„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

HírekKörnyezetvédelem, energiatakarékosság

Megújuló energiák egy tiszta élhető világért 2. rész

Fosszilis energiahordozók

Ebbe a csoportba a kőolaj, a földgáz, és a különböző szénfajták tartoznak, amikkel több probléma is van. Kitermelésük, felhasználásuk nem környezetbarát (fogyásukkal arányosan egyre kevésbé az), valamint mikor elfogynak, az okozott környezeti károk mellé gazdasági és társadalmi mélypont is társul – hacsak nem készülünk fel erre. Ki ne hallott volna már a tengerbe, talajba ömlött rengeteg olajról, ami mindent elpusztít, óriási bányákról, mérgező meddőhányókról, elszennyeződött, eltűnt vízkészletekről, vagy a levegő szennyezettségének óriási mértékű emelkedéséről, savas esőkről, globális felmelegedésről? Mindezekért nagyrészt a fosszilis energiahordozók használata a felelős, amik a világ energiaszükségletének több mint 80%-át fedezik jelenleg.
Nem beszéltünk még ezek egyre növekvő és a jövőben várhatóan drasztikusan növekvő árairól, az emberek energiaszolgáltatóktól való függéséről, az egyre növekvő energiaszámlákról. Jó ha tudjuk, hogy míg az 1900-as években egy hordónyi olaj energiájával 100 hordónyit tudtak kitermelni, addig ma 10 hordónyit és a hatalmasnak mondott olajtartalékok kitermelése már csak 1:3 arányban lehetséges. Tavaly hetekig nem kaptunk földgázt. Mi történik ha ezeket a csapokat egyszer gazdasági, vagy politikai okokból végleg elzárják? Mi lesz, ha idén, vagy jövő télen akár csak egy hónapig nem fogunk gázt kapni? Meddig elegendőek és megfizethetőek a készletek?

Atomenergia

Pártolói a legtisztább energiának tartják, ugyanakkor a gazdaságilag fejlettebb országokban már valamiért mégsem szeretnek ilyen erőműveket építeni a 70-es évek óta… Az alapanyag itt az urán, ami szintén el fog fogyni, ráadásul a kitermelése szintén környezetszennyező. Ha egy atomerőműben baleset történik, akkor az igen súlyos következményekkel jár. Mindenki hallott a csernobili balesetről, ami nagyon sok emberéletet követelt. Hatására még sokkal többen megbetegedtek, fejlődési rendellenességekkel születtek. A radioaktív szennyezés mindig világméretű. Ha nem történik baleset, akkor is előkerül a másik probléma, hogy mi történik a normál használat eredményeként kiégett fűtőelemekkel, sugárfertőzött ruhákkal, eszközökkel? A felezési idő, míg ezek a hulladékok ártalmatlanná válnak, ezer években mérhető. A ma alkalmazott legjobb tárolási mód, az úgynevezett „ideiglenes” tárolás a föld mélyén, betonba ágyazva. Valóban ideiglenes, mert a betont megeszi, elmállasztja a radioaktivitás, ha ez nem történne, sem lenne jobb a helyzet, mert a beton ilyen időtávlatokban gondolkodva nem túl stabil anyag, közel sem tart ki a felezési idő lejártáig. Utána mi lesz? Nem tudjuk azt sem, hogy mennyi radioaktív hulladék süllyedhetett már az Északi-tengerbe? A pártolók azt szokták mondani, hogy a tudomány meg fogja oldani ezt a problémát. Ne hárítsuk azonban a felelősséget az utánunk jövőkre! Akkor lehetne felelősséggel használni atomenergiát, ha ezekre a kérdésekre már lenne valódi megoldás.

szerző: Dr. Mokry Tamás, Pusztai József www.tisztaenergiak.hu


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A követekező részben a megújuló energiákat mutatjuk be

Jelen cikk 1. része itt elérhető
Jelen cikk 3. része itt elérhetőKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb