5% ÁFACSOK2016HírekJogszabályok

Családi ház építés esetén 5% vagy 27% az ÁFA összege??? Az Államtitkárság válaszolt!

Totális káosz az építőiparban az új családi házak építésének tekintetében az új kedvezményes 5%-os ÁFA miatt, vagyis nincs is miről beszélni, mert az államtitkárság szerint nincs is 5% ÁFA!

A hétfői napon a Hir.ma több kérdést tett fel Novák Katalin államtitkár asszony számára az 5%-os ÁFA és az új építésű családi ház építéssel kapcsolatban.

—- Az államtitkárság válaszolt a kérdésekre, melyet lentebb lehet elolvasni —–

Az eltelt időben rengeteget telefonáltunk és különböző szakemberekkel egyeztettünk. Az adóhivatal munkatársaival konzultáltunk, az államtitkárság munkatársait és adószakértőket kérdeztünk meg, jogászokkal és könyvvizsgálókkal is beszéltünk. Mindenki mást és mást látott az 5%-os ÁFA kérdésében az új családi ház építésekkel kapcsolatosan.

A szakemberek tábora két részre oszlott. 

 • A szakértők nagyobbik része azt nyilatkozta, hogy az áfa 5% -os mértékű az új családi ház építés esetében, akkor, ha azt egyetlen generálkivitelező végzi. Ha több vállalkozót bíz meg a magánszemély építtető, akkor a korábbi 27%-os ÁFA összeget kell használni.
  A generálkivitelező vállalkozó az építőanyagot 27%-os mértékkel fizeti meg és visszaigényelheti a NAV-tól, majd a kiszámlázott családi ház értéke után pedig az 5%-os ÁFÁT kell fizetnie az adóhivatal felé.
 • A szakértők kisebb százaléka azt állította, hogy 27% az ÁFA, abban az esetben, ha egy generálkivitelezővel és akkor is, ha több kivitelezővel végezteti a magánszemély a családi ház építését. Ekkor viszont az ÁFA maximum 5 millió forint összegig visszatéríttethető.

A mai napon megszületett a válasz a Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárhoz címzett kérdésekre.

novák-katalin

AZ ALÁBBI VÁLASZ TÉVES ÁLLÍTÁSOKAT TARTALMAZ AZ ÁLLAMTITKÁRSÁG RÉSZÉRŐL!!! AZ NGM VÁLASZA AZ ALÁBBI LINKEN OLVASHATÓ. Válaszolt a Nemzetgazdasági minisztérium az 5%-os ÁFA kérdésre.

Íme a Hir.ma által a magyar építőipari vállalkozók kérésére tolmácsolt levélre, a  Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság válasza: 

Ha a családi házat generálkivitelező építi kulcsrakész állapotra, tehát mindent egy kivitelező végez el, jogosult-e a vállalkozó az új 5%-os ÁFA felszámítására, vagy a 27%-os ÁFÁ-t kell alkalmaznia?

Nem, ilyen esetben a kivitelező a normál ÁFA összeget kell, hogy alkalmazza, az ingatlantulajdonos pedig jogosult a maximum 5 millió Ft-os ÁFA visszatérítésre.

A tavalyi évben generálkivitelező által elkezdett, de még át nem adott, tehát használatbavételi engedéllyel nem rendelkező családi ház építtetője a 2015-ös évben kiállított számlák után jogosult az 5 millió forint, vagy az arányos rész visszatérítésére az Államkincstártól?

Legfeljebb az építési engedély kiadását megelőző 6 hónapos időszakon belül kiállított számlák fogadhatók el.

Magán építtető félkész kivitelt rendel, a további feladatokat saját maga, illetve az általa szervezett szakemberek végzik. A félkész kivitelig 5% vagy 27% ÁFÁ-t kell alkalmazni?

A félkész kivitelre is a 27%-os ÁFA kulcs irányadó.

Magán kivitelező szervezi a szakembereket, és maga vásárolja az építőanyagot. A csak munkadíjat számlázó kivitelező 5% vagy 27% ÁFÁ-t alkalmaz?

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Zsebő Zsanett: 100-as mellék (zszs@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A kivitelező, ha magánszemély megbízásából épít, mindig a 27%-os kulcsot kell alkalmazza.

Az ÁFA visszaigénylés jelenlegi határideje mind az építtetőt, mind a kivitelezőt nehéz, és szinte finanszírozhatatlan helyzetbe hozhatja. Várható a visszaigénylés idejének rövidítése?

A vállalkozásokat érintő ÁFA visszaigénylési szabályok az otthonteremtési program kapcsán nem változnak. Ugyanakkor a csak magánszemély építőre/építtetőre vonatkozó ÁFA visszatérítés szabályai az előbbitől eltérnek.

Ha helytálló az, amit Novák Katalin államtitkár asszony által vezetett hivatal fentebb nyilatkozott, akkor NEM igaz az, amit a Fidesz a weboldalán korábban közzétett:

fidesz 5%

A válaszok elolvasása után több adószakértővel tárgyaltunk ismét és általánosságban elmondható, hogy az a véleményük a Novák Katalin által vezetett államtitkárság válaszairól, hogy azok tévesek.
A legszomorúbb tény az, hogy az idei évben az építőipari vállalkozók nem tudnak még mindig  új szerződéseket kötni a megnövekedett igény ellenére sem, mert egyértelmű állásfoglalást nem adott ki egyetlen egy hatóság sem az 5%-os építőipart érintő ÁFA kérdésben.

A válaszok megdöbbentették az építőipari szakma azon képviselőit, akikkel a Hir.ma tudott egyeztetni az elmúlt órákban. 

 • Értetlenül áll az építőipari szakma az előtt, hogy miért az a törvényalkotó célja, hogy az emberek előre felépített családi házakat és a új lakásokat vásároljanak.
 • Miért bünteti a kormány azokat a családokat, akik új családi házukat saját maguk, vagy egy generálkivitelezővel szeretnék felépíttetni és nem egy magasabb árfekvésű, már kész házat vagy lakást vásárolnak egy befektető cégtől?
 • Miért nem a kisvállalkozókat és a családokat támogatja nagyobb mértékben a kormány, a nagy beruházó cégekkel szemben? Egyértelmű, hogy a generálkivitelezésben épülő, az építtető igényei alapján készült családi házak olcsóbbak a nagy beruházók lakásainál és családi házainál. Tehát a családok is jobban járnának, illetve a kisvállalkozói kör is munkához jutna.
  A 27%-os családi ház építési ÁFA, amiből maximum 5 millió forintot vissza lehet téríttetni, nem nyújt közel sem azonos kedvezményt az építtetők számára az 5%-os családi ház és lakáseladási ÁFÁ-val szemben. Új lakás vagy családi ház eladás esetén akár 50-100 milliós építményre is érvényben van az 5%-os ÁFA. Míg az 5 millió forintos visszaigényelhetőség a maximum nettó 20 millió forint körüli házak esetében használható ki, ezen összeg felett nincs visszaigénylés.
  Egyértelmű, hogy a nagy tőkével rendelkező beruházó vállalkozók házai, lakásai vannak nagyobb mértékben támogatva. Ez magával hordozza azt a tényt is, hogy nem csak a nagy tőkés vállalkozásokat támogatja a kormány ismételten, hanem a nagy tőkével rendelkező családi ház és lakásvásárlókat, hiszen egy 100 millió forintos eladó új háznál akár 20 millió forint feletti támogatást nyújt az állam az építtetőnek.

Pár nappal ezelőtt a Hir.ma több adóhivatali szakemberrel beszélgetést folytatott. Érdemes a beszélgetést meghallgatni és eldönteni, hogy melyik adóhivatali munkatárs ad jó választ a felmerült kérdésekre.

Érdemes elolvasni a Novák Katalinhoz címzett Hir.ma levelet, melyet itt érhet el: http://hir.ma/jogi-tanacsok/most-akkor-5-az-uj-csaladi-haz-afa-ja-vagy-27-a-nav-szakemberei-sem-tudjak-pontosan-kotelezo-olvasmany-ha-iden-eptkezik/607300

Az oldalunkon is beszámoltunk a fejleményekről, melyet itt olvashat:
Nem igényelhető vissza az 5 millió forint új házépítés esetén és az 5% ÁFA sem alkalmazható!?!

További érdekes cikkek az 5%-os építőipari áfával kapcsolatban itt és itt.
A CSOK 2016 cikkei itt és itt olvashatóak el.


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Címkék

Ajánlott tartalom

9 Comments

 1. Érdekes, mert a rendeletben pont az van, hogy a kulcsrakész ház ingatlanértékesítésnek számít és nem igényelhető az áfa

 2. Az NGM hivatalosan kiadott tájékoztatója szerint:

  LAKÁSÉPÍTÉSHEZ IGÉNYELHETŐ ÁLLAMI TÁMOGATÁSOKRÓL
  /legfeljebb két gyermek után támogatást igénylők részére/

  FIGYELEM!
  Nem igényelhető támogatás az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. § d) pontja szerinti termékértékesítésre, azaz olyan építési munkák bekerülési költségéhez,ahol az építési-szerelési munkával létrehozott, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlan kerül átadásra a jogosultnak, még abban az esetben is, ha a teljesítéshez szükséges anyagokat és egyéb termékeket a jogosult bocsátotta rendelkezésre. Abban az esetben tehát, ha az építtető magánszemély olyan kivitelezőnek ad megbízást, amely a felépítendő lakóingatlan használatbavételre és ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas állapotban való átadását vállalja a megrendelő részére, az a hivatkozott rendelkezés értelmében ingatlanértékesítésnek minősül, így arra a kedvezményes adókulcs alkalmazandó, adó-visszatérítés nem igényelhető

  A bankszövetség szerint ez került elküldésre a bankok felé, az OTP-t kérdeztem, generálkivitelező esetén a családi ház építésekor nem fogadják be a 27% ÁFÁ-s számlákat.

 3. 2016.01.18-án voltam egy K&H és egy OTP bankfiókban érdeklődni. Mind a két helyen azt mondták, hogy ha generálkivitelezővel építtetem meg a házam, akkor 5% ÁFA-t kell fizetni.

 4. Kedves Kp!

  Olyan kérdés merült fel, hogy építkezés során ha generálkivitelezővel szerződünk az 5%-os ÁFa tartalom igénybevétele 300m2 hasznos alapterületű ingatlan esetén jár, vagy 300m2 teljes alapterületre?

  Segítsenek már ebben, mert egyik generál kivitelező ezt mond a másik meg azt…

   1. Ez kész kupleráj!!

    1. ÚJ LAKÁSCÉLÚ ingatlan VÁSÁRLÁSA esetén az Afa 5%. Max 300/180m2-ig. Nem lakáscélú helyiségekre továbbra is 27%. És csak új ingatlan vásárlására vonatkozik.
    2. Ha Generálkivitelezővel építtetsz, akkor is 5%.
    3. Ha magad építtetsz, akkor csak a TB 5 par. Alapján AKTÍV járulékfizetők igényelhetik vissza az Afa-t 5 millióig. A nyugdíjasok ki vannak ebből zárva, mert a CSOK feltételrendszerébe építették be az adóvisszatérítés lehetőségét.

    Miután az építőipar fellendítését szolgáló reformot összekeverték a fiatal családok részére tervezett támogatás rendszerével, ebből kupleráj keletkezett. Az NGM ígérte az adóvisszatérítéssel kapcsolatos alkotmányellenes megkülönböztetés megszüntetését, de eddig semmi nem történt. Alkotmánybírósághoz már csak az Ombudszman fordulhat, mert az egyéni panaszokra szóló 6 hónapos határidő lejárt. Ami szerintem ugyanúgy alaptörvényellenes, mert az érintetteket két táborra osztja:
    A) azokra akikre az alaptörvényellenes jogszabály alkalmazása a jogszabály hatályba lépése után 180 napon belül következett be. Ezek fordulhattak az Alkotmánybírósághoz.
    B) azokra, akiknél ennek a jogszabálynak az alkalmazása 6 hónappal, vagy akár a 181. Napon vagy azután következett be. Ezeknek az AB fügét mutat és a kérelmet visszautasítja.

    Mintha egy jogszabályban rejlő alaptörvényellenes passzus attól elfogadható lenne, mert lejárt 6 hónap. Viszont a 180 napon belül sem lehet csak annak az AB- hoz fordulnia akikre a jogszabály alkalmazása már megtörtént.???
    Furfangos jogászok dilemmája: az egyenlő bánásmódot ugyan az alaptörvény garantálja, de valójában jogi úton érvényesíteni nem lehet!!!

    Akkor hol élünk 2017-2018- ban?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top button
Close