„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Érdekességek innovációk

Shiver House: állatszerű kinetikus struktúra mely a szélre és az esőre mozog

A franciaországi Louvre-Lens füves parkjában elhelyezett lenyűgöző új építmény azt a kérdést teszi fel, hogy “miért törődünk többet az általunk élőnek vélt dolgokkal?”. Ha ezt a tendenciát hasznosítani tudjuk, talán ösztönözhetnénk egy érzelmesebb kapcsolatot magunk, az általunk épített menedékek és a környező ökoszisztémában elfoglalt helyük között.

A NEON kreatív stúdió “Shiver House V2” nevű kinetikus kunyhóját 1100 mozgó polikarbonát zsindely borítja, hogy bemutassa, hogyan nézhet ki és milyen érzés lehet egy élőnek tűnő építmény. Az áttetsző fehér zsindelyeket ellensúlyozták, és egy szabadtéri nyeregtetős épületkeret külső oldalához rögzítették csavarok segítségével, amelyek lehetővé teszik, hogy fel-le mozogjanak. Amikor a szél fúj vagy az eső ráesik a zsindelyekre, azok lassan vagy gyorsan, együttesen vagy hullámokban mozognak. Ettől a “remegéstől” a faház úgy tűnik, mintha közvetlenül reagálna az időjárási körülményekre.

“Úgy tűnik, saját személyisége van: néha nyugodt, amikor a szellő mintha lélegzetvételre késztetné, néha dühös, amikor a széllökések minden irányba felkavarják… Ez az állatias karakter köt minket hozzá, és arra ösztönöz, hogy időt töltsünk a helyszínen, hogy megfigyeljük állandó átalakulását” – magyarázzák a tervezők. “Lehorgonyozza a látogatókat a jelen pillanatban. Mozgása lehetővé teszi számunkra, hogy élesebben lássuk, halljuk és érezzük a szelet. A környező fákkal is összekapcsolódunk, amelyek egyidejű mozgását tisztábban érzékeljük. Így a Shiver House tudatosítja bennünk a minket körülvevő természeti világot. Azzal, hogy lehorgonyoz minket a jelen időben és összeköt minket a természettel, ez a faház jót tesz nekünk!” – teszik hozzá.

A mozgás állandó átalakulásban tartja az installációt, leköti a látogatók figyelmét, és remélhetőleg szorosabb érzelmi kapcsolatot teremt közöttük és a természeti világ között, ahol a kunyhó található. A szerkezet a Shiver House korábbi, Finnországban telepített változatainak sikerére épül. Ez a mostani hosszabb távú használatra készült, és még évekig a Louvre-Lens parkjában fog állni.

Az installáció az Elliott Wood mérnökök, a NEON és az Odysee des Cabanes projekt együttműködésének eredménye, amely építészeket, tájépítészeket, formatervezőket és vizuális művészeket hív meg arra, hogy a tájat speciálisan kialakított kunyhókon keresztül értelmezzék, lehetőséget kínálva a felhasználóknak a játék, a pihenés, a felfedezés vagy a beszélgetés közös pillanataira.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Művész Viliina Koivisto és Mark Nixon építész azért alapították NEON stúdiójukat, hogy a művészet és a mindennapi emberek közötti játékos interakciót ösztönözzék. “Együtt érzünk és figyelünk, hogy projektjeink rezonáljanak az őket használó emberekkel” – mondják. “A megszokott anyagokat korábban elképzelhetetlen módon manipuláljuk. Minden érzékszervet figyelembe véve tervezünk. Életre szóló, egyszeri érzelmi élményeket nyújtunk.”

A 2012-ben felavatott Louvre-Lens egy olyan új, külső helyszínen működő múzeumként jött létre, ahol a művészet innovatív megközelítését a semmiből lehetett kifejleszteni. A Nord-Pas-de-Calais régióban található múzeumot Kazuyo Sejima és Ryue Nishizawa, a japán Sanaa építészstúdió munkatársai tervezték, fő kiállítóterében, a Galerie du Temps-ben pedig több mint 200, a párizsi Louvre-ból kölcsönzött műalkotás található. További alkotások, mint például a Shiver House V2, találhatók a területén.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb