„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Érdekességek innovációk

“Jelenetek a közeli jövőből”: a jövőbeli otthonokat vizsgáló kiállítás

Száz évvel ezelőtt a Bauhaus és a modern mozgalom tervező és építész szakemberei szakítottak a lakás hagyományos koncepciójával, új építési, térelosztási és berendezési módokat javasolva. Bár számos esztétikai és konstruktív megközelítésük azóta is nagy hatással és fejlődéssel bír a tervezés területén, a társadalom azonban más sebességgel halad, amikor a lakótér bizonyos modelljeinek elfogadásáról van szó, amelyek előtt ezek a mozgalmak megnyitották az utat.

Azóta a lakhatás folyamatos felülvizsgálat, újrafogalmazás, sőt kísérletezés alatt áll, mivel a huszadik század és eddig a huszonegyedik század legjelentősebb formatervezői és építész szakembereinek többsége számára mély érdeklődést váltott ki a tervezésben.

A hagyományos tervekkel ellentétben a lakótér ezen új modelljei a nagyobb rugalmasság elérésére törekedtek a formátum és a használat terén. Az otthon, mint az ilyen rugalmasságot lehetővé tevő környezet megértéséhez és előkészítéséhez szükséges mentalitásváltás sokkal lassabban ment végbe, mivel a társadalom nagy része számára ez a társadalmi struktúrák és életstílusok fejlődésével együtt járó fokozatos szükségszerűség volt. Bár az elmúlt két évtizedben már érezhető volt az otthon mint lehetséges változó, képlékeny és sokoldalúbb tér mentalitásának kiigazítása, a COVID-19 világjárvány és a vele járó bezárások sok otthonban ennek a hiánynak vagy szükségletnek a bizonyítékát hozták napvilágra.

A “Jelenetek a közeljövőből” című kiállítás (megtekinthető november 23-tól 2023. március 19-ig) a kezdeti vészhelyzet és a járvány korlátozóbb zárlatai után kezdett formát ölteni. Ez az átgondolt megközelítésnek kedvezett, konszolidált perspektívával és következtetésekkel arról, hogy a világjárvány hogyan hatott az otthoni környezetre és a társadalomra. A szükségletek rangsorának élén a következő áll: nagyobb rugalmasság.

A kiállítás ötlete ezért e kérdéssel kapcsolatos perspektivikus gyakorlatként fogant meg, de nem egy bomlasztó és utópisztikus perspektívából, hanem inkább egy olyan társadalommal való szinkronizálásból, amely végre nyitott erre az új forgatókönyvre az otthoni környezetben.

A kiállítás egy sor bútordarabot és világítótestet, valamint az otthon egyes részeire ráközelítő háztartási jeleneteket vonultat fel, amelyeket a kurátor által kiválasztott, tervező és építész szakemberek, berendezések, anyagok és építőipari cégek egy csoportja tervezett, csapatként dolgozva különböző típusú projekteken öt fogalom köré csoportosulva: rugalmasság, multifunkcionalitás, modularitás, nomadizmus és fenntarthatóság. Öt fogalom, amelyek nem újak, de amelyeket most egy másfajta forgatókönyv szerint kell újragondolni, amely képes reagálni az új életstílus trendekre, figyelembe véve a kortárs társadalmi, technológiai és fenntartható valóságot.

Így a résztvevők a rugalmasság mellett a négy másik fogalom köré is kidolgozhatták javaslataikat, anélkül, hogy ezekkel egyidejűleg kellene dolgozniuk. Egyrészt a multifunkcionalitás és a modularitás, két olyan téma, amely nem mentesül a rugalmasság önmagában való bezárása alól. Előfeltételként mindkét megközelítésnek egy lépéssel tovább kellett lépnie ahhoz képest, ahogyan eddig ugyanezeket a funkciókat megoldották: a multifunkcionalitásnak kiegyensúlyozottabbnak kellett lennie, hogy ne legyenek fő- és mellékfunkciók (vagy szerepükben hiányos funkciók), a modularitásnak pedig gyakorlatias, hatékony és aktív újrakonfigurálást kellett biztosítania, elkerülve a statikus kompozíciókat és a rögzítő rendszereket, amelyek idővel romlanak, aláásva az újragondolás képességét.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Másrészt a javaslatok a nomadizmus körül is foroghatnának, amely az életmódbeli rugalmasságot foglalja magában, és szintén hajlamos az ‘ad hoc’ felszerelésre.

Az ‘ad hoc’ egy latin kifejezés – jelentése szó szerint: ‘ehhez’, átvitt értelemben: ‘csak ezért/azért’, ‘éppen ez/az okból’, esetenként: ‘csak úgy’ – rendszerint eseti megoldást, hirtelen támadt ötletet jelent, mely nem általánosítható, csak egy speciális problémára adott válasz, az átfogó rendezés igénye nélkül.

Bár a nomadizmus a világjárvány idején szünetet szenvedett, a társadalom hajlamossága a lakóhely gyakori megváltoztatására egyre gyakoribb, és amint a korlátozások enyhültek, ismét fellendült. Végül pedig minden javaslatnak a fenntarthatóságon kellett alapulnia, amelyet nem csak az erőforrások, az anyagok, a szénlábnyom, az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság környezetbarát szemszögéből kell érteni, hanem az olyan formulák megközelítésén keresztül is, amelyek többcélú vagy hosszú távú megoldásokat nyújtanak az élet különböző szakaszaihoz, ami szintén a fenntarthatóság egy másik módja.

Xavi Calvo, a Valencia World Design Capital 2022 igazgatója szerint: “Egy jobb valóság előrejelzőjeként a designszakemberek képesek és elkötelezettek arra, hogy olyan környezetet teremtsenek, amely képes hozzájárulni a lakók jólétéhez: fenntarthatóbbá válnak a környezetükkel, képesek alkalmazkodni az idővel kialakuló új családi struktúrákhoz, és elfogadják a technológiai fejlesztéseket, amelyek kényelmet biztosítanak az otthonoknak. A “Jelenetek a közeljövőből” a Centre del Carme Cultura Contemporània és Valencia World Design Capital 2022 közötti együttműködés kivételes évét zárja. Egy már elválaszthatatlan kötelék mindazok között, amit a design a társadalom egészéért tehet, és a kulturális agitáció között, amelyet a CCCC a városba hoz”.

A résztvevő formatervező és építész szakemberek között szerepel; Arqueha, Cambres Design, Silvia Ceñal, Cierto Estudio, Clap Studio, Julia Esqué, Rocío Gambin, Alejandra Gandía-Blasco, Eli Gutiérrez, Marc Morro, Nahtrang, Oiko Design, Isaac Piñeiro, Jaume Ramírez és Raw Color. A projekt támogatásával együttműködő vállalatok a következők: Actiu, A-Emotional Light, Arqueha, Asociación de Mobiliario de Cocina AMC, Estiluz, Expormim, Finsa, Gandia Blasco, Missana, Mobles 114, Momocca, Ondarreta, Sancal és Teulat. Az Andreu World, AT4, Bitex, EcoCero, Emedec, Foster Spa, Gabriel, Gerflor, Greenarea, KriskaDecor, Logopost, Lzf lamps, Muji, Saxun, Simon, Somfy, Tarkett és Veo Veo együttműködő cégként vettek részt.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb