől földrengésbiztos egy ház?

2011. március 11-e sajnos gyásznapként kerül be a történelembe és a naptárba Japánban.

Tény, ha ez a földrengés, mondjuk egy kelet Európai országot érintett volna, akkor megsemmisült volna szinte minden épített környezetünkből.

Japánban a földrengés csak igen ritka esetben tett kárt a családi házak statikai szerkezetében. A hatalmas problémát a tsunami okozta, mely ellen nincs építészeti technológia.

A Japánok a földrengés ellen a legjobban felkészült nemzet a világon. Tanulhatunk tőlük.

Első és legszembetűnőbb dolog, hogy Japánban nem építenek téglaházakat. A téglaházak egy ekkora földrengésben szétporladnának.

A legnagyobb és legmonumentálisabb épületek is acélszerkezetből készülnek, azaz szinte minden ház könnyűszerkezetes technológiával épül fel.

Egy könnyűszerkezetes ház a földrengés közben nem dől össze, maximum leesik egy gipszkarton a plafonról, ami négyzetméterenként 11-12 kg, szemben egy betonfödém négyzetméterenként több száz kilógrammos tömegével.

Az acél és a fa az egyetlen olyan építőanyag, mely ellenáll a földrengéseknek, mert igen rugalmas anyag. A tégla egy merev égetett anyag, mely egyáltalán nem ad rugalmasságot.

Közel három éve történt, hogy a közép-olaszországi Abruzzen-t óriási földrengés rázta meg. A romos L’Aquila városról közölt képek gyorsan bejárták a világot. A felvételeket nézve elmereng az ember, hogy milyen vétlen a természettel szemben.
Eddig azt hittük, hogy a sok beton megvéd. De ezen az eseményen nem ezt láttuk…

Rengeteg nyilatkozatot hallottunk a földrengést elszenvedő túlélők közül, hogy soha többet nem költöznek olyan házba, melyben a fejük felett beton van.
A középkori egyetemi központ óvárosa, amely számos híres emlékművel és templommal büszkélkedhetett, csaknem teljesen megsemmisült. Az emberek egy szempillantás alatt elveszítették mindenüket és csaknem 70.000-en váltak hajléktalanná.
A területen most már könnyűszerkezetes házak állnak.
Mint ahogyan hazánkban is sok helyen, úgy Olaszországnak ebben a régiójában is teljesen ismeretlen volt ez az építési technológia.
Ezért, mint minden ismeretlentől, ettől is tartottak. Ez megint rávilágított arra a tényre, hogy milyen hitetlenek, és zárkózottak vagyunk az új ellen. De nem új a könnyűszerkezetes építés. Csak nálunk újnak hat. A világon kizárólag Közép-Európa volt az a rész, ahol a beton- vagy tégla-lobbi erős pozíciót vívott ki.

Ezt a kilengést elviselné az Ön háza???

1-2 szintig a könnyűszerkezetes faházak és könnyűszerkezetes tűzihorganyzott acélszerkezetes házak megfelelő földrengésvédelmet adnak. Magasabb épületek esetében már melegen hengerelt anyagokkal érhető el a földrengésvédelem, de ezekben a házakban is a belső válaszfalakat tűzihorganyzott vékonyfalú acélszerkezettel valósítják meg. Ennek fő oka a kis súly és a hatalmas rugalmasság.

Az elmúlt pár évben sajnos mindig volt egy-egy nagy földrengés, nem szabad azt gondolni, hogy ez éppen bennünket el fog kerülni. Elképzelhető, hogy 10 – 20 – 30 – 40 évig nincs komoly földrengés, de egy reggel arra ébredünk, hogy reped a menyezet, akkor már késő lesz arra gondolni, hogy tényleg hallottam a könnyűszerkezetes építésről, mely földrengésbiztos, de épp egy tégla házban lakok.

A következő képsorok egy 7,2-es erősségű földrengés szimulációt mutatnak be egy acélszerkezetes családi ház esetében. az érdekesség, hogy az épület nem károsodik. Ön szerint egy téglaház ebben a földrengésben mit csinálna???

Földrengés teszt from www.kp.hu on Vimeo.

Mi ilyen házakat építünk alapesetben, mely még tovább fokozható.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
Az épületnek a földrengésteszt után sincsen semmilyen károsodása
Nagyon fontos, hogy a berendezési tárgyak se okozzanak sérülést. Tehát érdemes beépített szekrényeket alkalmazni. De azt is zárva kell tartani, mert a kirepülő tárgyak is balesetet okozhatnak.

A Japánban épülő új családi házak nagyrésze lapostetővel készül, ezzel is csökkentik az épületek tömegét.

A doboz forma nagyon pozitív hatással van a földrengésvédelemre. Hiszen ez az egyetlen alakzat, mely a legalkalmasabb a különbőző irányú erők elviselésére. Egy “T” egy “H”, vagy egy “L” alakú ház mindenképpen rosszabbul vizsgázna egy földrengés esetében azonos építőanyag használata mellett is.Két földrengés elleni technológia ismert a világon:

1. A „rezgésállóság”, ahol rezgésállóvá teszik a falakat. Olyan gerendákat és oszlopokat építenek be, melyek rugalmasak.
2. A „földrengés szigetelés”, ahol a ház talapzatába elhelyezett acélból készült szerkezet biztosítja a föld rezgésének elnyelését.

Közvetlen sebezhetővé válik a szeizmikus rezgésekkel a ház, ha direktben egybeépítetjük az alapozással és az aljzattal.
A lényeg, hogy a föld rezgéseit ne adjuk át direktben a ház szerkezetének.

Ajánlott mindkét technológia együttes alkalmazása.

Az EnergyFriendHome, valamint IsoteQ és ProKoncept családi házak mindegyikéből földrengésbiztos házat lehet építeni.

További információ és típustervek:Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb