„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

házépítési tudnivalókHírekpasszívházak

Miért káros a pára a lakásban?

A XXI. század legnagyobb problémája az újépítésű házaknak a párásodás, majd az ezt követő penészesedés.

Mi is okozza a párát, majd a penészesedést?

A nem kellő szellőztetés az olyan lakásokban, ahol energetikai beruházásokat hajtottak végre. 

Ha nem lakik senki a lakásban nincs pára. Hogy miért? Azért, mert a bentlakók lélegeznek, izzadnak, főznek, mosnak, vasalnak, stb… Ez mind mind páraképződéssel jár. 
A mai kor embere nem fűti már a lakást egész nap, mert drága, ezért mikor hazaér mindenki az iskolából, munkahelyről, hirtelen, sokkszerűen kezdünk el fűteni, de a hagyományos házakban a falak nem tudnak ilyen gyorsan átmelegedni. A sarkokban ahol a szerkezet hideg, ott lecsapódik a pára, majd hamarosan megjelenik a penészesedés.

Korábban épített és szigeteletlen házak igénytelen szigetelése és nyílászárói kiengedték a keletkezett párát a lakásból. Napjainkban már jól záródó ablakokat alkalmaznak általában, melyhez társul a hőszigetelők alkalmazása, ezzel a lakás egy nagy, párás területté változik. 

A belső levegő eltávozása a hőenergia veszteségen túl épületfizikai problémát is okoz! Miért is? Azért, mert a párás levegő a szerkezetekbe jutva páralecsapódást fog okozni. A páralecsapódás a szigetelést rontja, a szerkezeteket pedig hosszútávon károsítja.

Sokan nem tudják, de a lakásban 50-60% közötti páratartalom az ideális.

Ha nincsenek jelentős hőhidak egy épületben, akkor a penész sem tud kialakulni, mert nem lesznek hideg felületek, azaz törekedni kell arra, hogy az épület homogén szigetelési értékű legyen. De nem szabad megfeledkezni a szellőztetésről.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Sajnos a penészesedés nem csak az épületet és a szigetelést károsítja, hanem táptalajt ad nagyon sok megbetegedésnek is, melyekből a későbbiekben nagyon nehéz lesz meggyógyulni.

Ha egy régi házat szeretnénk szigetelni, akkor nem biztos, hogy az EPS polisztirol az jó megoldást jelent. 

Nagyon fontos, hogy egy modern és jól szigetelt ház padlózatát szigetelni kell! Egy passzívház padlószigetelése minimum 25 cm vastagságú. De egy kiemelten energiatakarékos ház szigetelését is csak 10-12 cm-es padlószigetelés kialakításával lehetséges megvalósítani.

Régen nem tartották ezt fontosnak, de nem is kellett a házakban emiatt szellőztetni, mert az ablakok, falak és az ajtók a rossz kivitelezés miatt magától szellőztettek, ezáltal a benti hőmérséklet nagy részét a szabadba szellőztettük.

Végkövetkeztetés: 

Egy leszigetelt ház és jól záródó ablakok fokozzák a hőszigetelési paramétereket. Egy háznak szellőznie kell, de nem az ablak tömítésén és nem a falakon keresztül. Ha a falakon szellőzik, akkor a pára bejut a szerkezetbe, ahol kárt okoz abban is és a szigetelési értékekben is. Be kell tartanunk, hogy ne menjen 60% fölé a pára szellőztetéssel. Ez történhet ablakon keresztül kézzel, ablakszellőztető rendszerrel (10 ezer forint/ablak), vagy hővisszanyerős rekuperátorral. Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb