„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

KiemeltKiemelt cikkeinkkönnyűszerkezetes ház faszerkezetbőlpolisztirol gyártáspolisztirol hőszigetelés

Polisztirol hőszigetelésű ház tűztesztje (videó)

Pár napja írtunk egy cikket a polisztirol környezetre gyakorolt pozitív szerepéről, ökológiai lábnyomáról. Előre tudtuk, hogy jönni fog a támadás, hogy oké, hogy a polisztirol jó hőszigetelő és tényleg nem károsítja a környezetét, de ha tűzeset van, akkor le fog égni a lakás vagy a családi ház.

Egy valós tűzpróbát is bemutatunk lentebb egy videóban, hogy pontosan megtekinthető legyen, hogy mi történik, ha 1 m3 faanyagot meggyújtanak egy szobában 10 liter gázolajjal. A teszt elég fals, mert kinek a lakásában van 600 kg faanyag egy helyen? De ez egy olyan teszt, ami “talán” az internetes fotelharcosoknak bizonyíték lehet arra a tényre, melyet állítanak, hogy a polisztirol szigetelésű házak nem jók, mert könnyen leéghetnek.

Milyen rémhíreket lehet olvasni a különböző fórumokon, közösségi médiákban?

  • Az egyik rémhír, ha kigyullad egy polisztirol szigetelésű ház, akkor mérges gázok miatt megfulladnak a benntartózkodók.
  • A másik rémhír, hogy a polisztirol úgy ég, mint a zsír. Ezért az egész ház le fog égni egy tűzeset kapcsán.
  • Többszintes társasház tűzeseténél fel fog futni a tűz a felsőbb emeletekre és azok is le fognak égni, majd mérgező gázok jutnak a lakásokba.

A mérges gázokkal kapcsolatban az alábbi képet érdemes megnézni.
A polisztirol hab égése közben sokkal kevesebb szénmonoxid keletkezik, mintha fát égetnénk.

Egy millió részecskéből hány darab részecskében van benne a károsanyag?
300 Celsius fokon égetett EPS (polisztirol) 10ppm szénmonoxidot tartalmaz, ha ekkora hő éri a fát, akkor 400ppm az érték, ami 40-szer akkora, mint a polisztirol esetében. A fagyapot 14 000 ppm szénmonoxidot tartalmaz, azaz 1400-szor annyit, mint a polisztirol hőszigetelés!

forrás: hoszigeteljaholnapert.hu

Magasabb hőmérsékletnél a Bpm értékek brutálisan emelkednek.
Polisztirol esetében: 1000 ppm
Fa esetében: 15 000 ppm (15x magasabb, mint a polisztirol)
Fagyapot esetében: 69 000 ppm (69x magasabb, mint a polisztirol)

Így égett a 600 kg faanyag a szobában, miközben a polisztirol szigetelés nem gyulladt meg.

Fontos tudni, hogy a hőszigetelésként gyártott EPS (polisztirol) termékek kötelezően rendelkeznek laboratóriumi kísérletekkel.

Az EPS (polisztirol) hőszigetelések hatályos tűzvédelmi besorolásuk szerint „E” kategóriába tartoznak, tűzzel szembeni viselkedésüket az ÉMI Nonprofit Kft. Tűzvédelmi Laboratóriuma vizsgálja. A tűzterjedés tekintetében biztonságosan alkalmazhatóak.

Az élelmiszer- és csomagolóiparban használatos polisztirol anyagok nem tartalmaznak égéskésleltető anyagot, mert nem feltételezett, hogy nagy mennyiség a háztartásban egyszerre felszaporodik. A tűzbiztos polisztirol kijelentésünk tehát csak a hőszigetelésként gyártott polisztirol anyagokra érvényes. Külföldről, vagy bizonytalan forrásból érkező, megfelelő tanúsítvány hiányában nem szabad a házak és lakások szigetelésére felhasználni.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Érdekességként fontos megemlíteni, hogy a családi házak, lakások hőszigetelésére használt polisztirol termékek mintegy 98%-a levegő és csak 2%-a műanyag! Azért szigetel annyira jól a polisztirol, mert a levegő az egyik legjobb hőszigetelő anyag és a cellák között 98%-ban a legjobb és legegészségesebb természetes hőszigetelő anyag található.

Próbálja ki, hogy tényleg nem ég a polisztirol hőszigetelés: Nyugodtan tegyünk le egy tábla polisztirolt az udvarban és pörzsölővel, öngyújtóval, vagy egy cigaretta csikkel égessük meg a hőszigetelést. Garantáltan nem fog semmi sem történni azonkívül, hogy elolvad az anyag. (Csak biztonságos helyen végezzük el a kísérletet, semmiképpen ne legyen éghető anyag a közelben. Kizárólag cselekvőképes felnőtt személy végezze el a tűztesztet.)

Miért is nem éghető a polisztirol hőszigetelés?
Azért nem éghető, mert égéskésleltető anyag kerül a gyártástechnológiába EU-s előírás alapján.

Nagyon fontos elmondani, hogy polisztirol szigetelést csak szakcég végezzen és tartsa be az alkalmazástechnikában előírt szabályokat. Csak egy példát említenénk a sok szabályból: ablak, ajtó, faláttöréseknél a polisztirol lapok éleit is el kell látni ragasztó kérgesítéssel, le kell hálózni és színezni. Nem maradhat csupaszon a polisztirol szigetelés semmilyen felületen, értelemszerűen ez vonatkozik a lábazati indításra is.

A polisztirol hőszigeteléssel készülő vakolatrendszer természetesen egy esetleges tűzesetnél károsodhat, de nem okozza az épület károsodását. De ugyanez elmondható az ablaküvegről is, ha tűz van, akkor elrepedhet, de nem táplálja a tüzet.

2021. január elsejétől érvényes épületenergetikai szabályozásnak megfelelően 25-30cm polisztirol szigeteléssel kellene ellátni a régi B30 téglaházak homlokzatait.

Az alábbi videóban látható lakás 30 cm polisztirol szigeteléssel szigetelt, majd vakolattal lett ellátva. Az egyik szobában 600 kg száraz faanyagot helyeztek el, majd 10 liter gázolajjal leöntötték és meggyújtották.
45 percig égett a fa a lakásban, majd megállapításra került, hogy a hőszigetelő anyag nem gyulladt meg, nem táplálta a tüzet annak ellenére sem, hogy 30 cm vastagságban került fel a homlokzatra.

FORRÁS: hoszigeteljaholnapert.hu

Keresse cégünket, ha polisztirol hőszigetelést szeretne vásárolni, mert így kimarad a kereskedői nyereség, vagyis az Ön pénztárcájában marad.

Polisztirol gyártással, értékesítéssel kapcsolatban az alábbi linket talál hasznos információkat. https://kp.hu/kat/polisztirol-gyartas/
Mielőtt polisztirolt vásárol, kérjen tőlünk ajánlatot!Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb