„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

EsettanulmányZöld hírek

A Kenoteq K-Briq terméke 90%-ban újrahasznosított építési hulladékból készül

A Heriot-Watt Egyetem kutatói egy fenntarthatóbb építési téglát hoztak létre, amely 90%-ban újrahasznosított építési és bontási hulladékból készül. A K-Briq nevű tégla a hagyományos égetett téglák CO2-kibocsátásának mindössze tizedét, és az előállítása során kevesebb mint tizedannyi energiát használ fel. Ez tökéletes választás a mai építőipar fenntarthatósági törekvéseit támogatni kívánó magánszemélyek számára.

Ezeket a környezetbarát téglákat a Kenoteq vállalat már kereskedelmi forgalomban is gyártja. A skót startup cég társalapítója Gabriela Medero professzor, aki több mint tíz évvel ezelőtt fogalmazta meg a K-Briq ötletét. Az új vállalat az év elején a BBC The One Show című műsorában is szerepelt.

Az ökotégla beton-, tégla- és gipszkartonhulladékból készül, amelyet titkos kötőanyaggal kombinálnak, és égetés nélkül préselnek méretre. Úgy néz ki, mint a hagyományos társaik, és ugyanannyit nyom. De számos komoly előnye van: magasabb hőszigetelő tulajdonságot kínál, nem kell égetni, és ennek következtében csökken a gyártás során a szén-dioxid-kibocsátás. És a legérdekesebb – a K-Briq tégla bármilyen színű lehet.

Gabriela Medero

Jelenleg a Skóciában felhasznált téglák akár 85%-át Angliából vagy Európából importálják, ami hosszú távon nem fenntartható. A csapat megállapodást kötött az újrahasznosításra specializálódott Hamilton Waste & Recycling céggel is, hogy egy új típusú, újrahasznosított téglát állítsanak elő kereskedelmi forgalomban, közvetlenül a helyszínen, a cég edinburghi üzemében, csökkentve ezzel a szállítási kilométereket és a szén-dioxid-kibocsátást.

Dr. Sam Chapman

“Sok évet töltöttem az építőanyagok kutatásával, és aggodalommal töltött el, hogy a modern építési technikák úgy használják ki a nyersanyagokat, hogy nem veszik figyelembe, hogy azok a szén-dioxid-kibocsátás legnagyobb okozói közé tartoznak. Az általuk termelt hulladék mennyisége hosszú távon nem fenntartható” – mondta Gabriela Medero professzor.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Dr. Sam Chapman, aki Medero professzorral szoros együttműködésben dolgozik a Kenoteq-en, hozzátette: “A Kenoteq olyan gépekbe fektetett be, amelyek évente hárommillió téglát képesek előállítani. Az elmúlt évben több ezer téglát állítottunk elő, amelyeket szigorú teszteknek vetettünk alá, és a K-Briq most már kereskedelmi forgalomban is elérhető az építőipari ügyfelek számára. A skót kormány nagyon magas célokat tűzött ki a lakásépítésre: a következő három évben 50 000 új otthont terveznek építeni. Reméljük, hogy a Kenoteq része lesz ezeknek az otthonoknak”.

A vállalat weboldalán olvasható:

A véges anyagok világában a körforgásos gazdasági stratégia alapvető fontosságú az épített környezet számára. A Kenoteq terméke, a K-BRIQ a világon elsőként fenntartható tégla. Célunk a jogszabályok által vezérelt hulladékcsökkentés és az építőanyag-ellátás szűkössége kritikus problémáinak kezelése. A Kenoteq innovatív gyakorlatot támogat az építési hulladékok újrahasznosításában az általános szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

Örömmel jelentjük be, hogy több mint egy évtizedes kutatás-fejlesztés után a Kenoteq első kereskedelmi gyártóüzeme 2022 végétől tanúsított K-BRIQ téglákat fog gyártani. A K-BRIQ az iparágat megváltoztató, rendkívül alacsony szén-dioxid-kibocsátást és kiváló minőségű esztétikát biztosít a következő projektjéhez – legyen szó akár egy jellegzetes belső tér kialakításáról, egy nagy teljesítményű homlokzatról vagy egy fenntartható márka támogatásáról.

Forrás: www.inceptivemind.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb