házépítési tudnivalókpasszívházak

Az épület légtömörsége

Az épület határoló szerkezeteinek légtömörsége a hőszigetelés szempontjából nagyon fontos tényező.

Régen nem tartották ezt fontosnak, de nem is kellett a házakban emiatt szellőztetni, mert az ablakok, falak és az ajtók a rossz kivitelezés miatt magától szellőztettek, ezáltal a benti hőmérséklet nagy részét a szabadba szellőztettük.

A légtömörség egy passzívház esetében kiemelten fontos. Arra kell törekedni, hogy a szerkezeteken keresztül minél alacsonyabb legyen a levegőáramlás.

A külső levegő beáramlása általában épületfizikailag nem annyira problématikus, ez csupán lehülést és huzatot okoz.

A belső levegő eltávozása a hőenergia veszteségen túl épületfizikai problémát is okoz! Miért is? Azért, mert a párás levegő a szerkezetekbe jutva páralecsapódást fog okozni. A páralecsapódás a szigetelést rontja, a szerkezeteket pedig hosszútávon károsítja.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Zsebő Zsanett: 100-as mellék (zszs@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A passzívházak esetében: blower-door tesztet hajtanak végre. Ez azt jelenti, hogy 30 km-es szélsebesség esetén kialakuló 50 Pascal mértékű mesterséges nyomást produkálnak a külső és a belső tér között. Az épület egyik külső nyílásába beépített légfúvó berendezéssel az egész házban létrehozzák a szükséges vákuumot, illetve túlnyomást, majd ezután megmérik, hogy egy óra alatt az adott nyomáskülönbség hatására mekkora légcsere valósul meg.

Gyakorlatilag azt mérik, hogy hányszor cserélődik ki a belső levegő egy óra alatt. Egy régebbi épületnél, ahol ez még nem volt követelmény, akár 10szer is kicserélődik a levegő. A passzívházaknál alapvető követelmény, hogy ez az érték  0,6/h alatti legyen.

Ha egy épület megfelelően légtömör, akkor nincs huzat, nincs légáramlás. Ha nincs légáramlás, akkor nincs párásodás, ha nincs párásodás, akkor nem romlik az épület állékonysága és a hőszigetelése sem. Továbbá az épület zajvédelme is jelentősen javul, ha a légtömörségre ügyelünk.


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Címkék

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top button
Close