„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

Láthatatlan napelemek “végre lehetővé teszik a kulturális örökség napenergiához való hozzáférését”

Az olasz Dyaqua cég, amely kifejlesztett egy olyan módszert, amellyel a napelemeket úgy lehet előállítani, hogy azok hasonlítsanak az olaszországi épületek tetején gyakori hordós agyagcserepekre, azt mondta, hogy a technológia fontos a történelmi helyszínek fenntartható újjáépítése szempontjából.

Az Invisible Solar nevű panelt a Dyaqua világítástechnikai vállalat fejlesztette ki, és a műemléképületekkel kapcsolatos növekvő aggodalmak miatt egyre nagyobb érdeklődés övezi.

A panelek közönséges monokristályos szilíciumcellákból állnak, amelyeket kerámia burkolat alá helyeznek, és “nem mérgező” anyagokból készülnek. A kerámiát úgy módosították, hogy az emberi szem számára átlátszatlannak tűnjön, ugyanakkor a napsugarak áthatoljanak rajta, és energiával lássák el a cellát.

“Az Invisible Solar-t kifejezetten azért terveztük, hogy végre a kulturális örökségek is hozzáférhessenek a napenergiához, ahol a hagyományos napelemeket és más BIPV-t nem engedik telepíteni a nagy vizuális hatásuk miatt” – mondta Elisa Quagliato szóvivő. “Valójában a régészeti helyszínek és a szokásos örökségi épületek nagy energiafogyasztással rendelkeznek. Ezért a napenergia nagyon fontos, hogy csökkentse ezeknek a gyönyörű helyeknek a környezeti terhelését, és támogassa őket a kultúra terjesztésében” – folytatta.

“Az Invisible Solar iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, mivel az összes örökségi épület tulajdonosának egy sajátos kérdésére ad választ.”

A megrendelésre gyártott panelek minden egyes alkatrésze újrahasznosíthatónak van szánva, és a vállalat elmondása szerint “kézműves munkával készülnek”, így a panelek között apró különbségek vannak, ami hozzájárul a “klasszikus” megjelenéshez.

Az Invisible Panels cserepek burkolólapként vagy járdára is használhatók, és úgy tervezték, hogy funkcionálisak is legyenek, a tipikus házi burkolólapokhoz hasonló felületi védelmet nyújtsanak. A vállalat szerint a kerámia burkolat fotokatalitikus tulajdonságai lehetővé teszik a lapok öntisztulását is.

A Dyaqua elmondta, hogy célja a panelek fenntarthatóvá tétele.

“Célunk, hogy funkcionális és fenntartható termékeket hozzunk létre, mind ökológiai, mind esztétikai szempontból” – mondta a márka. “Valójában nem mérgező és újrahasznosítható anyagokat használunk, miközben termékeinket úgy terveztük, hogy megőrizzék az épületek vagy a telepítésük helyszínének esztétikai jellemzőit.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A vállalat nem említette, hogy maguk a fotovoltaikus elemek újrahasznosíthatók-e.

A panelek “nagy statikus terhelést is kibírnak”, és a vállalat közölte, hogy kémiai oldószerekkel és más “légköri anyagokkal” szemben is tesztelték őket. Minden egyes panel körülbelül két kilogrammot nyom, és 7,5 watt csúcsteljesítményű (Wp), ami a csúcsenergia-kapacitást fejezi ki. Az új szerkezeteken, valamint a régi cserép cseréjére szánt rendszer számos épülettípuson alkalmazható.

A cserepek prototípusait évekig fejlesztették, mielőtt 2016-ban piacra kerültek. 2018-ban a Pompeji Régészeti Park energetikai módszereként a Smart Archaeological Park program keretében, amely a fenntartható technológiákat próbálta integrálni a régészeti területbe.

Quagliato azt is elmondta, hogy a vállalat hasonló rendszerekkel kísérletezik, amelyekben különböző anyagokat, például fát, követ és betont használnak.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb