Home / 5% ÁFA / Családi ház építés esetén 5% vagy 27% az ÁFA összege??? Az Államtitkárság válaszolt!

Családi ház építés esetén 5% vagy 27% az ÁFA összege??? Az Államtitkárság válaszolt!

Tetszik a Kp.hu?

Tetszik a cikk?

Totális káosz az építőiparban az új családi házak építésének tekintetében az új kedvezményes 5%-os ÁFA miatt, vagyis nincs is miről beszélni, mert az államtitkárság szerint nincs is 5% ÁFA!

A hétfői napon a Hir.ma több kérdést tett fel Novák Katalin államtitkár asszony számára az 5%-os ÁFA és az új építésű családi ház építéssel kapcsolatban.

---- Az államtitkárság válaszolt a kérdésekre, melyet lentebb lehet elolvasni ----- Az eltelt időben rengeteget telefonáltunk és különböző szakemberekkel egyeztettünk. Az adóhivatal munkatársaival konzultáltunk, az államtitkárság munkatársait és adószakértőket kérdeztünk meg, jogászokkal és könyvizsgálókkal is beszéltünk. Mindenki mást és mást látott az 5%-os ÁFA kérdésében az új családi ház építésekkel kapcsolatosan. A szakemberek tábora két részre oszlott. 
 • A szakértők nagyobbik része azt nyilatkozta, hogy az áfa 5% -os mértékű az új családi ház építés esetében, akkor, ha azt egyetlen generálkivitelező végzi. Ha több vállalkozót bíz meg a magánszemély építtető, akkor a korábbi 27%-os ÁFA összeget kell használni. A generálkivitelező vállalkozó az építőanyagot 27%-os mértékkel fizeti meg és visszaigényelheti a NAV-tól, majd a kiszámlázott családi ház értéke után pedig az 5%-os ÁFÁT kell fizetnie az adóhivatal felé.
 • A szakértők kisebb százaléka azt állította, hogy 27% az ÁFA, abban az esetben, ha egy generálkivitelezővel és akkor is, ha több kivitelezővel végezteti a magánszemély a családi ház építését. Ekkor viszont az ÁFA maximum 5 millió forint összegig visszatéríttethető.

A mai napon megszületett a válasz a Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárhoz címzett kérdésekre.

novák-katalin
AZ ALÁBBI VÁLASZ TÉVES ÁLLÍTÁSOKAT TARTALMAZ AZ ÁLLAMTITKÁRSÁG RÉSZÉRŐL!!! AZ NGM VÁLASZA AZ ALÁBBI LINKEN OLVASHATÓ. Válaszolt a Nemzetgazdasági minisztérium az 5%-os ÁFA kérdésre. Íme a Hir.ma által a magyar építőipari vállalkozók kérésére tolmácsolt levélre, a  Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság válasza:  Ha a családi házat generálkivitelező építi kulcsrakész állapotra, tehát mindent egy kivitelező végez el, jogosult-e a vállalkozó az új 5%-os ÁFA felszámítására, vagy a 27%-os ÁFÁ-t kell alkalmaznia? Nem, ilyen esetben a kivitelező a normál ÁFA összeget kell, hogy alkalmazza, az ingatlantulajdonos pedig jogosult a maximum 5 millió Ft-os ÁFA visszatérítésre. A tavalyi évben generálkivitelező által elkezdett, de még át nem adott, tehát használatbavételi engedéllyel nem rendelkező családi ház építtetője a 2015-ös évben kiállított számlák után jogosult az 5 millió forint, vagy az arányos rész visszatérítésére az Államkincstártól? Legfeljebb az építési engedély kiadását megelőző 6 hónapos időszakon belül kiállított számlák fogadhatók el. Magán építtető félkész kivitelt rendel, a további feladatokat saját maga, illetve az általa szervezett szakemberek végzik. A félkész kivitelig 5% vagy 27% ÁFÁ-t kell alkalmazni? A félkész kivitelre is a 27%-os ÁFA kulcs irányadó. Magán kivitelező szervezi a szakembereket, és maga vásárolja az építőanyagot. A csak munkadíjat számlázó kivitelező 5% vagy 27% ÁFÁ-t alkalmaz? A kivitelező, ha magánszemély megbízásából épít, mindig a 27%-os kulcsot kell alkalmazza. Az ÁFA visszaigénylés jelenlegi határideje mind az építtetőt, mind a kivitelezőt nehéz, és szinte finanszírozhatatlan helyzetbe hozhatja. Várható a visszaigénylés idejének rövidítése? A vállalkozásokat érintő ÁFA visszaigénylési szabályok az otthonteremtési program kapcsán nem változnak. Ugyanakkor a csak magánszemély építőre/építtetőre vonatkozó ÁFA visszatérítés szabályai az előbbitől eltérnek.
Ha helytálló az, amit Novák Katalin államtitkár asszony által vezetett hivatal fentebb nyilatkozott, akkor NEM igaz az, amit a Fidesz a weboldalán korábban közzétett: fidesz 5% A válaszok elolvasása után több adószakértővel tárgyaltunk ismét és általánosságban elmondható, hogy az a véleményük a Novák Katalin által vezetett államtitkárság válaszairól, hogy azok tévesek. A legszomorúbb tény az, hogy az idei évben az építőipari vállalkozók nem tudnak még mindig  új szerződéseket kötni a megnövekedett igény ellenére sem, mert egyértelmű állásfoglalást nem adott ki egyetlen egy hatóság sem az 5%-os építőipart érintő ÁFA kérdésben. A válaszok megdöbbentették az építőipari szakma azon képviselőit, akikkel a Hir.ma tudott egyeztetni az elmúlt órákban. 
 • Értetlenül áll az építőipari szakma az előtt, hogy miért az a törvényalkotó célja, hogy az emberek előre felépített családi házakat és a új lakásokat vásároljanak.
 • Miért bünteti a kormány azokat a családokat, akik új családi házukat saját maguk, vagy egy generálkivitelezővel szeretnék felépíttetni és nem egy magasabb árfekvésű, már kész házat vagy lakást vásárolnak egy befektető cégtől?
 • Miért nem a kisvállalkozókat és a családokat támogatja nagyobb mértékben a kormány, a nagy beruházó cégekkel szemben? Egyértelmű, hogy a generálkivitelezésben épülő, az építtető igényei alapján készült családi házak olcsóbbak a nagy beruházók lakásainál és családi házainál. Tehát a családok is jobban járnának, illetve a kisvállalkozói kör is munkához jutna. A 27%-os családi ház építési ÁFA, amiből maximum 5 millió forintot vissza lehet téríttetni, nem nyújt közel sem azonos kedvezményt az építtetők számára az 5%-os családi ház és lakáseladási ÁFÁ-val szemben. Új lakás vagy családi ház eladás esetén akár 50-100 milliós építményre is érvényben van az 5%-os ÁFA. Míg az 5 millió forintos visszaigényelhetőség a maximum nettó 20 millió forint körüli házak esetében használható ki, ezen összeg felett nincs visszaigénylés. Egyértelmű, hogy a nagy tőkével rendelkező beruházó vállalkozók házai, lakásai vannak nagyobb mértékben támogatva. Ez magával hordozza azt a tényt is, hogy nem csak a nagy tőkés vállalkozásokat támogatja a kormány ismételten, hanem a nagy tőkével rendelkező családi ház és lakásvásárlókat, hiszen egy 100 millió forintos eladó új háznál akár 20 millió forint feletti támogatást nyújt az állam az építtetőnek.
Pár nappal ezelőtt a Hir.ma több adóhivatali szakemberrel beszélgetést folytatott. Érdemes a beszélgetést meghallgatni és eldönteni, hogy melyik adóhivatali munkatárs ad jó választ a felmerült kérdésekre. Érdemes elolvasni a Novák Katalinhoz címzett Hir.ma levelet, melyet itt érhet el: http://hir.ma/jogi-tanacsok/most-akkor-5-az-uj-csaladi-haz-afa-ja-vagy-27-a-nav-szakemberei-sem-tudjak-pontosan-kotelezo-olvasmany-ha-iden-eptkezik/607300 Az oldalunkon is beszámoltunk a fejleményekről, melyet itt olvashat: Nem igényelhető vissza az 5 millió forint új házépítés esetén és az 5% ÁFA sem alkalmazható!?! További érdekes cikkek az 5%-os építőipari áfával kapcsolatban itt és itt. A CSOK 2016 cikkei itt és itt olvashatóak el.

Ajánló

Családi ház építés saját és kaláka munkában. Legális?

A címben szereplő kérdésre, mely szerint kaláka munkában lehet-e dolgozni családi ház építés, vagy felújítás ...

8 hozzászólás

 1. Érdekes, mert a rendeletben pont az van, hogy a kulcsrakész ház ingatlanértékesítésnek számít és nem igényelhető az áfa

 2. Az NGM hivatalosan kiadott tájékoztatója szerint:

  LAKÁSÉPÍTÉSHEZ IGÉNYELHETŐ ÁLLAMI TÁMOGATÁSOKRÓL
  /legfeljebb két gyermek után támogatást igénylők részére/

  FIGYELEM!
  Nem igényelhető támogatás az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. § d) pontja szerinti termékértékesítésre, azaz olyan építési munkák bekerülési költségéhez,ahol az építési-szerelési munkával létrehozott, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlan kerül átadásra a jogosultnak, még abban az esetben is, ha a teljesítéshez szükséges anyagokat és egyéb termékeket a jogosult bocsátotta rendelkezésre. Abban az esetben tehát, ha az építtető magánszemély olyan kivitelezőnek ad megbízást, amely a felépítendő lakóingatlan használatbavételre és ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas állapotban való átadását vállalja a megrendelő részére, az a hivatkozott rendelkezés értelmében ingatlanértékesítésnek minősül, így arra a kedvezményes adókulcs alkalmazandó, adó-visszatérítés nem igényelhető

  A bankszövetség szerint ez került elküldésre a bankok felé, az OTP-t kérdeztem, generálkivitelező esetén a családi ház építésekor nem fogadják be a 27% ÁFÁ-s számlákat.

 3. 2016.01.18-án voltam egy K&H és egy OTP bankfiókban érdeklődni. Mind a két helyen azt mondták, hogy ha generálkivitelezővel építtetem meg a házam, akkor 5% ÁFA-t kell fizetni.

 4. Kedves Kp!

  Olyan kérdés merült fel, hogy építkezés során ha generálkivitelezővel szerződünk az 5%-os ÁFa tartalom igénybevétele 300m2 hasznos alapterületű ingatlan esetén jár, vagy 300m2 teljes alapterületre?

  Segítsenek már ebben, mert egyik generál kivitelező ezt mond a másik meg azt…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.