Környezetvédelem, energiatakarékosság

Energia hatékony épületekről fogadott el törvényt az Európa Parlament

energiahatekonyEnergia hatékony épületekről fogadott el törvényt az Európa Parlament 2009. április 23-án Strasbourgban.
Ma szavazott az Európa Parlament a Ticau jelentésről.
A törvénnyel kapcsolatosan Claude Turmes, luxemburgi zöld Európa Parlamenti képviselő, a következőket mondta:
Az épületek 40 százalékban felelősek az európai energia fogyasztásért, ezért az európai törvényhozás, a klímaváltozás elleni harc egy fontos sarokkövét rakta le. Az energia megtakarításra való fókusszá lás, mindenki számára jó ügy, mert nemcsak a fogyasztók számláit csökkenti, de a káros üvegházhatású gázokat is, miközben új munkahelyeket teremt. Ez e lökést ad majd a tiszta és az épületeken belüli, alternatív energiatermelésnek.
Az új épületeknek nulla energia igényűeknek kell lenniük, vagyis legalább annyi energiát kell termelniük, mint amennyit fogyasztanak. Claude Turmes hangoztatta: „Örülök, ha 2019 előtt is nagyobb odafigyelést, és sürgősséget kapna ez a tevékenység, mert most nagyobb szükség lenne új munkahelyekre — mint bármikor korábban. A kormányoknak és önkormányzatoknak példát kell mutatni, már csak azért is, mert a törvény hatálya rájuk már három évvel korábban vonatkozik majd.
Ez a törvény a korábban épített épületekre is vonatkozik. Üdvözlöm azt is – mondta –, hogy a törvénykezés a pénzügyi forrásokat is megnevezte, európai pénzalapokat biztosítva, és bátorítva a tagállamokat például e téren való ÁFA csökkentésre.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

2 hozzászólás

 1. Na ez egy jó hír, hogy foglalkoznak a házak által keletkezett környezetszennyezés ügyével, de félő, hogy erre is mindenki haladékot kér.
  Jó dolog lenne az is, ha mindenki aki új házat épít a könnyűszerkezetes és készház szigetelésével egyenértékű szerkezeteket hozna létre, mert ez nagyban hozzájárulna az élhetőbb jövő kialakulásához.
  Tisztelettel:
  Bálint

  1. Kedves Bálint!
   A jelenlegi hőtechnikai szabvány úgy lett kialakítva a nagy lobbynak köszönhetően, hogy a téglaházak éppen megfeleljenek.
   Tehát a jelenlegi szabvány alsó határát a téglaházak teljesítik.
   Egy nyugati országban, aki jól szigetelt készházat épít, az kedvezőbb hitelt kap, illetve más kedvezmények is megilletik.
   A hibrid autó tulajdonosok is járhatnak autóval akkor, ha csak páros, vagy páratlan rendszámmal közlekedhet bárki egy városban, vagy ingyen parkolhatnak.
   Az energiatakarékos könnyűszerkezetes házakra nem jár Magyarországon egyenlőre kedvezmény.
   A kedvezmény az, hogy lassan 150 Ft lesz egy m3 gáz ára. Egy 100 nm-es téglaház átlagos téli fűtésszámlája m2-enként kb: 400 Ft, egy könnyűszerkezetes Horizont ház fűtésköltsége ennél kb. 40-50%-kal kevesebb.
   Ha kalkulálunk fűtés-hűtéssel, akkor éves szinten egy 100nm-es családi ház tégla-Horizont könnyűszerkezetes költségszámításnál 200 ezer forint írható a Horizont könnyűszerkezet javára.
   Ami egy életöltő alatt a ház árának felét jelenti, mint nyereséget a téglaházzal szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb