mobilház gyártásModulházak

Mobilház építési engedély

Kedves Olvasó!

Ön is mobilház vásárláson gondolkodik? Akkor biztosan felmerült a legfontosabb kérdés, hogy a mobilházra kell-e építési engedély, vagy sem.
Ezzel a kérdéssel hetente keresnek meg bennünket, ezért röviden összefoglaljuk a tudnivalókat a mobilház építési engedélyeztetésével kapcsolatosan.

Ezt a cikket már több évvel ezelőtt készítettük, melyet IDE kattintva 2022-es augusztusi jogszabályok tükrében is megtekintheti: https://kp.hu/mobilhaz-modulhaz-keszhaz-fogalma-es-engedelyeztetese/

Először is a mobilház az egy olyan eszköz a lakhatási kérdésben, mint a közlekedésben a sörbicikli, az elektromos gördeszka, a roller, illetve az egyéb elektromos guruló járművek. A jogszabályok évtizedekkel ezelőtt születtek az építési kérdésekben és a közlekedésben is. A jogszabály nem követte le a fejlődést és megállt a 70-es, 80-as években és azóta senki nem foglalkozik velük. Ezért fordulhat elő, hogy a közlekedésben igazoltató rendőrnek fogalma sincs arról, hogy mit kell ellenőrizni, ha megállít egy bérelt elektromos rollert használó személyt, de ez így van az építési hatósággal is, amikor megkérdezzük, hogy mobilházat telepítenénk és érdeklődnénk, hogy kell ezt engedélyeztetni, vagy kell-e egyáltalán. A helyi építési hatóságok még egy online építési napló lezárást, vagy egy használatbavételi eljárást is másként értelmeznek egymástól 20 km-re lévő városban, mely teljes bizonytalanságot ad a kivitelezőknek és a megrendelőknek egyaránt.

Kettő darab mobilház összeépítésével készült gyönyörű és modern lakóház.

Tehát mielőtt bárki is megoldást vár a cikkünktől, előre le szeretnénk szögezni, hogy nincs jó válasz, illetve az a jó válasz, hogy be kell menni minden esetben a helyi építési osztályhoz és szóban, majd írásban is meg kell kérdezni a mobilház engedélyeztetés kötelezettségét, vagy éppen ennek ellenkezőjét, hogy elegendő csak bejelenteni és kész.

A világ rengeteg országában mobilház parkokkal lehet találkozni, melyek igényesen ki vannak alakítva, ahol lehet vásárolni, vagy bérelni egy parcellát a mobilházunknak és ott tartózkodhatunk a világ legszebb helyein, ahol hagyományos értelembe vett építmény talán soha sem lesz megvalósítható. Ez lehet egy tengerpart, tópart, hegyoldal, vagy egy nagy puszta.

Luxus mobilház. 3 darab lapostetős mobilház egymás mellé daruzásával készült prémium családi háznak megfelelő, úgynevezett “PuzzleHome”
Mobilházakból telepített munkásotthon falu. Például erőmű építéseknél, olajkutaknál, pár éves munkavégzésre telepített otthonok. Ilyen esetben a mobilházakat tovább lehet majd szállítani a következő beruházásra és a területet vissza lehet adni a földművelésnek.

A mobilházak milyenségébe nem akarunk mélyebben most belemenni, de tudjuk, hogy vannak az iroda konténerektől kezdve a félig meddig lakókocsinak kinéző 1-2 évszakos használatra alkalmas “mobilházaktól” kezdve a luxus kivitelezésű, a családi házakkal megegyező minőségű és hőszigetelésű, akár több darab mobilházból álló épületegyüttesek. Ezért is kellene definiálni a mobilházat, mert sokkal többet belegondolunk ebbe, mint ami kimerítené a fogalmat, hiszen a nem üzemben összeszerelt tákolmányokat, vagy a régi lejárt műszakis lakókocsik hőszigetelés feljavítását és bedeszkázását nem szabadna ebbe a kategóriába sorolni. Mégpedig azért sem, mert egy mobilház azt a célt töltené be, hogy körbefogjon egy teret, mely emberi tartózkodás céljára alkalmas és van neki ablaka, ajtaja, hőszigetelése, vízszigetelése és nem utolsó sorban minősített alapanyagokból áll.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a mobilház fogalmát a jogszabályi oldalról majd egyszer definiálják.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A jogszabály más úton közelíti meg az engedélyezést napjainkban. Azt gondolhatnánk, hogy az építési engedély azt jelenti, hogy a helyszínen kivitelezzük a házat. Ha nem az építési helyszínen dolgozunk, hanem egyben odaszállítjuk, akkor a neve is rossz, hogy építési engedély, hiszen nem építünk semmit, csak levesszük a teherautó platójáról a mobilházat és egymás mellé soroljuk, összecsavarozzuk, lerögzítjük és beköltözünk. Ez lehet, hogy csak 1-2 napot vesz igénybe. Tehát nem is valósul meg a legtöbb készház építő cég, vagy mobilház telepítő cégnél sem az építési helyszínen a szó szerinti építési tevékenység.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény ugyanis az épület fogalmát a betöltött funkciója alapján állapítja meg, és az emberi tartózkodás céljára szolgáló rendeltetését emeli ki.

Erre tekintettel fogalmilag nem zárható ki, hogy a mobilház vonatkozásában a hatóság építési engedélyt követeljen meg, ami az építési engedély tervek, statika megkövetelését is magában foglalja.

A jogszabály szerint az épület definíciója a következő: „ jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.”

Tehát, ha a fenti részt olvassuk akkor a mobilházakra kell építési engedély.

Ezért mi minden kedves ügyfelünknek azt mondjuk továbbra is, hogy menjenek és egyeztessenek az Helyi Építési Hatósággal és a megbeszélteket rögzítsék írásban is. Van, ahol elegendő lesz a jegyző engedélye, van ahol pedig építési engedélyeztetési eljárást fognak kérni, míg lesz hatóság, ahol fogalmuk sincs mit kell tenni.
A nagy szerencse, hogy ha egyszer ellenőrzést kapunk és szabálytalannak ítélik meg a mobilházunk elhelyezését, akkor azt egy normál családi házzal szemben arrébb lehet daruzni, el lehet szállítani és nem kell elbontani. Ha nem volt engedély korábban és ellenőrzést kapunk, de nem sértünk vele szabályt, akkor fennmaradási engedélyt is kérhetünk.


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb