„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Tartós és rugalmas napelemes homlokzatok: 5 alapvető építészeti alapelv

A homlokzatok tervezésénél különféle tényezők befolyásolhatják koncepciójukat. A kompozíciós, földrajzi és környezeti elemekből a homlokzatok olyan gesztusok sorozatát foglalják magukban, amelyek formálják az épület burkolatát, interfészként szolgálva a környezet és az épületen belüli élet között. 

Ebben az összefüggésben a kortárs építészet a homlokzatok szerepének gazdagítására törekedik, technológiai innovációval maximalizálva a bennük rejlő lehetőségeket. Napjainkban a technológiát integrálták egy texturáltabb és kifejezőbb architektúra létrehozására, a különféle lényegességek feltárására, valamint a körkörös és alacsony szén-dioxid-kibocsátású építészet népszerűsítésére.

Ha a homlokzatokat az épületek bőreként értelmezzük, és felismerjük az épített környezet erőforrásainak hatékony felhasználása iránti növekvő globális keresletet, felmerül az igény, hogy kiaknázzuk a napfény hatását az épületek homlokzatára. 

Erre válaszul, és figyelembe véve a technológiához szorosan kapcsolódó építészeti környezetet, a Building Integrated Photovoltaics (BIPV) még nagyobb jelentőséget kapott a homlokzatok új esztétikájának megteremtésében és a környezeti hatások minimalizálásában. Ezek a rendszerek műszaki adottságaikkal és esztétikai tulajdonságaikkal vonzó, tartós és rugalmas napelemes homlokzatokat eredményeznek. Pozitív hatást gyakorolnak az épített környezetre azáltal, hogy zökkenőmentesen építik be a fenntartható energiatermelést az épületekbe.

A BIPV technológia új utat jelent a környezeti ártalmak leküzdésében, miközben nem hagyományos jellemzőivel tervezési szabadságot kínál. Ezenkívül a kortárs projektekben való alkalmazásaik kiemelik ezt a technológiát, és olyan koncepciókat mutatnak be, amelyek felkarolják az innovatív homlokzati rendszerekben rejlő lehetőségeket és minőségeket az építészetben, mint például a SolarLab.

Egész éves energiatermelés

A napenergia minden évszakban hatékony lehet, anélkül, hogy erős és folyamatos közvetlen napfényre lenne szükség. A panelek stratégiai elhelyezése a homlokzatokon, nem pedig a tetőkön, lehetővé teszi az energiatermelést még azokban a régiókban is, ahol hosszú a téli időszak és a napsugárzás csökken, mint például Magyarországon. Ez a megközelítés kiterjeszti a napenergia hatékonyságát azáltal, hogy alkalmazkodik a változó éghajlati viszonyokhoz, így biztosítva az egyenletes teljesítményt egész évben.

Ezt a koncepciót a Breidablikk Gården szemlélteti Haugesundban, Norvégiában, ahol az épület keleti és nyugati oldalán lévő homlokzati panelek déli szögben vannak elrendezve, hogy növeljék az energiatermelést, és árnyékolják az irodákat. Ezenkívül a szűrőfüggönyök használata csökkenti a hűtés szükségességét. Az eredmény egy tetszetős homlokzat, amely villamosenergia-termelő képességével nemcsak a külső szépséget emeli ki, hanem kiváló példája is annak, hogy a városi megújulás hogyan emelheti fel a várost, miközben folyamatosan tiszta energiát szolgáltat.

Élénkebb homlokzat létrehozása

Ezenkívül a Breidablikk Gården irodaház testreszabott esővédő homlokzattal rendelkezik, különféle méretekben és formákban. Ez a választás hozzájárult a dinamizmussal felruházott homlokzat kialakításához, amely különösen figyelemre méltó, mivel az épület alaptérfogata téglalap alakú prizma. 

A projekt építésze, Peter Feltendal megjegyezte: “Bár az épület négyzet alakú, az eredmény sokkal élénkebb. Sőt, az anizotróp színek (a fénytöréstől függő árnyalatváltozás) teljesen elrejtették a nagy hatásfokú PV technológiát a tükröződésmentes homlokzat mögött.

Ez a napelemes homlokzati megoldás sokféle formájával és dőlt paneljeivel teljes mértékben kihasználja a burkolati rendszer nyújtotta tervezési szabadságot, hogy dinamikus és tetszetős architektúrát hozzon létre, amelynek fotovoltaikus rendszerei ellenállnak a részleges árnyékolásnak, és hosszú élettartamot biztosítanak még zord körülmények között is. telek.

“A SolarLab panelek variációjával dolgoztunk, amelyek a bevonatban lévő fénytöréstől függően változtatják a színüket. Ez egy módja annak, hogy játsszon azokkal az elemekkel, amelyek a panelek magukban foglalják.” – tette hozzá Peter Feltendal, projektépítész


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Minimális karbantartás és klímaállóság

A napelemes homlokzati panelek jellegzetes esztétikumuk mellett tartósságukról és rugalmasságukról is ismertek. Felismerve annak szükségességét, hogy a homlokzat ellenálljon a zord időjárási körülményeknek, miközben megőrzi szerkezeti integritását, ezeket a rendszereket úgy tervezték, hogy alkalmazkodjanak a helyi viszonyokhoz, és tartós anyagokból készültek, így ellenállnak a szélsőséges hőmérsékleteknek, szélnyomásnak és hóterhelésnek.

A SolarLab szerint a karbantartás szempontjából a napelemes homlokzati panelek minimális karbantartást igényelnek, fenntartható energiát használnak a gyártásukhoz, és 30-80%-ban újrahasznosított anyagokat tartalmaznak. Ez a kettős hangsúly a tartósságra és a környezeti felelősségvállalásra teszi őket költséghatékony és praktikus megoldássá az épülettípusok széles skálájához, legyen szó új építésről vagy utólagos beépítésről.

Szigorú tesztelés

A napelemes homlokzati rendszerek tesztelése elengedhetetlen a rugalmasságuk biztosításához. Ebben az összefüggésben az ütési tesztek – amelyben egy 45 kg-os golyót az edzett üvegre ejtenek – biztosítják, hogy a BIPV homlokzati megoldások törés vagy repedés nélkül ellenálljanak az ütközésnek. Emellett tűzállósági teszteket is végeztek, amelyek a biztonságot és a tartósságot helyezik előtérbe.

Másrészt a BIPV homlokzati rendszerek testreszabása lehetővé teszi a konkrét megközelítések feltárását, megkönnyítve olyan javaslatok kidolgozását, amelyek figyelembe veszik az adott projektekhez további szabványokat. A prototípusok megvalósításával és a minták fejlesztésével lehetőség nyílik olyan alternatívák generálására, amelyek megfelelnek az adott követelményeknek.

Tervezés a fenntarthatóságot szem előtt tartva

Minőségeik integrálásával és a fenntartható tervezés előtérbe helyezésével a napelemes homlokzatok tartósságukkal és szilárdságukkal tűnnek ki, és több generációs élettartamot biztosítanak. Kifejezetten úgy tervezték őket, hogy működési élettartamuk végén belépjenek a körkörös erőforrás-gazdaságba, túlnyomórészt újrahasznosított anyagokat és fenntartható energiát használva, ami minimálisra csökkenti környezeti lábnyomukat.

Ez a megközelítés átalakító és testreszabható építési technológiát jelent a szög, tájolás és színek tekintetében – amelyek fémes vagy kerámia megjelenést utánoznak –, felület, textúra, méretek és forma. Ez biztosítja a tervezési rugalmasságot ahhoz, hogy a hagyományos burkolatok alternatívája legyen, rugalmas és tartós megoldásokkal, anélkül, hogy a minőség, az építészeti integritás vagy az esztétika rovására menne.

Az olyan technológiák kihasználásával, mint a Building Integrated Photovoltaics (BIPV), tetszetős és fenntartható építészet tervezése könnyebbé válhat, új célokat adva a homlokzatoknak. Felismerve az épített környezetben az erőforrások hatékony felhasználása iránti növekvő globális keresletet, a SolarLab kihasználja az épületek homlokzataira eső napfényt, hogy növelje az épület általános előnyeit. Ezenkívül segítenek fenntartani az átfogó fókuszt arra vonatkozóan, hogy az egyes projektdöntések milyen pozitív hatással lehetnek a közösségre.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb