„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Esettanulmány

Fürdőszobák, amelyek újítanak az anyagok, az elrendezés és a nyílások terén

A különböző – ha nem is minden – építészeti programon belül van egy funkció, amely alapvető és közös követelmény: a fürdőszoba. Egy lakóház, iroda, kereskedelmi helyiség, színház, múzeum, vallási helyiség, park vagy iskola csakis ezzel együtt tervezhető.

Egyes országokban a nyilvános WC-k a városi infrastruktúra részét képezik, mint a tömegközlekedés vagy a hulladékgyűjtés. A WC alapvető emberi jog, bár a világ népességének jelentős része számára megtagadott, történelmi fejlődést követ. A modernitás magával hozta a köz- és a magánélet szétválasztását, és a helyiség egyre zárkózottabbá vált a nyugati társadalomban.

Ez a környezet azonban néha puszta technikai követelménnyé redukálódik, a minimális terek előnyben részesítik az értékesebb társadalmi környezetet. A korlátozott terület ellenére nagy technikai komplexitást mutat, ami hozzájárul a szabványosabb és kevésbé feltárt elrendezésekhez. Mindazonáltal néhány projekt kihasználja a szűkebb helyzeteket, hogy lebontsa vagy megfordítsa a szabványos fürdőszobáról alkotott képet. Az eredmény a projektlehetőségek bővülése és egy ilyen “protokolláris” környezet értékelése.

A fürdőszobák már régóta részei a belsőépítészeti tervezésnek, és sok esetben ugyanolyan nagy figyelmet kapnak a befejezések és anyagok, mint a program többi része. Ezenkívül használatuk függ a lakó kulturális tényezőjétől is, attól az országtól, ahol a projekt található, és attól, hogy nyilvános vagy magánterületről van-e szó. Mindegyik ilyen lehetőségre a fürdőszobák reagálhatnak, és más felhasználási formákat, elrendezéseket, anyagokat vagy elhelyezéseket tárhatnak fel. Íme 10 olyan fürdőszoba projekt, mely innovatív megoldásokkal teszi különlegessé a teret:

Nagyvonalú kilátással rendelkező fürdőszobák

Casa da Mata mellékhelyiség / Luiza Jung Arquitetura 360

Félkörívben helyezkednek el a szanitereket tartó fatömegek, melyeket egyedileg terveztek, hogy megkönnyítsék az elrendezés elosztását a fák között; és trapéz alakúak, amelyek az erdő felé néző, üvegezett oldalon kiszélesednek, így magánéletet és exkluzív kilátást biztosítanak minden egyes kabin belsejére.

Kangaroo Valley Outhouse / Madeleine Blanchfield Architects

Kangaroo Valley cabin exterior bathroom for Madeleine Blanchfield Architects.

A fürdőszoba/udvarház alacsonyan helyezkedik el egy domboldalon, körülbelül 30 méterre a szálláshelytől, és egy sűrű tájban húzódó ösvényen keresztül érhető el. Ez egy tükrös kocka, amely a meglévő talaj fölé emelkedik, és a növényzetbe ágyazódik. A melléképület szerkezete napközben teljesen eltűnik. Tükrözi a buja tájat, és csak a kocka széleinek finom vonalai olvashatók vizuálisan. Amikor a fürdőszobában vagyunk, a falak teljesen üvegből vannak, és semmi sem akadályozza a környező tájra való kilátást.

Urban Oasis – Hotelszoba / Natan Gil Arquitetura

A felhasznált színek és anyagok közötti kontrasztokra összpontosítva, kívülről nézve egy betontömböt, és belépve egy nyugalmat árasztó térbe. A projekt alaprajzának kialakításakor az ágy, a víztükör és a fürdőkád helyét úgy határoztuk meg, hogy a térnek a külvilággal való kapcsolata megtörténjen, és hogy a hangsúly a tájra kerüljön, amely összeköt és visszatükröződik.

Fürdőszobák a történelmi vagy hagyományos építészetben

Borgo Gallana Bed & Breakfast / Studio Andrew Trotter

Építészetileg az egész ingatlanban boltíves mennyezetet és cementpadló található. A helyi homokkő “tufo” a fő anyag, amelyet a szerkezetek építéséhez használtak. A testre szabott fürdőszobai mosdók és a Studio által tervezett konyhai felületek helyben készültek.

Nyári barlangház Szantoriniben / Kapsimalis Architects

A javaslat fő gondolata a meglévő barlang-ház amorf íveinek szoborszerű élettérré történő kihasználása volt. A nyári ház kialakítása teljesen integrálódik a vulkanikus tájba és a szantorini kubisztikus építészetbe, egy kortársabb csavarral.

Z22 ház és F88 raktár / Gus Wüstemann építészek

Az eredeti vakolatrétegek eltávolítása a természetes kőfalak nyers állapotát eredményezte, amely soha nem is létezett. Ez egy utalás az anyagra, az építésre és magára a ‘munkára’.

Drámai természetes fénnyel rendelkező fürdőszobák

Coral House / Recoveco Taller de Arquitectura

Az anyagjavaslatot a csiszolt cement szürke tónusainak semlegességének átölelésével szilárdították meg a természetes fénnyel szemben, ami lehetővé tette, hogy a lakótereket bőséges természetes fénnyel árnyékolják be, valamint a szobák és a fürdőszobák magánéletét csillapítsuk.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Eido fürdőszoba / QOZ Arquitetos

A térfogatváltozat a fény és az árnyék játékát hozza, amely tiszta és kortárs építészetté alakul át, amelyet a különböző textúrák összetétele által integrált elemek közötti csomópont jellemez, amelyek egyetlen nyelvben konvergálnak.

Nantou nyilvános WC / Edge Studio

A tető egy titán-cink állóvarrásos rendszer, a mennyezet pedig egy szárazon lógó alumínium egyrétegű furnérrendszer. A kétrétegű párkány kialakítása révén integrált tetővé válik, amely teljesen elkülönül a fém függönyfal burkolatszerkezetétől. A négy egység és az alacsony, sima tető újradefiniálja az erdő alatti teret, amelyet az építészek “levelek kertjének” neveznek.

Fürdőszobák szokatlan anyagokkal

Cuernavaca vendégfürdőszobái / Mario Herrera Holgado

A kis háromszög alakú pavilon belsejében lévő zárt térben a cellák a WC, az öltöző és a zuhanyzó funkcióit látják el. A zárt terek második szintjét hozzák létre, ha a felhasználó úgy kívánja, de az ajtók lehajtásával ki is tágulhatnak és összeolvadhatnak egymással, egyfajta szinte labirintusszerű teret hozva létre, ahol a test vándorol, hogy megtapasztalja a funkcióját.

Trail Restroom / Miró Rivera építészek

pistondesign.com Austin, TX 512.799.8999

A Restroomot egy parkban elhelyezett szobornak, egy dinamikus objektumnak tervezték az aktív ösvények mentén. A szerkezet negyvenkilenc 3/4″ vastagságú függőleges Corten acéllemezből áll, amelyek szélessége és magassága jelentősen változik, 1′-0″ széles és 1′-6″ magas és 2′-0″ széles és 13′-0″ magas között. A lemezek egy gerinc mentén helyezkednek el, amely az egyik végén tekeredik, és így alkotja a mellékhelyiségek falait. A lemezek alaprajzilag lépcsőzetes elrendezésűek, hogy szabályozzák a kilátást, és lehetővé tegyék a fény és a friss levegő bejutását. Az ajtó és a tető is 3/4″ vastag acéllemezekből készült.

Fürdőszoba egy lift 15. emeletén

A Hernández Silva Arquitectos szerint a projekt egyik figyelemre méltó jellemzője, hogy a megfelelő teret eredetileg egy második liftnek gondolták, amelyet soha nem építettek be, mivel egy üvegpadlós fürdőszobává alakították át, amelynek különlegessége, hogy lenézhet az alatta lévő 15 szintre.

Fürdőszobák nagyon korlátozott területtel

Kitnet Copan / Garoa

A fürdőszobát egy, a lakás külső falával egybeeső ívű betonpaddal alakították át, amely a zuhanyfülkéhez érve támasztópaddá válik. A fürdőszoba és az ingatlan többi része monolitikus, könnyen tisztítható epoxi padlót kapott.

Viadutos apartman / Vão

A betonpult funkcionalitása is segítette a rendszerezést és a térnyerést, mivel a mosási, konyhai és fürdőszobai eszközök bele vannak ágyazva, a pultra függesztett tükörrel elválasztva. Mivel ez volt az egyetlen zárt környezet, ahol kevés a természetes fény előfordulása, a fürdőszobát falazat helyett áttetsző üvegpanelek ölelték körül.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb