HírekZöld hírek

Magyarország vezetése szerint az atomenergia és a földgáz felhasználása zöld és így fenntartható!?!

Az Európai Bizottság február elején közzétett új rendelettervezetével az atomenergiát és a földgáz alapú energiatermelés is zöld, azaz fenntartható lesz.

Az új, fenntartható kategóriába csatolással hatalmas finanszírozási károkat okoznak az EU-s és globális környezetvédelmi törekvések számára.

A WWF Magyarország – csatlakozva más civil szervezetekhez – felszólítja Magyarország kormányát, hogy hagyjon fel a földgáz és az atomenergia zöldre festése melletti lobbizással.

A minden józan megfontolásnak ellentmondó szabályokkal a Bizottság néhány tagállam nyomásának engedett, amelyek Franciaország vezetésével próbálják felvizezni, hiszen náluk szinte minden energia az atomerőművekből származik.

Annak ellenére, hogy a földgázfelhasználás jelentős kibocsátásokkal jár, az atomerőművek által termelt radioaktív hulladék végleges elhelyezésére a mai napig nem született megnyugtató megoldás.

Magyarország azon kevés tagállamok sorába tartozik, amely mindkét környezetszennyező technológiát zöld címkével látná el.

Ez rendkívül rossz precedenst teremthet, hiszen most sem az atomenergia, sem pedig a földgázalapú projektek az energiatermelésben nem élveznek semmilyen támogatást, de a jövőben ezzel felborulhat az irányvonal és a napenergia és a szél-, valamint vízenergia projekteknek osztoznia kellene egy PAKS 2 szintű beruházással, mely igazán ellehetetleníti a valóban fenntartható fejlődést és csökkenti az ökológiai lábnyomát a társadalmunknak, a földünk jelenének és jövőjének.

A Bizottság által elfogadott szabályozás gyakorlatilag szabotálja és értelmetlenné teszi az EU nemzetközileg is példaértékűnek tekintett taxonómiarendeletét, melynek 19. cikke előírja, hogy a taxonómiai feltételeknek tudományos tényeken kell alapulnia, nem szabad különleges bánásmódban részesíteniük egyetlen technológiát sem, valamint könnyen ellenőrizhetőnek kell lenniük.

Az új gáz- és atomenergiával kapcsolatos szabályok azonban sértik ezeket a követelményeket, és így összeegyeztethetetlenek a rendelettel.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A WWF felszólítja a vétójoggal rendelkező Európai Parlamentet, hogy utasítsa el a javaslatot. „Néhány európai kormánynak kedves iparág hatalmas nyomása vezetett ehhez a javaslathoz. A Bizottság által elfogadott jogszabály Európa pénzügyi rendszerét a bolygó ellen fordítja. Ezt újra kell gondolniuk, és távol kell tartaniuk a gázt és az atomenergiát a fenntartható befektetések jogszabályban lefektetett rendszerétől” – mondta Ester Asin, a WWF Európai Szakpolitikai Hivatalának (European Policy Office) igazgatója.

Spanyolország ellenezte a nukleáris és földgáz zöldítését és fenntartható kategóriába sorolását. Németország, Ausztria, Dánia, Luxemburg, Ausztria és Portugália – csak az atomenergiát ellenzi.
Franciaország hónapok óta azt erőlteti, hogy az Európai Unió fenntartható energiaforrásként tekintsen az atomenergiára. Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia támogatásáért cserébe ráadásul a francia kormány kiáll amellett, hogy – tudományosan teljesen megalapozatlan módon – a földgázt is bevonják ebbe a körbe.

Az Európai Parlamentet – és az EU állampolgárait is – teljesen kizárták a folyamatból, így még a környezetvédelmi szakemberek, szervezetek sem emelhették fel a hangjukat.

A bankok és a befektetők nagy része már most világossá tette, hogy nem támogatja a taxonómiarendelet zöldre festését, melynek az az oka, hogy ők úgy gondolják, hogy a a rendszert kifejezetten arra tervezték, hogy a befektetők számára világos és átlátható módon azonosítsa a zöld gazdasági tevékenységeket.

A most megjelent javaslat nagymértékben két csoportja bontja a szektorokat, értjük ez alatt a pénzügyi befektetőket, a piacot, a valós jövő szolgálatát, pedig igazi eredmény csak abban van, ha mindenki összefog az igazi zöld energiák mellett, mert ez teszi fenntarthatóvá a jövőt.

Az egész EU klímavédelmi törekvéseinek hitelessége forog kockán, ha egy ilyen javaslatból jogszabály lesz” – mondta Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője.


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb