„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

házépítési tudnivalókHírekpasszívházak

Hőszükséglet a normál, az energiatakarékos és a passzív házak tekintetében

A fűtési energiaigény és a hőszükséglet fogalmát szeretnénk először tisztába tenni.

Az általános iskolából ismerős lehet az energiamegmaradás törvénye. Ahhoz, hogy egy helyen egyenletes legyen a hőmérséklet, a hőveszteségeknek és hőnyereségeknek azonos nagyságúnak kell lenniük.

Minden lakásban van szellőztetés – legrosszabb esetben az ablakokon, mely veszteség az energiafelhasználás tekintetében. Minden házba jut napfény, mely pozitívan érinti az épület energiamérlegét télen. A lakásunkban keletkeznek hők még a párolgás által, a főzés, mosás által, valamint hő keletkezik a világítással és a különböző háztartási és híradástechnikai eszközök használatával.

Abban az esetben ha a különböző, határoló szerkezeteken keresztül valamint a szellőző levegővel távozó hőveszteséget a napsugárzásból hasznosuló szoláris, illetve a belső használat során felszabaduló működési nyereségek nem fedezik, akkor fűtési energiát kell az épületbe juttatni.

Egy passzívház energiaigénye éves szinten nem lehet több, mint 15 kWh/(m²év).

Egy 100 m²-es épület akkor felel meg a passzívház követelményeinek, ha a teljes éves fűtési energiaszükséglete nem haladja meg az 1500 kWh értéket.

Mit is jelent ez az energiamennyiség a gyakorlatban?

1 liter fűtőolaj teljesítménye = 1 m3 gáz és 10 KW fűtési energiával.

Tehát egy passzívház négyzetméterenként 1,5 m3 gázzal ki kell, hogy fűthető legyen. Ma 2012. év elején 1 m3 földgáz ára: 150 Ft köbméterenként. Ami azt jelenti, hogy egy passzívház fűtésköltsége nem lehet több 100m2 x 1,5m3 x 150 FT-nál, azaz 22, 500 Ft-nál. 

Leírjuk még egyszer, hogy tiszta legyen a helyzet! Egy passzívház éves fűtési energiaigénye nem lehet több 2012-ben, mint 22, 500 Ft, azaz 1875/hó!!!


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ön mennyit fizet fűtésköltségre?

A magyarországi épületek túlnyomó többsége:  a 15 kWh/(m²év) -hez képest 12-15- ször rosszabb, azaz 160-250 kWh/(m²év) közötti értékekkel üzemelnek.

Egy 100 m2-es családiház fűtésköltsége így átlagosan hazánkban: 260-350 ezer forint között van!!!
Egy 100 m2-es passzívház fűtésköltsége átlagosan: 25-35 ezer forint közötti évente. (szellőztető berendezés energiaigényével együtt) 
Egy 100 m2-es A+ családiház éves energiafogyasztása 55 kWh/(m²év), ami nagyságrendekben 100, 000 Ft alatti fűtésköltséget jelent. (55 kWh/(m²év) =5,5m3 gáz (m²év) x 150 FT/m3  x 100m2 = 82, 500 Ft)

Önnek mennyi is a gázszámlája??? Érdemes megnéznie!

A passzívházaknál még egy követelményt szoktak emlegetni. Passzívház követelményt még teljesíteni kell a következő elv alapján is: olyan szerkezetű épület, mely a legnagyobb hidegben is kifűthető 10 W/m² teljesítménnyel. Ez egy 100 m² -es családiházban azt jelenti, hogy 100m² x 10 Watt, azaz 1KW, vagy 1000 Watt. Példaként említjük, hogy egy kis hajszárítónak is legalább 1200Watt a teljesítménye.

Ha a fentieket elolvassuk, nyilvánvalóvá válik, hogy a passzívházaknak nincs hagyományos fűtésrendszerre szüksége. Ezáltal megtakarított költséget az építésnél a házunk szigetelésére lehet költeni.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb