„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Ócsai lakópark

Bedőlt az Ócsai lakópark

Az állam többször bebizonyította, hogy ha valamibe belefog az nélkülözi a józan gondolkodást akár 100%-ban.

Itt van a legfrissebb hír az Ócsai bedölt devizahitelesek lakóparkjával kapcsolatban. 

 

1 négyzetméter családiház bekerülési költsége 600 ezer forintba került Ócsán!  260 ezer forint négyzetméter áron már napelemmel működő nulla energiás házat tudunk kivitelezni!!!

 

A kormány a nagy találmányával, mely szerint korszerűtlen, gettó jelleget magára öltő lakóparkot épít a devizahitelesek számára – felsült!!!

500 házból álló telepet akart az Orbán kormány Ócsára építeni. Persze úgy, hogy munkahely nincs a közelben, de még csak óvoda sincs. Persze először rózsaszín képet festettek mindenről, méghozzá úgy, hogy azt nyilatkozták, hogy modern, kiemelten energiatakarékos könnyűszerkezetes házak épülnek, melyek a XXI. századi vívmányokat használják.

Helyette 40-50 m2-es szükséglakások lettek elavult technológiával, kályha fűtéssel. Jajj bocsánat, nem lakások, hanem házak. Eltudják képzelni a 40 m2-es házat? Ugye viccesnek is hangzik, mert a lakások között is kicsi a 40 m2. 

De a kormány tudhat valamit, de az nem az a valami, hogy hogyan kell pénzt és energiát megtakarítani. 

Egy 40 m2-es ház és egy 400 m2-es társasház között a kivitelezési költségben 50%, a rezsiköltségben akár 70% költségcsökkentés is elérhető.

 Tehát ha ez egy szükségmegoldás, akkor nem különálló házakat kellett volna kivitelezni, hanem tömbházakat, vagy sorházakat. Ugyanis egy sorháznál a kőlső határoló felületek 50%-kal kevesebb felőletet adnak, ami bekerülési és fűtési költségben is jelentkezik majd.

De hát ha szegény embernek építünk, akkor nem baj, ha drága a bekerülési költség, nem baj ha sok a rezsi, hiszen ez a közösség egy lecsúszott réteg és kit érdekel a rezsije.

Eddig 80 otthonnak nevezett kuckó készült el.  De a legfrissebb információk szerint ez a végkifejlet, mert meg is áll ebben a pillanatban a projekt.

A helyben dolgozó kivitelezők már tudják, hogy nem lesz új pályázat, felsült a kormány az egész mutatvánnyal.

Mi is okozta a vesztét ennek a projektnek?

Először is a  17–21 ezer forintos bérleti díj egyáltalán nem olcsó – ennek a kétszereséért már Budapesten a városban, ott ahol van civilizáció – lehet lakást bérelni – ott nem kell félórát buszozni azért, hogy munkát találjon az ember. Ja bocsánat, itt busz sincs. Tehát ha autó sincs és busz sincs, akkor mi marad??? A csövesség kérem. Innen aztán hogyan lehet felállni? Se munka, se közlekedés, se iskola, se óvoda, sem bolt.

Második nagy probléma az, hogy egy rezsifaló, ódivatú és régi időket idéző technológiával megvalósuló házba senki nem költözik szívesen.

A harmadik nagy probléma, hogy azok, akik eldöntik, hogy ki kerülhet be a lakóparkba úgy döntöttek, azokat nem látják szívesen, akik például depressziósok. Az az igazság, akinek a lakását elvette az állam és a bank, az elképzelhető, hogy nem egy kiegyensúlyozott családban él jelenleg.

Egyébként, pedig az, hogy a több mint egymillió embert érintő devizahitel ügyből 588 ember találta érdekesnek ezt a projektet és adta be a jelentkezését a határidő lejártáig, az is magáért beszél.

A Népszabadság információi szerint könnyen meglehet: ha a bírálók betartják a szigorú feltételeket, a minipark felét sem sikerül majd megtölteni velük. A várhatóan áprilisban költöző nyerteseket ugyanis úgy válogatnák össze, hogy azok eredeti lakhelye ne legyen túl messze a Pest megyei településtől, mert ezzel a gyermekeket kiragadnák a környezetükből, új iskolába kerülnének, s a család rokoni kapcsolatai is sérülhetnek. Valamint az is feltétel, hogy csak azok a családok jöhetnek szóba, amelyek ingatlanvásárlásra vettek fel hitelt, s devizában adósodtak el.

A feketeleves most jön – tessék figyelni:

A 80 ház  2,4 milliárd forintból készül el!!! — 30 millió forint egy családiházacska, mely igazán nem is modern, nem is szép, nincs is jó helyen.

Az árban a közműköltségek is benne vannak. Most lehet mosolyogni és leszúrni a tanulságot az ügyből! Kinek volt jó ez a projekt? A devizahiteleseken nem segít ugyanis. Igen igen, jól látja mindenki, ez egy rendkívül jó pénzkilapátolási lehetőség volt a kasszából egy nemes cél mögé bújtatva. De most el lehet mondani, hogy mi mindent megpróbálunk, de ezek a fránya bedőlt hitelesek nem akarták a jót. 

Mennyi pénz ment el a szemétbe Ócsán? 

Kijelenthető, hogy a 2,4 milliárd forintnak a feléből ennél sokkal jobb helyen lévő, sokkal modernebb és energiatakarékosabb házakat lehetett volna építeni.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Csak érdekességként megemlítenénk, hogy összközműves telket lehet venni Budapest aglomerációjában 10 millió forintért, melyből nem ilyen energiapazarló, hanem A+ energiaosztályba sorolt kiemelten energiatakarékos házakat figyelembe véve – telkenként 2 kis házzal kalkulálva sem érné el a telek és a beruházási költség a 16 millió forintos árat darabonként.

Hogyan is számoltunk? A telek 10 millió, 2×50 nm-es ház: 22 millió forint, az darabonként 16 milliós költséget jelentett volna. Persze olyan szép és mindennel ellátott kultúr környezetről beszélünk, mint Érd, Csömör, vagy éppen Martonvásár. Ezeken a helyeken van iskola, busz, munkahely, bolt. Ha nincs munka, akkor pedig a környéken jó az elhelyezkedési lehetőség. 

Egy biztos, hogy felelőse ennek a projektnek sem lesz! Ezt mind az adófizető állampolgárok fizetik.

dr. Szaló PéterAmi még külön érdekesség a témában, hogy 1 hónappal ezelőtt volt egy sajtótájékoztató, ahol dr. Szaló Péter Államtitkár helyettes Úr azt mondta, hogy azért nem energiatakarékos készházak lesznek felépítve a lakóparkban, mert a könnyűszerkezetes házak a hazánk klimatikus viszonyaira nem alkalmazhatóak és nyáron kell a lakásokba a klíma. Mi azonnal felkerestük az illetékes sajtóosztályt és kértük, hogy a szakma nevében kérjük, hogy korrigálja az Államtitkár a nyilatkozatát, mely minden szakmaiságot nélkülözött. A sajtóosztály kérésére levélben is leírtuk a kérésünket, mely alább olvasható:

———————

 Pár perccel ezelőtt történt telefonbeszélgetésünkben elhangzottakra tekintettel kérem szíveskedjen eljuttatni a www.kp.hu oldalon megjelent cikkünket Dr. Szaló Péter államtitkár úrnak és szíveskedjenek helyesbítő nyilatkozatot kiadni a készházakkal kapcsolatban.

https://kp.hu/dr-szalo-peter-teruletrendezesi-allamtitkar-felrevezeti-az-embereket-helyesbitest-kovetel-a-szakma/
Az ócsai lakóparkkal kapcsolatos sajtótájékoztatón Dr. Szaló Péter államtitkár helyettes, a készházépítő cégek számára, hitelrontó információt közölt!A Magyarországon felépített könnyűszerkezetes házak esetében, gyakorlatilag minden tulajdonos elmondhatja, hogy a működtetése fele annyiba kerül mint a szomszédjának a hagyományos technológiával felépített háza!

Kárpáti Józsefet a Makész elnökét is felhívtuk, aki elmondta, hogy a közbeszerzésen készházépítő cég nem tudott indulni, mert korábban ilyen volumenű beruházáson még egyikünk sem dolgozott. 
A Koos Károly társasághoz köthető generál kivitelezők,( pl.: a nyertes Veszprém Zrt.) lebonyolítók, építészek, akik a felsőzsolcai és devecseri helyreállítást is levezényelték, tűzzel vassal tiltakoznak a készház technológia ellen. Emlékezetes, hogy Felsőzsolcán a károsultak egy része csak a parlament előtti tüntetéssel tudta elérni, hogy könnyűszerkezetes házban lakhasson! Csak a könnyűszerkezetes házak készültek el határidőre. A téglaházakkal határidő csúszások voltak. A készházakban nincs penész és nincs semmi műszaki probléma a mai napig sem.

Sajnáljuk, hogy Magyarországon nem kap elismertséget a készházas építési technológia, mely minden nálunk fejlettebb országban nagyobb számban épített rendszer mint bármi más. 
A házak kiemelten energiatakarékosak. Egy 100 nm-es ház télen gázfűtés esetében 18 ezer forintból kifűthető a legnagyobb hidegben is, még villamosárammal működő fűtés esetében is 30 ezer forint egy hideg téli hónap. 

Nyáron a legnagyobb melegben, mikor kint 36 Celsius fok van, belül sem lépi át a hőmérő a 26 Celsius fokot klíma és kiegészítő gépészet nélkül. 

A helyettes államtitkár úr tájékoztatójában elhangzottakról, szakmai érvekkel alátámasztott ellenvéleményt fog közreadni a MAKÉSZ.

Kérjük a helyettes államtitkár Urat a gyors válaszadásra, hogy a kialakult helyzetet időben kezelni lehessen és ne okozzon nagyobb kárt a félrevezető tegnapi nyilatkozata. 

——————–

Erre a sajtóosztály a következőt nyilatkozta: 

A következőkben szó szerint idézzük dr. Szaló Péter helyettes államtitkár úr nyilatkozatát (a kormany.hu -n is megtalálható videón a 40:25 – 40:58 rész):

(…) „Szeretném jelezni, hogy a Készházépítők Egyesülete jelentette be a sajtótájékoztatót megelőzően, hogy amerikai típusú készházakból fog felépülni és ők ezt hónapok alatt megépítik. Részben ez a technológia nem kapott támogatást – sok okból, pl. mert nem igazán a mi klimatikus viszonyainkra valók, főleg a nyárra való tekintettel. Tehát ezek a házak csak klimatizálva működnek. Ehhez az életformához, ehhez a jövedelmi helyzethez ez nem volt illeszthető.” (…) 

Megítélésünk szerint a fentiek nem tartalmaznak készházépítő cégek számára hitelrontó információt, ezért a helyesbítő nyilatkozat kiadását nem látjuk indokoltnak.

Tisztelettel:

BM Sajtó FőosztályKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb