„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

házépítési tudnivalókpasszívházak

Az épület légtömörsége

Az épület határoló szerkezeteinek légtömörsége a hőszigetelés szempontjából nagyon fontos tényező.

Régen nem tartották ezt fontosnak, de nem is kellett a házakban emiatt szellőztetni, mert az ablakok, falak és az ajtók a rossz kivitelezés miatt magától szellőztettek, ezáltal a benti hőmérséklet nagy részét a szabadba szellőztettük.

A légtömörség egy passzívház esetében kiemelten fontos. Arra kell törekedni, hogy a szerkezeteken keresztül minél alacsonyabb legyen a levegőáramlás.

A külső levegő beáramlása általában épületfizikailag nem annyira problématikus, ez csupán lehülést és huzatot okoz.

A belső levegő eltávozása a hőenergia veszteségen túl épületfizikai problémát is okoz! Miért is? Azért, mert a párás levegő a szerkezetekbe jutva páralecsapódást fog okozni. A páralecsapódás a szigetelést rontja, a szerkezeteket pedig hosszútávon károsítja.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A passzívházak esetében: blower-door tesztet hajtanak végre. Ez azt jelenti, hogy 30 km-es szélsebesség esetén kialakuló 50 Pascal mértékű mesterséges nyomást produkálnak a külső és a belső tér között. Az épület egyik külső nyílásába beépített légfúvó berendezéssel az egész házban létrehozzák a szükséges vákuumot, illetve túlnyomást, majd ezután megmérik, hogy egy óra alatt az adott nyomáskülönbség hatására mekkora légcsere valósul meg.

Gyakorlatilag azt mérik, hogy hányszor cserélődik ki a belső levegő egy óra alatt. Egy régebbi épületnél, ahol ez még nem volt követelmény, akár 10szer is kicserélődik a levegő. A passzívházaknál alapvető követelmény, hogy ez az érték  0,6/h alatti legyen.

Ha egy épület megfelelően légtömör, akkor nincs huzat, nincs légáramlás. Ha nincs légáramlás, akkor nincs párásodás, ha nincs párásodás, akkor nem romlik az épület állékonysága és a hőszigetelése sem. Továbbá az épület zajvédelme is jelentősen javul, ha a légtömörségre ügyelünk.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb