„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

A Polysmiths “gyönyörűen fenntartható” londoni házat tervezett, parafával bélelt lakóterekkel

A Polysmiths építészstúdió parafa paneleket használt a belső és külső felületek burkolására a kelet-londoni Cork House-ban, amely a Covid-19 zárlat alatt rendelkezésre álló anyagok felhasználásával épült. A Polysmiths igazgatója, Charles Wu az építész, a megrendelő és a kivitelező szerepét is magára vállalta a projektben, amelyet saját maga és partnere számára tervezett otthonként.

Charles Wu 2020-ban megvásárolt egy négyszögletes, barnamezős telket Forest Gate-ben, és nekilátott egy három hálószobás ház terveinek elkészítéséhez, amelyet hagyományos blokkfalazat és favázas építéssel kellett volna felépíteni. A koronavírus-járvány idején bekövetkezett zárlatok miatt hiány volt az olyan anyagokból, mint a beton, a gipszkarton és a rétegelt lemez, amelyek túl drágák lettek ahhoz, hogy a projektben felhasználják őket. Ez arra késztette az építészt, hogy megfizethetőbb és kevésbé elterjedt alternatívákat keressen.

“Úgy döntöttünk, hogy olyan anyagokat kutatunk és választunk, amelyekkel nem voltak ellátási láncbeli problémák, és amelyek valóban javíthatják az épület fenntarthatósági mutatóit” – mondta Wu a projekt kapcsán.

A ház helyi forrásból származó faanyag és mészvakolat felhasználásával épült, a belső és külső falakon parafa burkolatot alkalmazva. Ez az anyagpaletta földes és burokszerű érzést kölcsönöz a belső térnek. A parafát a portugál Amorim cégtől szerezték be egy walesi beszállítón keresztül. A parafatölgy kérgéből nyert anyag erősen szigetelő, és úgy kezelték, hogy megfeleljen a tűzvédelmi előírásoknak.

A barnamezős terület a főutcától elrejtve volt, és a szomszédos sorházak jellegzetes, fallal körülvett kertjei vették körül. Ez arra késztette az építészt, hogy innovatív módszereket keressen a nappali fény bevezetésére a belső térbe. Az építési előírások korlátozták az épület teljes magasságát, ezért a terület egy részét kiásták, hogy a padlószintet fél emelettel lejjebb vigyék, ami egy osztott belső teret eredményezett.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A Cork House bejárata egy előszobába vezet, amely összeköti a nyitott konyhát, az étkezőt és a társalgót. Egy középen elhelyezkedő világítótorony és lépcsőház választja el ezt a teret a két hálószobától és a hátsó zuhanyzótól. A fő udvaron teljesen nyitható üvegajtók sorakoznak, amelyek egy olyan beltéri-kültéri életteret hoznak létre, amelyet Wu kiskorában Ausztráliában töltött ideje inspirálta.

A központi fénykút mellett tetőablakok, magasan elhelyezett ablakok és egy kisebb üreg a ház hátsó sarkában biztosítják, hogy a természetes fény mélyen behatoljon a belső terekbe. A Cork House alsó földszintjén található a fő hálószoba, amely a nagyobb fénykút tövében lévő udvarra néz. A fürdőszobába is jut napfény a sarki fényaknából. Wu a projektet a “gyönyörű fenntarthatóság” példájaként jellemezte, amely a nehéz körülmények által vezérelt, szokatlan anyagokat és módszereket alkalmazó, kísérleti jellegű önépítést mutatja be.

A parafa egy természetes és megújuló anyag, amely az utóbbi években egyre népszerűbbé vált az építészek körében, amint azt tíz parafával borított falakkal rendelkező belső teret bemutató összeállításunk is bizonyítja.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb