„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Alacsony költségű mikrootthon fából és selejtezett anyagokból

Az Invisible Studio mindössze 20 000 fontból, azaz kevesebb, mint 10 millió forintból építette meg ezt a mobil mikrootthont az angliai Bath melletti erdei stúdiójában, a megmentett anyagok és a helyben termesztett faanyag felhasználásának köszönhetően. Az angol építésziroda a Trailer nevű, 40 négyzetméteres, nyeregtetős szerkezetet a stúdióját körülvevő erdőből származó, érleletlen fából, valamint az építési hulladékból megmentett anyagokból építette.

“A projekt célja, hogy egy szuperolcsó, sokoldalúan használható, jól használható teret biztosítson, amely bármelyik önépítő számára alkatrészkészletként működhet, amely köré improvizálhat vagy könnyen átalakítható” – mondta Piers Tayler, építész és az Invisible Studio alapítója. “Bár háztartási térnek terveztük, könnyen működhetne munkaterületként vagy valami másként is.” – tette hozzá.

A Trailer mobilházat úgy tervezték, hogy legálisan lehessen szállítani Nagy-Britannia útjain. Egy kerekes forgóvázzal vontatták a szerkezet alapját a helyére, majd kicsúsztatták az acélkeret alól, és az előregyártott favázakat az erdei helyszínre szállították. A két nyeregtető végén egymásba illeszkedő polikarbonát panelek lehetővé teszik, hogy a természetes fény betöltse a teret, míg a hosszabb oldalakba ablaknyílásokat vágtak, a tetőbe pedig tetőablakokat helyeztek.

A szerkezetet hullámosított üvegszálas és acéllemezzel burkolták, a belső teret pedig előre felhasznált zsaluzott rétegelt lemezekkel bélelték ki. Az asztalosmunkák, beleértve a két létrát is, rétegeltlemez-nyesedékből készültek. A hullámlemez mindkét végén túlnyúlik, így egy védett tornácot hozva létre, ahol a kültéri cipőket lehet hagyni. Belül a téglalap alaprajzú lakótér a szerkezet teljes hosszában végigfut, középen egy gáztűzhellyel. A hatszögletű szerkezet szélesebbik részében kétoldalt egy-egy WC és egy kis főzőhely található.

Két létrán lehet feljutni az otthon két végében lévő két alvóplatformra. Az összes szigetelést úgy ‘guberálták’, az ajtókat egy szemetesben találták, a tetőbe épített tetőablakokat pedig gyári másodkézből szerezték be olcsón. A félemeleti szinteken és a közlekedőfolyosókon kötélkorlátok készültek az építészek egyik korábbi projektje, a Studio in the Woods esetében használt kék kötél maradványaiból.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az összes felhasznált új faanyag a környező erdőterületről származik, amelyet az Invisible Studio fenntartható forrásként kezel a projektjeihez. Ugyanezt a faanyagot használták az építészek a Visible Studio nevű korábbi projektjükhöz is, amely egy cölöpökre épített fa műhely volt, saját komposztáló WC-vel, amelyet ingyenesen építettek a fűrészárukból és a begyűjtött alkatrészekből.

A marási folyamat gazdaságosabbá tétele érdekében a csapat az általuk “azonos szelvényként” leírt technikát alkalmazta, amelynek során 125 milliméterszer 50 milliméteres darabokat vettek, és azokat a keresztvázakhoz szerkezeti szelvényekké rétegezték össze. Ez volt a második alkalom, hogy a brit építészeti cég ezt a módszert alkalmazta, miután úttörő szerepet játszott egy korábbi, ugyanezen a területen megvalósított Ghost Barn nevű projektben, amely egy saját termesztésű fából és hullámosított üvegszálas anyagból készült prototípusgyártó fészer.

A kisméretű otthon csak egy a sok építmény közül a stúdió növekvő erdei kampuszán. Az Invisible Studios saját maga tervezi és építi projektjeit, és ehhez egy csapatnyi helyi, szakképzetlen munkást, köztük szomszédokat is igénybe vesz.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb