napi hírmorzsák

Viktoriánus viaduktot alakítottak át közparkká Manchesterben

Időjárásálló ültetvények jellemzik azt a lineáris parkot, amelyet a londoni Twelve Architects stúdió és a National Trust természetvédelmi jótékonysági szervezet hozott létre a használaton kívüli manchesteri Castlefield viadukton.

A csapat által “sky parkként” jellemzett felújítás a viktoriánus öntöttvas és acél vasúti szerkezetet a város kulturális szívében található, hívogató zöldterületté alakítja át. A II. osztályú Castlefield Viaduktot egykor a manchesteri áruszállításra használták, de a város központi pályaudvarának 1969-es bezárása óta nem üzemel. Átalakítását a Twelve Architects tervezte a National Trust számára, hogy bemutassa, hogyan lehet megőrizni a terület ipari örökségét, miközben a természetet a városba varázsolja. Az adaptív újrahasználati projektet a National Trust vezette, mint a vasúti viadukt végleges átalakításának kísérleti programját, ami azt jelenti, hogy ez a terv csak ideiglenes.

A jótékonysági szervezet azonban most adománygyűjtést folytat, hogy a viadukt Manchester állandó részévé váljon, és felkéri a nyilvánosságot, hogy adjon visszajelzéseket, amelyek a viadukt végleges átalakításához vezethetnek. A projektet először 2021-ben mutatta be a Twelve Architects, amikor a stúdió a Dezeen magazinnak elmondta, hogy a tervezést a James Corner Field Operations és a Diller Scofidio + Renfro által tervezett New York-i High Line inspirálta. A stúdió végleges tervét a parkra a The National Trust saját kertépítő csapatával közösen dolgozta ki, és három zónára osztották:

A sky park bejárata üdvözlő területként működik, kioszkkal, ülőhelyekkel és mosdókkal felszerelve. Itt egy zöld falat használnak, hogy elrejtsék a parkot, így biztosítva a nagyszerű feltárulást. Ezen a ponton túl a látogatókat a második zóna fogadja, ahol a viadukton végzett változtatások korlátozottak, hogy a viktoriánus mérnöki munka továbbra is a középpontban maradjon. A csapat szerint a cél az, hogy a látogatókat arra ösztönözzék, hogy saját ötleteiket fejlesszék ki arra vonatkozóan, hogyan lehetne a szerkezetet a jövőben tartósan újragondolni. Az átalakított Castlefield viadukt harmadik és egyben utolsó zónája a szerkezetben rejlő lehetőségeket kívánja bemutatni, és zöldfelületekkel és installációkkal van tele.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Növények és cserjék keverékét cserepezték be időjárásálló acél ültetőedényekbe, amelyek vöröses árnyalata Manchester ipari építészetét idézi. A növényfajok között van gyapotfű – a megye virága – és páfrányfajok, amelyeket egykor Lydia Becker, egy manchesteri szüfrazsőr és botanikus gyűjtött. Ez a zóna kiegészül a város partnerei – például a Tudományos és Ipari Múzeum – által készített installációknak helyet adó terekkel, valamint egy rendezvénytérrel, amelynek ablakai a viadukt érintetlen részeit keretezik.

A projektcsapat szerint a viadukt egyéves nyitvatartási ideje alatt várhatóan naponta akár 100 ember is meglátogatja majd a viaduktot. A belépés ingyenes, előzetes bejelentkezés szükséges. A projekt célja, hogy miközben a szerkezetet véglegesen égbolt-parkká alakítsák át, katalizátorként is szolgáljon a város gyalogos- és kerékpárosbarát zöldterületeinek növeléséhez.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb