„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

7 alternatív tégla újrahasznosított hulladékból és bioanyagokból

A téglaalternatívák körképében a téglafalazat megtestesült szénlábnyomának csökkentésére tervezett téglaalternatívák között szerepel a puffasztott parafa, az építési hulladék és az emberi vizelet.

A beton és az acél után a tégla került az építészek, tervezők és anyagkutatók legújabb fókuszába, akik az építőanyagokhoz kapcsolódó kibocsátások csökkentését remélik.

Ennek oka, hogy a téglát általában agyagból – egy véges erőforrásból, amelyet bányászni és szállítani kell a világ minden tájára – készítik, valamint fosszilis tüzelőanyaggal működő kemencékben több mint 1000 Celsius-fokos hőmérsékleten, gyakran több napon át égetik.

Ez az energiaigényes folyamat nemcsak nagy mennyiségű üvegházhatású gázkibocsátást, hanem szén-monoxidot és más veszélyes légszennyező anyagokat is termel, különösen Dél-Ázsiában, ahol a kemencéket gyakran még mindig szénnel működtetik.

E problémák megoldása érdekében a téglagyártók és a kutatók egyre inkább azt vizsgálják, hogyan lehetne a helyi hulladékanyagokat felhasználni a falazóelemek előállításához, valamint visszatérnek a hagyományos napszárítási módszerekhez, hogy kiküszöböljék a tüzelést.

Olvass tovább a tégla alternatíváinak hét példájáról, a kísérleti diákprojektektől kezdve a Dezeen-díjas K-Briqig, amely idén tavasszal kerül tömeggyártásba.

Az MPH Architects, a Bartlett School of Architecture, a University of Bath, az Amorim UK és a Ty-Mawr parafa blokkjai

Az egymásba illeszkedő, expandált parafa blokkok úgy rakódnak egymásra, mint a Lego blokkok, habarcs vagy ragasztó nélkül ebben az építési rendszerben, amelyet a Stirlingdíjra jelölt Cork House építéséhez használtak.

Ez azt jelenti, hogy a téglákból könnyen szétszerelhető, újrahasznosítható és újrafelhasználható szerkezetek hozhatók létre, és az anyagot adó parafatölgyek által megkötött nagy mennyiségű szén-dioxidnak köszönhetően a téglák szén-dioxid-kibocsátása is negatív lehet.

A londoni MPH Architects cég 2014 óta dolgozik a rendszeren különböző kutatóintézetekkel együttműködve, és most azt reméli, hogy egy önépítő parafa építőcsomaggá fejlesztheti azt.

K-Briq by Kenoteq

A gyártó Kenoteq szerint a K-Briq 90 százalékos arányával “a jelenleg a piacon lévő téglák közül a legmagasabb újrahasznosított tartalmat” kínálja, aminek köszönhetően a téglát a 2022-es Dezeen Awards-on az év fenntartható tervének választották.

Mivel a téglát nem kell égetni, előállítása során 90 százalékkal kevesebb energiát igényel, mint egy hagyományos tégla, és végső soron kevesebb mint tizedannyi szén-dioxidot bocsát ki a gyártása során.

A listán szereplő téglaalternatívák közül a K-Briq áll a legközelebb a kereskedelmi forgalomba hozatalhoz. Hosszú száradási folyamata azonban korábban problémákat vetett fel a gyorsan megvalósítható projektek esetében: a dél-afrikai Counterspace stúdió a hosszú átfutási idő miatt kénytelen volt lemondani a K-Briq téglák 2021-es Serpentine Pavilonba való beépítésének tervéről.

Building the Local – Ellie Birkhead

A Design Academy Eindhovenben végzett Ellie Birkhead hallgatói projektje helyi hulladékanyagokat – például egy fodrászüzletből származó hajat, egy istállóból származó lótrágyát és egy farmról származó gyapjút – használ fel az égetetlen agyagtéglák megerősítésére.

Az eredmény különböző, a régióra jellemző téglák, amelyek Birkhead szerint segíthetnek a hulladék körforgásosabb kezelésében és “a helyi ipar jövőjének kovácsolásában”.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Gent Waste Brick by Carmody Groarke, TRANS Architectuur Stedenbouw, Local Works Studio és a BC Materials

A Gent Design Múzeum új szárnyának kialakításához a Carmody Groarke és a TRANS Architectuur Stedenbouw építészstúdiók anyagkutatókkal együttműködve helyi kommunális hulladékból, például bontási betonból és üvegből égetetlen, alacsony szén-dioxid-kibocsátású téglát készítettek.

Ez a tégla egyharmad annyi szén-dioxidot tartalmaz, mint egy tipikus belga agyagtégla, és egy egyszerű eljárással készül, amelyet műhelymunkák keretében a nagyközönség számára is megnyitnak, arra ösztönözve a helyi lakosokat, hogy vegyenek részt múzeumuk építésében.

“A téglákat egy genti barnamezős területen fogják gyártani egy tiszta, egyszerű gyártási eljárással, amely könnyen megismételhető más városi környezetben is” – mondta Carmody Groarke. “Nem keletkeznek károsanyag-kibocsátások, melléktermékek vagy hulladékok.”

Az Indiai Design és Innovációs Iskola zöld széntégla téglái

A mumbai Indian School of Design and Innovation által gyártott betontéglákat talajjal, faszénnel és loofahszálakkal dúsították, amelyek légzsebet hoznak létre, és segítenek csökkenteni a gyártási folyamatukhoz szükséges cement mennyiségét.

Az így kapott építőkockák akár hússzor porózusabbak, mint a hagyományos téglák, ami a kutatók szerint elősegíti a biológiai sokféleséget azáltal, hogy helyet biztosít a növényeknek és rovaroknak városainkban.

Mycelium Brick by The Living

A micélium építészeti léptékű felhasználásának egyik első kísérlete volt, amikor a New York-i The Living stúdió 2014-ben a MoMA PS1 pavilonját olyan téglákból építette, amelyeket a gombák gyökérszerű szerkezetéből növesztettek.

Az Ecovative bioanyagokkal foglalkozó vállalat által kifejlesztett eljárás alapján a mezőgazdaságból származó kukoricaszár-hulladékot egy formába helyezték, és arra ösztönözték a micéliumot, hogy az aggregátum körül növekedjen, és így hatékonyan cementálja a téglát.

A micéliumot egyre gyakrabban vizsgálják az épületek szigetelésének és tűzvédelmének eszközeként, amely segíthet a szén megkötésében, miközben biológiailag lebontható.

Vizelet bio-téglák Suzanne Lambert tollából

A Fokvárosi Egyetem kutatójának, Suzanne Lambertnek ebben a kísérleti projektjében emberi vizeletet, homokot és baktériumokat kombinálnak tégla alakú formákban.

A baktériumok olyan kémiai reakciót indítanak el, amely lebontja a vizeletben lévő karbamidot, miközben kalcium-karbonátot – a cement fő alkotóelemét – termel, nagyjából ugyanolyan folyamat során, mint ahogyan a kagylók keletkeznek.

“Minél tovább hagyjuk, hogy a kis baktériumok cementet készítsenek, annál erősebb lesz a termék” – mondta Lambert.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb