„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Környezetvédelem, energiatakarékosság

Energiatakarékosak, vagy energiapazarlók vagyunk?

energiapazalasA kérdés ugyanúgy feltehető Magyarország, és a saját háztartásunk vonatkozásában is.
Akarjuk e, hogy lakásunk energetikai szempontból, korszerű legyen?
A kérdésre, a válaszadók túlnyomó többsége igent mond, majd hozzáteszi, hogy jelenleg nincs pénze a korszerűsítésre, a környezetvédelmi beruházásokra.

Pedig a beruházások nemcsak környezetvédelmi szempontból fontosak, hanem hamar megtérülnek, és szinte minden beavatkozás legalább 10% megtakarítást eredményez, ráadásul ezek össze is adódhatnak.

  • A hőfokot és a fűtővíz átfolyását szabályozni képtelen radiátorok, nem ösztönöznek a spórolásra. Ez, különösen a meleg víz esetében, csak egy relatíve spórolást eredményezhet, mikor a fogyasztó, több meleg vizet, energiát, költséget folyat ki melegvíz csapján mint társasházbéli társai.
  • A korszerűtlen, és még az olcsó energiaárak idején tervezett és beépített kazánok hatásfokához képest a mai turbós gázkazánok akár 20%, de egy kondenzációs kazán esetében akár 30% energiaköltséget is megtakaríthatunk.
  • Az elhasznált, vízköves fűtéscsövek nem csak a csőrepedések rémét vetítik előre, hanem hatásfokuk is alacsony.
  • Korszerű nyílászárók beépítése esetén is legalább 10-15% energiát spórolhatunk.
  • A legtöbbet épületünk külső falainak és födémszerkezetének hőszigetelésénél spórolhatunk, itt, – egy szakszerű szigetelés esetén, – egy 30%-os megtakarítás, sem túlzó.

Mindez a leggyakrabban alkalmazott gáz alapú fűtés esetén, csökkenti Magyarország függőségét az orosz gáztól.

Magyarországon egy 100 négyzetméteres ház éves fűtésére kb. 23 000 kilowattóra energiát használnak fel, miközben Ausztriában ennek felét. Ennek egyik okát már bemutattam, a másik az, hogy a gazdag osztrákok, németek, hollandok, télen két-három fokkal, alacsonyabb hőfokkal is beérik.

Ezért a magyar parlamentnek haladéktalanul meg kell alkotnia egy: Alternatív energia törvényt.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az eddigi lépések, nem elégségesek, mert eddig alig több mint 40. 000 lakás ökológiai korszerűsítése történt meg. Ez azt jelenti, hogy ebben a tempóban, ha a lakásállomány nem bővül, 1000 év kell a kb. feladat végrehajtásához. A kormánynak dönteni kell, hogy a jelenlegi pazarló állapotot akarja-e konzerválni, vagy hajlandó távlatokban gondolkodni. A 2008-ban bevezetett Robin Hood adó 30 milliárd forintot vont el az energiatermelők nyereségéből. Az üdvözlendő lépésben ellenben furcsa alkut kötöttek az energia termelőkkel, őket változatlanul arra ösztönözve, hogy változatlan energiamennyiséget adjanak el, mert a 30 milliárd forintnyi adóbevételből 20 milliárdot fordítottak gázártámogatásra. Az ilyen energiapolitika nemhogy nem növeli az alternatív energiák elterjedését , hanem gátolja azt. Ennek bizonyítéka például az hogy a nálunk kevésbé napos Ausztriában több mint harmincszor annyi napkollektort találunk a háztartásokban.

2008-től, hat évvel az Uniótól leszakadva, Magyarországon is kötelezővé vált, az épületek energiateljesitményéről szóló Európai Uniós irányelv. E szerint az épületeknek energiatanúsítvánnyal kell rendelkezniük. Csak remélni tudjuk, hogy a kormány komolyan veszi az uniós szabályozást, és hogy az energiatermelés megvámolásának legalább egy részét a megújuló energiák elterjesztésére és népszerűsítésére fogja fordítani.

Droppa GyörgyKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb