„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

családi házépítés árEnergyFriendHome

Családi ház építés árak alakulása 2020-ban

Ez a cikk elmúlt 1 éves és mivel árakat tartalmaz, így aktualitását vesztette.
Legfrissebb cikkeink az árakról ezen a linken érhetőek el: https://kp.hu/kat/csaladi-hazepites-ar/

Véget ért az 5%-os ÁFA korszaka, az idei évtől újra 27%-os ÁFA tartalmat kell magánszemélyeknek megfizetnie, ha új családi házat szeretne építtetni.

Sajnos a koronavírus sem tett jót a lakás és ház építtetők számára, mert rengeteg cég szűnt meg és sokan futhatnak a befizetett pénzük után, de az elszabadult EURO árfolyama is kártékony a kivitelezési költségek tekintetében, mert 330 helyett akár 360 forintig is elrugaszkodik az árfolyam napjainkban és a külföldi anyagbeszerzést ez 5-10%-kal is megemeli. Az ÉVOSZ év eleje óta mintegy 9%-os áremelkedést prognosztizált a kivitelezési díjakban.

Mi befolyásolta az elmúlt években és mi befolyásolja a közeljövőben a családi ház építés kivitelezési díjait?
Nagyon sok cikk született a www.kp.hu oldalán az elmúlt 20 évben a családi ház építés árának elemzésére, bemutatására. Volt olyan, hogy 3 évig nem kellett frissíteni a családi ház ár menüpontot, napjainkban viszont 3-4 havonta változnak a kivitelezési költségek. A sűrűbb változást főként az okozza, hogy többszörösére emelkedett a családi házat építtetők száma a korábbi 5%-os ÁFA hatása miatt, de ez mára már lecsengőben van. Napjainkban már nem az építőanyagot őrzik a biztonsági őrök a kivitelezésen, hanem az élő munkaerőt, nehogy más kivitelezők elcsábítsák a szakembereket.

Ez a megnövekedett kereslet azt okozta, hogy az építőanyag gyártók és kereskedők irreálisan magasra emelték az árcédulán lévő számokat az építőanyag piacon.
Van olyan termék aminek bekerülési költsége 2015-2017 között csak 10%-ot, de volt olyan tétel is, mely 40%-ot emelkedett.

A szállítási költségek, földmunkagépek díjazásai az útadók, behajtási engedélyek és egyéb súlykorlátozások miatt másfélszeresére emelkedtek 4 év alatt.

Fentieken kívül a munkaerő viszont hiánycikk lett és ennek okán egy kiváló szakmunkás burkoló, kőműves, gipszkartonszerelő, festő, gépész vagy villanyszerelő napi díja akár 20-22 ezer forintot is meghaladhatja nettó áron, melyre még jönnek a különböző terhek, mint biztosítás, tb, adóterhek, utazás, szállás, így nyereség nélkül 30-35 ezer forint feletti költséget jelent egy cégnek egy jó szakember egy napra.

Úgy gondoljuk, hogy a 2015-2019-es időszakban megfigyelhető legalább 40-50%-os összes áremelkedése után 2020-tól már jelentősen nem fog változni az ár, inkább arra lehet számítani, mint az élet bármilyen más terén, azaz évi 5-15% közötti áremelés várható. Persze egy az elmúlt időszakához hasonló vírus miatti világ leállás nem tesz jót ennek az ágazatnak sem és kiszámíthatatlanná teszi a piacot.


Egy-egy vállalkozás árképzése sok mindentől függ, hiszen nagyon nem mindegy, hogy egy cég egy éve alakult és 8-10 fővel dolgozik, vagy éppen több éves, vagy évtizedes múlttal rendelkezik, saját bemutatóteremmel, vagy bemutató házzal rendelkezik és megtekinthetőek a referencia házai. Rengeteg cég most alakult, mely 1-2 évig működik, semmilyen adót sem fizet be, majd megszűnik, ezzel együtt ugrik a garancia, ugrik a jótállás, sok esetben a használatbavételi engedély is. Ezen cégek árait nem is szabad figyelembe venni, mert később ha egyáltalán valaha át lesz adva a ház, sokkal többe kerülhet a megrendelőnek az épület, mintha eleve egy biztonságos céget választott volna.

Azok a vállalkozások és cégek, akik maradéktalanul befizetik az ÁFÁ-t, TB járulékot, gépjármű, iparűzési és a több tucat adót és illetéket, valamint rendelkeznek biztosítással és megfelelően szakképzett építésvezetőkkel, felelős műszaki vezetőkkel, szakmunkásokkal és referenciákkal, valamint a szükséges minősítésekkel, legalább 20-30%-kal magasabb bekerülési költséggel tudnak dolgozni azokkal szemben akik megalapítják a “dobós” cégüket és 1-2 év múlva eldobják és újat alapítanak.
A korrekt cégek 20-30%-kal magasabb önköltségei a kivitelezési árban is megjelennek, de ez a megrendelők számára biztosíték a hosszútávú szavatosságra, garanciára, megbízhatóságra, minőségre.

A korrekt cégek kizárólag jó minőségű, minősített alapanyagokkal dolgoznak, megválogatják az alkalmazott dolgozók szakmai felkészültségét, mely a hosszútávú garanciavállalás alapja.

A jó minőségű építőanyag és emberállomány melletti döntés szintén magasabb kivitelezési díjat jelent.

A műszaki tartalom tekintetében hatalmas különbségek vannak, elég ha arra gondolunk, hogy vásárolhatunk olyan házat, ahol 100×150 cm-es fehér színű műanyag, két rétegű üvegezéssel ellátott ablakok vannak, vagy egy minimál házat amiben hatalmas tolóajtók találhatók, melyek 3 rétegű üvegezéssel vannak ellátva és  színezett profilokból készül a keret. Van olyan ház, melyen 5 cm, másikon pedig 25 cm hőszigetelés található a külső falakon.

Benne vannak az árban az árnyékolók, benne van az árban a motoros mozgatás?

Benne van az árban az okosház vezérlés és távolból is elérhetjük és helyiségenként szabályozhatjuk a házat, vagy egyetlen egy termosztát van a falon az egész ház számára? 

Napelem termeli az áramot, vagy a szolgáltatóktól vesszük?

2500 Ft, vagy 10 000 Ft-os négyzetméterenkénti burkolatokkal, illetve 25 ezer forint vagy 150 ezer forintba kerül egy beépítendő beltéri ajtó?

Tehát a műszaki tartalom tekintetében is lehet 30-80%-os árkülönbség két ház között és akkor még a kivitelezési minőségről nem is ejtettünk szót.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az építőipari piacon a 2020-s évben reklámozott 1 m² családi ház kivitelezési költsége Magyarországon áfa nélküli nettó áron alapozással együtt 260-450 ezer forint között található a fenti tények figyelembevételével.

Kijelenthetjük, hogy aki 260 ezer forintos négyzetméter árat ígér 2020-as kivitelezésre kulcsrakész házépítés esetén, azzal szemben nagyon legyünk kritikusak, mert olyan cégek akik megbízhatóak, minősített anyagokkal dolgoznak és jó hőszigetelési értéket állítanak elő azok ilyen áron nem tudnak a piacon létezni.

Aki ilyen árat ad az garanciát sem fog biztosítani, mert már az is rizikós, hogy a piacon lesz egy éven belül, de az sem biztos, hogy a ház el fog készülni, mert a vállalkozások a végső befejezése előtt mikor rájön, egy ez nem éri meg, lelép a pénzünkkel.

A Kp Sales House Kft rendelkezik 3 független cégminősítőtől kiemelkedően magas minősítéssel. A Coface és az Opten a legmagasabb minősítéssel látta el vállalkozásokat. A Bisnode “AA” kategóriás pénzügyi minősítéssel jutalmazott, melyre a magyar vállalkozások mintegy 1,75%-a jogosult.

A kivitelezést ISO 9001 minőségbiztosítási rendszerben végezzük. A cégünk minden évben nyereséges volt és nincs adó, tb, sem beszállítói lejárt tartozásunk. Kizárólag kiemelten energiatakarékos, okosház vezérléssel és hővisszanyerős rekuperátor rendszerrel ellátott családi házakat kivitelezünk. Egyszerre 20-25 családi házon dolgozunk, melyek bármelyike megtekinthető építés közben, vagy korábban átadott házainkat is be tudjuk mutatni az új érdeklődőinknek. Rendelkezünk az összes szakmai jogosultsággal, biztosítással, valamint a kivitelezett technológiák is rendelkeznek rendszerminősítéssel.

A www.kp.hu és a mögötte lévő kivitelező csapat az idei évtől saját gyárában és partnerei üzemében állítja elő a családi házakat, mobil és moduláris házakat a legmagasabb igényeknek megfelelően. A házgyárban akár 95%-os családi ház készültséget elő tudunk állítani, így a helyszíni munka pár napra korlátozódik.

Természetesen mi is készítünk több különböző opcióból választható műszaki tartalom alapján családi házakat, de a legegyszerűbb műszaki tartalmú házunk is olyan anyagokból készül, melyek az összes minősítéssel és engedéllyel rendelkeznek és rájuk garancia vállalható. Természetesen a Prémium kategóriás családi házaink a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek, azaz például okoshoz vezérléssel ellátottak és prémium ingerteres klímával szereltek.

Mindegyik háztípusunk kiemelten energiatakarékos kivitelben készül, hővisszanyerős szellőztető rendszerrel szerelt, a szerkezetépítési munkákra és a tetőfedésre 50 év garanciát biztosítunk.

Családi ház építési áraink a 2020-as évben történő családi ház építés esetén, legkésőbb 2020. nyarán történő megrendelés esetén:

 • Maximum kategóriás családi ház építés: 340-350 ezer Ft/m²
 • Prémium kategóriás családi ház építés: 360-390 ezer Ft/m²
 • Luxus kategóriás családi ház építés: 410-430 ezer Ft/m²
 • Hibrid, nulla rezsiköltséggel üzemelő családi ház építés felára + 25-35 ezer Ft/m² a ház méretétől és a műszaki megoldástól függően.

  A fenti áraink sík telket feltételeznek és alapozással együtt értendőek, valamint kulcsrakész kivitelezésre vonatkoznak.

  Alapozás nélkül cca. 35-38 ezer forinttal csökken a négyzetméter ár.

  Csak vázszerkezet megrendelése esetén cca. 50 ezer forintos négyzetméter árral kell kalkulálni, melyben a gyártmánytervezés költsége is benne foglaltatik.

  3/4-es készültségi fokú, azaz kívül kész, belül félkész házaink ára alapozás nélkül 200 ezer forintos négyzetméter áron érhető el.

  Az árainkat magánszemélyek esetében 2020-tól 27%-os áfa terheli.

Amennyiben olcsóbban szeretne kiviteleztetni és meg szeretné tartani a jó minőséget, akkor ajánljuk figyelmükbe a PuzzleHome moduláris és mobilházainkat, melyek az alábbi oldalon találhatóak meg: https://puzzlehome.eu

 • Cégünk nem vállal 100 m² bruttó alapterületnél kisebb kulcsrakész családi ház építést. Szerkezetkész, félkész, külső kulcsrakész kivitelezést ennél kisebb méretben is megvalósítjuk.
 • Cégünk Budapesttől maximum 200 km távolságban, az M7, M5, M3, M1 autópályáktól 30 km-es távolságon belül és Budapest 80 km-es körzetében vállal alapárban családi ház építést.
 • Acél és faszerkezetes EnergyFriendHome, Thermo-Burok családi házak építését vállaljuk.

Kollégáink a kapcsolat menüben található bemutatótermünkben hétfőtől péntekig reggel 8-tól 17 óráig, szombaton 9 órától 14 óráig fogadják ügyfeleinket. Mindenképpen javasoljuk, hogy foglaljon időpontot, mert előfordulhat, hogy összes tanácsadó kollégánk foglalt és a váratlanul érkezők várakozni kényszerülnek. Természetesen igény esetén előre egyeztetett módon más időpontokban is állunk rendelkezésre.

Tekintsen meg pár darab felépült családi házunkat az alábbi galériában:Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb