napi hírmorzsák

Adjaye Associates, Coop Himmelb(l)au és Morphosis a The Line projekten dolgozó építészek között

A szaúd-arábiai The Line megavároson dolgozó nemzetközi építészstúdiók, köztük az Adjaye Associates, a Morphosis, a Studio Fuksas és a Coop Himmelb(l)au neve szerepel.

A jelenleg Szaúd-Arábiában épülő, 170 kilométer hosszú megavárost számos nemzetközi stúdió tervezi, és minden iroda állítólag egy-egy 500 méteres szakaszon dolgozik. A Coop Himmelb(l)au, Peter Cook és a Studio Fuksas is a megnevezett építészek között van.

Az Architects’ Journal beszámolója szerint tizenkét építészstúdiót neveztek meg a The Line kiállításon, amely jelenleg a szaúd-arábiai Rijádban látható. A Pritzker-építészeti díjjal kitüntetett Thom Mayne építész által vezetett amerikai Morphosis építésziroda már régóta pletykált arról, hogy a tervezés vezetője lesz. A stúdió nem kívánt nyilatkozni.

A kiállításon a Morphosis mellett 11 másik stúdiót neveztek meg a projektben való részvételként.

Ezek az amerikai Pei Cobb Freed & Partners, Tom Wiscombe Architecture, Oyler Wu Collaborative és HOK; az Adjaye Associates és Peter Cook CHAP stúdiója az Egyesült Királyságban; a Coop Himmelb(l)au és a Delugan Meissl Associated Architects stúdió Ausztriában; a Studio Fuksas olasz iroda; valamint az UNStudio és az OMA holland stúdió.

NOEM Saudi Arabia

Az OMA és az UNStudio képviselői azonban azt nyilatkozták, hogy a stúdiók nem dolgoznak a projekten, de részt vettek egy tervpályázaton annak korai szakaszában. Az, hogy a többi stúdió milyen mértékben vesz részt a projektben, nem világos.

A Dezeen magazin megkereste az Adjaye Associates, a Pei Cobb Freed & Partners, az Oyler Wu Collaborative, a CHAP, a Delugan Meissl Associated Architects, az UNStudio és a Studio Fuksas tervezőirodákat, hogy kommentálhassa a terveket. A HOK nem kívánt nyilatkozni.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A tavaly bemutatott The Line-t kilencmillió ember befogadására tervezik. 170 kilométer hosszan húzódik majd a délnyugat-szaúd-arábiai Neom régióban, de mindössze 200 méter széles lesz, 500 méter magas tükörhomlokzatokkal körülvéve.

Neom bírálta az emberi jogokat és a fenntarthatóságot

A projektet sokan elítélték a fenntarthatósági és az élhetőségi állításai miatt. A projekthez emberi jogi jogsértésekről is érkeztek jelentések, az ALQST emberi jogi szervezet pedig arról számolt be, hogy három férfit, akiket erőszakkal lakoltattak ki a Neom területéről, halálra ítéltek.

A Dezeen-nek adott exkluzív interjújában Tarek Qaddumi, a Neom várostervezésért felelős ügyvezető igazgatója megvédte a projektet, mondván, hogy az “forradalmasítani fogja a jelenlegi életmódunkat”, és élettartama alatt nettó nullára fog csökkenni.

A Line a tágabb Neom-projekt egyik elemét képezi, amely 10 régiót fog magában foglalni, amikor elkészül. A The Line mellett egy nyolcszögletű úszó kikötővárost és egy üdülőszigetet tervez a Luca Dini Design and Architecture építésziroda. Az UNStudio, a brit Zaha Hadid Architects, az amerikai Aedas, a német LAVA és az ausztrál Bureau Proberts stúdió által tervezett síközpont szintén a projekt részét képezi majd.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb