„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Építési tanácsadás

Hidegburkolás házilagosan

Akár házilagosan, akár szakember segítségével látunk hozzá a burkoláshoz, azért, hogy a végeredménynek felhőtlenül örülhessünk, néhány dologra érdemes nagyobb figyelmet fordítani.
A burkoláshoz szükséges csempe és padlólap mennyiségének meghatározásához szükség van a tervekre, vagy egy valós felmérésre.
Mindenképpen hagyjunk 8-10% tartalékot a vágási, törési veszteségek fedezésére, abban az esetben, ha hagyományos hálós lerakással szeretné a lapokat lefektetni.
Amennyiben a burkolás diagonál mintás lerakással lesz készítve, a vágási hulladék akár a 15% feletti mennyiséget is meghaladhatja.
Egyszerre vásároljuk meg a teljes mennyiséget, mert ekkor biztosak lehetünk abban, hogy ugyanabból a gyártási sorozatból kapjuk az anyagot, és egy kis alkupozícióra is lehetőségünk nyílik, mert egyszerre többet vásárolunk.
Általánosságban elmondható, hogy egy 50-60 nm-es rendelésnél 5-10% kedvezményt el lehet érni az eladónál, persze, ha nem nagyáruházban vásárolunk, mert akkor alkura nem sok esélyünk van.
Ugyanazon típusú csempének a különböző gyártásból származó darabjai eltérő színárnyalatúak és méretűek lehetnek.

Mindenképpen jó, ha néhány darabot el tudunk raktározni a burkolólapokból későbbi időkre. Az évekkel előbb vásárolt burkolathoz gyakran már lehetetlen pótlást beszerezni.

Fontos tudni, hogy a hagyományos mázas és máz nélküli burkolólapokat csak minimum 2,5-3 mm-es fugával lehet burkolni, hiszen az égetésből adódó – a szabvány által is megengedett – méretpontatlanságot a fugák észrevétlenül fel tudják venni. Azoknak, akik irtóznak a fugák látványától, csak a meglehetősen drága, utólag vágott szélű (ún. rettificato) lapok ajánlhatók.
Ma már a fuga sem a régi Jó minőségű fugamasszából szép, tömör felületű fugakitöltés készíthető, amely könnyen tisztítható, nem rakódik bele a szennyeződés.
A megfelelő minőségű ragasztóanyag használatával is sok kellemetlenségtől és sokszor csak költségesen orvosolható hibától kímélhetjük meg magunkat
A ragasztás különösen fontos a padlók esetében. A spórolásból foltokban, hézagosan felkent ragasztó következtében a burkolatunk kongó hangot ad. Ezeken a helyeken néhány hónap múlva, a használat során megrepedt, letörött sarkú lapokkal találkozunk.
Sokan – sajnos még burkoló szakemberek is – úgy hiszik, hogy padlófűtés esetén fagyálló burkolólapot kell használni. Ez bizony tévedés! Ebben az esetben nem fagyállóságra van szükség. A ragasztónak és a fugázó anyagnak kell rugalmasnak (flexibilisnek) lennie.
A padló újraburkolásától ne riasszon vissza a bontással járó felfordulás és por! Lehetőségünk van a meglévő burkolat bontása nélkül, annak tetejére burkolni. Ehhez egy “tapadóhíd”-nak nevezett folyékony alapozóra van szükségünk, amely minden jó nevű csemperagasztóhoz beszerezhető a szakkereskedőknél. Győződjünk meg arról, hogy a régi burkolatunk biztosan áll a helyén, az esetleg hiányzó vagy hiányos lapok helyét kisimíthatjuk csemperagasztóval. A por és zsírmentes felületre felkent alapozó száradása után kezdődhet a burkolás!

Az alábbi eszközökre lesz szüksége a burkoláshoz: fúró keverőszárral, fogazott glettvas a, csempevágó, sarok köszörű gyémánt koronggal, gumi kalapács, fugakerszt, szivacs


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Sikeres munkát kívánunk!

Ha kérdése van, írjon egy bejegyzést és szakembereink hamarosan válaszolni fognak.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

2 hozzászólás

 1. Üdvözlöm!
  A segítségét kérem, hogy könnyűszerkezetes ház fürdőszoba hidegburkolatos járófelülete alá milyen alapozást javasol az osb felületre?
  Köszönöm megtisztelő válaszát!
  István

  1. Kedves István!
   OSB lapra nem igazán ajánlott hidegburkolatot burkolni, mert az OSB-nek van mozgása.
   A legjobb ilyen helyen MGO lapot használni, mely sokkal stabilabb és tűz és vízálló anyag.
   Ha konkrét kérdése van, kérjük a szaktanacs@kp.hu emailra írjon emailt.
   Köszönjük.
   Kp.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb