„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

KiemeltKiemelt cikkeinknapelem

Szigetüzemű napelemes rendszer korszaka jön, vagyis a szaldós napelemes rendszert ma lefejezték

Eddig minden magyar háztartásban telepített napelemes rendszer egész évben köteles volt eladni az áramot a szolgáltató felé és visszavásárolni amit felhasznált, majd egy évben egyszer elszámolták a különbözetet és meg kellett fizetni egymás felé a kialakult többletfogyasztást, ha volt ilyen.

Ez volt a szaldós elszámolás. Viszont a 2022. október 13-i kormányinfón a kormány bejelentette, hogy az áram betáplálási kötelezettség a hálózat felé egyelőre megszűnik.

A szaldó szó származása olasz, melynek eredeti jelentése egyenleg. A napelemes rendszereknél a szaldó elszámolás állami nyomásra született, hogy kedvező feltételeket teremtsen a lakosság számára a napelemes rendszerek használatához. A gyakorlatilag máig érvényben lévő és 2023. év végéig meghirdetett szabályozás alapján a hálózatra visszatápláló rendszerek esetén szaldó elszámolásra van, volt lehetőség. A szaldó elszámolás lényege, hogy az egy év alatt a hálózatra termelt és az egy év alatt a hálózatból felvett energiamennyiség különbözetét kellett csak megfizetni. Az állami energia hálózata volt gyakorlatilag az akkumulátor, mely kvázi ingyen tárolta az energiát.

Mi lesz a jövőben a napelemes rendszerrel megtermelt elektromos energiával?

  • Aki a jövőben napelemes rendszert szeretne kiépíttetni, az nem is tud betáplálást végezni a hálózat felé. Tehát mindenki elhasználhatja amit termelt és a többit eltárolhatja ha van erre alkalmas akkumulátor egysége.

Hozzá kell tenni, hogy az akkumulátoros, úgynevezett szigetüzemű napelemes rendszerek eddig is léteztek, de ahol volt elektromos hálózat, ott nem volt érdemes ezzel foglalkozni, mert az akkumulátorok nagyon drága alkotóelemei a megoldásnak.

Egy cca. 100 négyzetméteres kiemelten energiatakarékos családi házat egy 20-30 Kw-os akkumulátor kapacitással cca. 8 hónapon át lehetséges üzemeltetni. Egyre több elektromos autó is tud majd napelemből energiát felvenni, éjjel pedig amikor a garázsban áll, visszaadni a ház felé.

Mi van a maradék 4 hónapban? Ezek a hónapok a november, december, január és a február, amikor szinte biztos, hogy nem termel a családi házra telepített napelemes rendszer annyi energiát, mely a ház világítására, főzésre, fűtésre, használati melegvíz előállításra elegendő legyen, hiszen ezekben a hónapokban a napsütéses órák száma akár 1-2 órára is csökkenhet.

Tehát egészen biztosan kijelenthető ma, hogy nem lehetséges a téli 4 legzordabb hónapban a házunkat magyarországi viszonylatban napelemmel és napkollektor segítségével kifűteni.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az is tény, hogy például a nyári hónapokban akár 2-3x annyi energiát is megtermelünk majd, mint amire szükségünk van és az megy a kukába! Persze ha eladhatjuk a szomszédnak féláron, melyre most nincs jogi lehetőség, akkor már az is nagy segítség lenne minden honfitársunk számára.

Tehát a szaldós napelemes elszámolás megszüntetése a magyar emberek számára egy hatalmas nagy veszteség

A magyar lakosság (északabbra ennél is rosszabb a helyzet) ugyanis egyáltalán nem akkor fogyaszt áramot amikor termel. Kivéve ha azt mondjuk napelem helyett szélenergiával teszi. Egy átlagos háztartásban reggel, késő délután, kora este van szükség sok áramra, mert töltjük az eszközöket, tv-zünk, főzünk, stb…
A napelemek akkor termelik az áramot amikor iskolában, munkahelyen vagyunk, tehát napsütésben.

Általában az energia 60-70%-át akkor termeljük meg amikor nem fogyasztunk semmit, tehát tárolni kell.

Jöhet a jogos kérdés: Ha a háztartás termelését nem bírja a hálózat, akkor PAKS 2-t, hogy fogja???

Ezt érdemes lenne azoknak feltenni akik ezt a szabályt most megalkotják. Az általunk megkérdezett szakértők szerint a kijelentés nem mondható el minden országrészről és minden hálózatról. Lehet, hogy van olyan hely ahol igaz lehet, de általában nem igaz az állítás. Az elektromos hálózatot menedzselni kellene, például úgy, hogy tegyél fel napelemet kedves állampolgár és vegyél elektromos autót, melyhez adunk állami segítséget, melyet majd vissza kell fizetni, de pl. kamatmentesen. A megtakarításból 20 év alatt a hitelt vissza lehet fizetni és közben egy füstmentésebb világot is kaphatunk.

Cégünk kiemelten energiatakarékos családi házakat épít, melyek energiafelhasználása közel nulla. Van megoldásunk a valóban nulla forintos rezsiköltségre, a szigetüzemű családi házépítésre.

Keresse kollégáinkat a kapcsolat menüben található elérhetőségeken és jöjjön el a gyárunkba, bemutatótermünkbe!Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb