fbpx
Home / Esettanulmány / Ausztria a világ egyik legnagyobb naplopó népe – Legyen Ön is naplopó!

Ausztria a világ egyik legnagyobb naplopó népe – Legyen Ön is naplopó!

Tetszik a Kp.hu?

Tetszik a cikk?

Ausztria a világ legnagyobb naplopó országa közé tartozik. Egészen pontosan a világon a 3. legnagyobb naplopók a sógorok.

Legyen Ön is naplopó és legyen büszke rá!

Ezt a naplopó megjegyzést vegye mindenki a szó legszorosabb értelmében pozitív dolognak. Ugyanis ez a naplopás, a napenergia hasznosításra vonatkozik. Az osztrákok a világon a 3. legnagyobb napenergia hasznosítók, melyről nekünk is példát lehetne venni.

ausztria-naplopoSajnos nálunk még nem volt kormány, aki odaállt volna a napenergia hasznosítás, vagy egyéb megújuló energia mellé. Nálunk a gáz, az olaj és a napenergia lobby hatalmas méreteket ölt és a közeljövőben sem látni a pozitív elmozdulást.

Ausztriában közel 5,5 millió négyzetméter napkollektor üzemel, melyek nagy része a háztartásokban teljesít szolgálatot. Ausztria kormánya azt ígéri, hogy 2020-ra 10 millió négyzetméterre növelik a napenergia hasznosítási felületet az országban. Ezt nyugodtan el is hihetjük, hiszen eddig is mindent megtettek, hogy az ingyen energiát befogják és hasznosítsák.

Nikolaus Berlakovich miniszter 9 millió Eurót költött el napkollektor támogatásra. Ausztriát kizárólag Izrael és Ciprus előzi meg a napenergia termelésben. Ausztria közel 600.000 tonna CO2-t és 160 millió eurót takarít meg energiaköltségben évente. Gazdaságilag nézve a szolártermikus szektornak ez a teljesítmény 450 millió euró forgalmat jelent évente, 79 %-ot az exportkvótában és 4.000 állandó munkahelyet.

Jelenleg 1.920 gigawattóra hőt termelnek az osztrákok évente. Megdöbbentő, hogy a hatmillió négyzetméter napkollektorhoz 30 év kellett az osztrákoknak, de vállalják, hogy a következő 4,5 millió négyzetméterhez nekik 7 év is elég lesz.

Az EU-ban az energiaszükséglet 49 %-át teszi ki a fűtés és a hűtési energia igény.

sunAbban az esetben, ha hazánkban hasonló mennyiségű napkollektor lenne, mint Ausztriában, akkor minden egyes lakásra 1,5 m2 napkollektor jutna, ami a használati melegvíz igényünk felét kiszolgálná.

Ausztriában annyi melegvizet termelnek napenergiával, hogy nem csak a lakások használati melegvíz ellátását fedezik belőle, hanem a fűtési energia igényre is jut belőle.

Magyarországon egy évben 1900-2200 órán át süt a nap. Több mint 350 szer annyi energiát kapunk a naptól teljesen ingyen, mint amennyi energiára szükségünk van, mégsem használunk ki ebből szinte semmit.

A szomszédos Ausztriában ennél rosszabb a helyzet, mégis nagyságrendekkel előttünk járnak a megújuló energiaforrások kiaknázásában.  

A Magyar Tudományos Akadémia Megújuló Energia Albizottsága által 2005–2006 folyamán elvégzett felmérés kimutatta, hogy a magyarországi megújuló energiaforrásokban rejlő kb. 2650 PJ potenciálból 1838 PJ-t a napenergia tesz ki, melynek mindössze 0,1 százalékával élünk.

Az GKM szakértői szerint 2020-ra a napenergia felhasználása a megújuló energiákon belül maximum 1,9 százalékra nőhet annak ellenére, hogy az elmúlt 10 évben egy átlagos napelem modul ára 10 euró/W-ról 3 euró/W-ra csökkent, s 35 százalékos éves átlagos növekedési ütemével a napenergia-hasznosítás az egyik leggyorsabban fejlődő iparággá vált.

. Építtesse velünk kiemelten energiatakarékos családiházát.

Referencia képeink Referencia videóink Így épül fel egy energiatakarékos családiház ÁRAJÁNLATKÉRÉS TÍPUSTERVEK ÁRAJÁNLATTAL
Ha már rendelkezik saját tervekkel, akkor egyedi árajánlatot készítünk. Ha típusterveink után érdeklődik, kérjük válassza a "típustervek" menüpontot.
EnergyFriendHome készházaink bemutatása
Műszaki tartalom Készházaink előnyei
SZERKEZETKÉSZ HÁZÉPÍTÉS CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS
CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS 6 KÜLÖNBÖZŐ TECHNOLÓGIÁVAL

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER, MINŐSÍTÉSEK

ISO MINŐSÍTÉS:

A KP Sales House Kft a megrendelők még magasabb szintű kiszolgálásának érdekében "lakó- és nem lakó épület építése" területen minőségirányítási rendszert vezetett be és alkalmaz, mely megfelel az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány követelményeinek.___________________________________

MINŐSÍTETT VÁLLALKOZÁS:

Cégünket, Európa egyik vezető üzleti információ szolgáltatója a Bisnode "A" kategóriás (A – Creditworthy) vállalkozásként minősítette. Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velünk az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony. A Bisnode az aktívan működő vállalkozásokat 300 mutató alapján vizsgálja, és napi szinten minősíti. A mutatók négy nagy csoportja: demográfiai adatok, pénzügyi eredmények, negatív és jogi események, és fizetési tapasztalatok.

A világátlagnál lényegesen magasabb felhasználási rátát produkáló unió saját potenciáljához képest csekély mértékben él a napenergiával: 2004-ben az EU 25 országában a megújuló energiafelhasználás kevesebb mint 1 százaléka volt szoláris eredetű.

A napelemes energiaforrások terén Németország jár az élen, ahol a kedvező szabályozási környezet hatására a szoláris energiaipar 2004-re 2 milliárd eurós, 30 ezer főt foglalkoztató iparággá nőtt, s ezzel maga mögé utasította az Egyesült Államokat és Japánt.

A GKM elemzése szerint Magyarországon a megújuló energiaforrások csaknem 50 százalékát a biomasszának számító tűzifa teszi ki. Nyilvánvaló, hogy a fa felhasználásán alapuló trend a jövőben nem lesz fenntartható – a környezetvédők és az olajárak miatt átalakuló világgazdaság sürgetik a változást, a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó stratégiánk viszont ólomlábakon halad európai viszonylatban.

Hazánkban éppen ezért különösen fontos szerepet kapnak az egyes háztartások, a személyes felelősségvállalás. Egy háztartás esetében a legkézenfekvőbb megoldás a megújuló energiák felhasználására a vízmelegítő napkollektor, vagy az áramtermelő napelem.

A biomassza-kazánnál ugyanis az alapanyag beszerzése, a szélkeréknél pedig a hosszadalmas mérések, a nem elég egyenletes szélmozgás jelenthet problémát. Jelenleg egy kilowatt energia előállítására képes napelem ára 1,5 millió forint és körülbelül ugyanekkora összeget kell kifizetni akkor, ha a megtermelt energiát akkumulátorokban tárolni szeretné a felhasználó.

Amennyiben nem elektromos áram, hanem csak meleg víz előállítása a cél, abban az esetben egy átlagos családi ház igényének kielégítésére 800-900 ezer forint beruházás szükséges. Ebben a napkollektorok és a melegvíz-tároló ára is benne van anyag és munkadíjakkal növelve.

A magyar kormány inkább a rendkívül veszélyes atomenergia fejlesztést támogatja. Bárki bármit hazudik a biztonság tekintetében, láthatjuk, hogy két atomkatasztrófa, mely az elmúlt 30 évben történt, az egész világot rendkívüli módon érintette. A Japán atomkatasztrófa két éve történt és azóta is megállíthatatlanul ömlik a tengerbe a radioaktív anyag. Évtizedeken keresztül tönkreteszi a halászatot a térségben, nem beszélve a rengeteg sugárfertőzött élelmiszerről és azok emberekre és állatokra gyakorolt borzalmas hatásáról. 

A napenergia minden tekintetben veszélytelen, szigetmódban használható, ami azt jelenti, hogy nem kell vezetékeket kiépíteni és nem kell függővé válni egyetlen egy országtól, vagy beszállító, szállító cégtől sem. 

Önnek, neked mi a véleménye(d) a megújuló energiákkal kapcsolatban? 

. Budapestről új helyre költözött a bemutatótermünk és a készház gyárunk!

Új címünk: 2316. Tököl, Vince Tanya.
(Tököli Hév megállótól 250 m-re.)
Info: 06-20/444-44-24.

Az alábbi Google térkép segít a navigációban.


Hétfőtől-Péntekig 8-17 óráig Szombaton reggel 9-13 óráig vagyunk személyesen a bemutatóteremben elérhetőek.
A telefonos ügyfélszolgálatunkat minden nap 18 óráig elérheti.

Ajánló

15 millióra emelik a maximális CSOK kölcsönt és már 2 gyermek esetében 10 millió forint az igényelhető összeg

A kormány pár napja kivezette a lakáskasszát a piacról és egy héten belül meg is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..