„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

A Google jelentése szerint a mesterséges intelligencia miatt 50 százalékkal nőtt a károsanyag-kibocsátás

A Google üvegházhatású gázkibocsátása 50%-al nőtt az elmúlt öt évben a mesterséges intelligencia energiaigénye miatt – derült ki a vállalat jelentéséből.

A számadatokat a Google 2024-es éves környezetvédelmi jelentése tartalmazza, amely 48 százalékos kibocsátás-növekedésről számolt be 2023-ban a 2019-ben meghatározott alapértékhez képest, ami éves szinten 13 százalékos növekedést jelent.

A Google a megugrást elsősorban az adatközpontok villamosenergia-fogyasztásának és az ellátási láncból származó kibocsátásnak tulajdonította, amely magában foglalja a hardverek és berendezések harmadik fél általi gyártását ezekhez a központokhoz.

Mindkettő az AI használatához kapcsolódik, mivel a technológia nagyobb számítási teljesítményt igényel, mint a szokásos internetes műveletek, amelyek mindegyike adatközpontokból származik. A kibocsátás növekedése elég jelentős ahhoz, hogy veszélybe sodorja a Google 2030-ra kitűzött nettó nulla kibocsátási célját – ismeri el a vállalat a jelentésben.

“Ahogy a mesterséges intelligenciát tovább integráljuk termékeinkbe, a kibocsátások csökkentése kihívást jelenthet a mesterséges intelligencia számítási intenzitása miatti növekvő energiaigény és a műszaki infrastrukturális beruházásaink várható növekedéséhez kapcsolódó kibocsátások miatt” – olvasható a jelentésben.

A vállalat teljes üvegházhatású gázkibocsátása hozzávetőlegesen 14,3 millió tonna szén-dioxid-egyenérték (CO2e) volt 2023-ban, hasonlóan egy olyan kis európai nemzetéhez, mint Lettország. A jelentés részletezi a Google ezen kibocsátások csökkentésére irányuló kezdeményezéseit, amelyek közé tartozik a megújuló energia vásárlása és a hatékonyabb számítástechnikai infrastruktúra kiépítése.

Azt is tárgyalja, hogy a vállalat miként használja a mesterséges intelligenciát a kibocsátás csökkentésére a világ más részein, például az üzemanyag-hatékony útvonaltervezés bevezetésével a Google Térképen. A vállalat becslése szerint ez a funkció 2,9 millió tonnával segítette csökkenteni a járművek károsanyag-kibocsátását 2021-es bevezetése óta – ezek a számok nem szerepelnek a teljes kibocsátási adataiban.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ha azonban a vállalat el akarja érni klímacéljait, a jelentés szerint külső technológiai áttörésekre lesz szükség.

„Megközelítésünk tovább fog fejlődni, és jelentős bizonytalanságban kell eligazodnunk – ideértve a mesterséges intelligencia jövőbeli környezeti hatásai körüli bizonytalanságot is, amely összetett és nehezen megjósolható. Emellett néhány kulcsfontosságú globális kihívásra jelenleg nem léteznek megoldások, és ezek nagymértékben függenek a tágabb értelemben vett tiszta energiára való átállástól.” – áll a jelentésben.

Az év eleji Világgazdasági Fórumon az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman azt mondta, hogy a jövőbeli mesterséges intelligencia energiaigényének kielégítéséhez áttörésre van szükség a magfúzió terén. A szakértők egy ideje óva intenek a mesterséges intelligencia számára szükséges erőforrások “szemet nyűgöző” felhasználásától, és attól, hogy ez milyen veszélyt jelent az éghajlati célokra.

A Microsoft a kibocsátás növekedéséről is beszámolt legutóbbi fenntarthatósági jelentésében, míg az Amazon és a Meta vegyes éveket produkált. A világ legnagyobb adatközpontjainak többsége a Google, a Microsoft és az Amazon tulajdonában van.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb