„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Modernista hidraulikus csempe: Barcelona egyik nagy kincse

Néhány éve újra divatba jöttek a hidraulikus mozaikcsempék, amelyek magas kézműves értékük és változatos dizájnjaik miatt váltanak ki érdeklődést, és tökéletesen alkalmasak a hagyományos környezetek és az avantgárd részletek kombinálására.

A modernista hidraulikus csempék egyike a Barcelonában elrejtett nagy kincseknek, a sok más mellett. Sokuk az idők során pusztulásra ítéltetett. Szerencsére azonban a város számára nagy értéket képviselő történelmi darabok még mindig megmaradtak a különböző típusú épületekben, a magánházaktól a bárokig, mint például a Flores & Prats építészek által tervezett Sala Beckett menjador.

Mi is az a hidraulikus mozaikcsempe? Ez egy beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmas, dekoratív, pigmentált cementcsempe, amely a kerámiacsempével ellentétben nem agyagból vagy vályogból készül, és nem kell égetni sem.

A hidraulikus csempe története az arabokkal kezdődött a 9. században, akik Spanyolországba hozták be. Azonban csak a 19. század közepén virágzott fel újra, miután kifejlesztettek egy forradalmi gyártási technikát, amely lehetővé tette a különböző motívumokkal ellátott csempék nagy mennyiségben történő előállítását, és azt, hogy nem volt szükség égetésre az edzéshez, ami jelentősen csökkentette az előállítási költségeket. Így ezt az anyagot mind az országon belül, mind külföldön, főként Franciaországban és Olaszországban kezdték forgalmazni.

Ez az új és korszakalkotó módszer hidraulikus sajtót – innen a név – és formát használt a minták létrehozásához a színek kombinálásával. A fő előnye az volt, hogy a csempekészítés egyetlen lépésben elvégezhető volt, míg a kerámialapok készítésének hagyományos eljárása a színek külön-külön történő felvitelét és az egyes lépések utáni égetést jelentette, ami idő- és munkaigényes rendszer volt. A hidraulikus csempéket préselték, majd több hétig száradni hagyták.

A hagyományos hidraulikus csempe szerkezete körülbelül 2 centiméter vastag, és 3 részre oszlik. A díszített felület egy 4 milliméter vastagságú vékony réteg, amely fehér portlandcement, márványhomok és pigmentek keverékéből áll – minden színt a megfelelő részbe helyeztek egy formába. A következő és második réteg, a brassatge, az első réteghez hasonló vastagságú, szürke portlandcement és homok keverékéből áll, és az volt a célja, hogy a felső rétegből származó felesleges vizet felszívja. A harmadik és egyben utolsó, vastagabb réteg körülbelül 12 milliméteres, és szürke portlandcement, közönséges cement és homok keverékéből áll. Ez a keverék porozitással rendelkezik, ami megkönnyítették a padlóhoz való tapadását a fektetéskor. A csempék különböző formákban és méretekben készültek, a leggyakoribbak a 20 x 20 cm-es négyzetek és a 11,5 cm-es hatszögek voltak.

A katalán Butsems & Cia cég volt az első feljegyzett, 1857-ben alapított, ennek az anyagnak a gyártására szakosodott vállalat. A hidraulikus csempék társadalmi bevezetésére azonban csak 10 évvel később, a párizsi világkiállításon került sor, és a Garret, Rivet & Cia cég hajtotta végre. Ezt követően megjelent egy másik vállalat, amely modern gépeinek és hatalmas gyártási kapacitásának köszönhetően végül Barcelonában is népszerűvé tette ezt a csempetípust. Így ez a tevékenység tovább bővült, és számos további vállalat jött létre, mint például az 1886-ban alapított Escofet, Fortuny & Cia, amely innovatív tervei révén tűnt ki, és egész Spanyolországban és Latin-Amerikában elterjesztette ezt a fajta burkolólapot.

A hidraulikus mozaik népszerűsége egybeesett a katalán modernizmus felemelkedésével, amelyet annak fő hajtóerejeként jellemeztek: olyan innovatív és merész motívumok születtek, amelyek máskor elképzelhetetlenek voltak. A cégeknek általában voltak erre szakosodott rajzolóik, és néha neves művészeket béreltek fel az egyes minták megalkotására. A motívumok a geometriai formák, a növényzet és a virágok, az organikusabb alakok, néha pedig állatok vagy emberi figurák között váltakoztak, és a színek széles skáláját használták.

Barcelona történetében több olyan építész, kézműves és tervező is van, aki ezzel a módszerrel mert játszani. Közülük az egyik leghíresebb, Antoni Gaudí, aki a Paseo de Gracia járdáit jelenleg burkoló padlót tervezte. Ezek a mozaikok Barcelona jelképévé váltak: többek között hűtőszekrényeket díszítő mágnesek formájában, vagy pólókra és hordtáskákra nyomtatva is megtalálhatjuk őket.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Érdemes megemlíteni, hogy a hidraulikus mozaikok kialakítása egyes terekben – általában fő vagy különleges területeken – hasonlít a szőnyegekéhez: a központi rész egy mintát alkot, amelyet egy külső keret egészít ki, amelyet diszkrét tónusú, monokróm csempék alkotnak. Ezeket a “mozaikszőnyegeket” általában olyan helyiségekben fektették le, mint a nappali, az előszoba és az étkező, és néha különleges helyiségekben. A másodlagos terekben a mozaikos kialakítás egyszerűbb volt.

Ennek az anyagnak a fellendülése az 1960-as évek építkezéseivel tűnt el, egy olyan időszakban, amikor felmerült és elkerülhetetlenül szükségessé vált az anyagköltségek csökkentése, és sajnos a mozaikok használaton kívülre kerültek. Ettől kezdve ráadásul sok szép mozaik kezdett eltűnni a régi épületek lebontásával vagy átalakításával, ami az eltűnéssel fenyegetett.

Az utóbbi években újraéledt az érdeklődés a hidraulikus mozaik iránt, és az építészek és belsőépítészek minőségi designelemnek tekintik. Ezért, ha a régi mozaikokat nem állítják helyre a felújítások és átalakítások során, újakat fektetnek le, és számos helyi cég foglalkozik ezek gyártásával. Az évek teltek, de a gyártási technika szinte ugyanaz, a különbségek csak fejlesztések.

Itt lépésről lépésre elmondjuk, hogyan készülnek:

1.A jó minőségű hidraulikus csempéket kézzel, darabról darabra készítik. Az első lépés egy öntőforma készítése, amelybe a csempe mintázatát megrajzoló pigmentek kerülnek. A trepákat szakértő kovácsok készítik, akik megformázzák a vasat, és a darabokat egymáshoz illesztik, hogy kialakítsák az üregeket, amelyekbe a pigmenteket helyezik.

2. Miután az üregeket kitöltötték, a mászást eltávolítják, és cementkeveréket adnak hozzá, amely a cserépnek formát és térfogatot ad. Az egész formát ezután hidraulikus prés segítségével rögzítik. Ebben a szakaszban a csempét tökéletesen össze kell tömöríteni.

3. A következő lépés a csempe vízzel való nedvesítése, hogy a cement keményebb és ellenállóbb legyen. A folyamat körülbelül 28 nap múlva fejeződik be, amikor a száradási és szilárdulási folyamat befejeződik. A mozaik ezután készen áll a lerakásra.

Összefoglalva tehát, ahogy a cikk elején említettük, “minden visszatér”. Ez nem általános szabály minden anyagra, és nem is abszolút válasz a kérdésre. De a túlélésüket figyelembe véve ez a kritérium érvényesült a hidraulikus csempék esetében, amelyek szerencsére visszatértek Barcelonába.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb