„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Érdekességek innovációk

Felfújható “marsbéli ház” prototípus a bristoli kikötőben

Nehéz elképzelni, hogy pontosan milyen lenne az élet a Marson az emberek számára. A környezeti feltételek enyhén szólva is zordak. A bolygó nagyon hideg és száraz, légköre rendkívül vékony, és a földi életformák nem élnék túl a napsugárzás intenzitását. Az emberi túléléshez rengeteg kemény munkára lenne szükség, és nem igazán tudnánk a meglévő építészetünket sem használni. Hogyan is nézne ki egy ház a Marson? Erre kínál választ a Building a Martian House (Építünk egy marsi házat) elnevezésű új projekt, amelyet művészek, tudósok, építészek, mérnökök és a nyilvánosság együttműködésével dolgoztak ki.

A Hugh Broughton Architects és a Pearce+ brit stúdiók Ella Good és Nicki Kent művészekkel együttműködve a projekt keretein belül egy felfújható épületet hoztak létre, amely azt vizsgálja, hogyan élnének az emberek a Marson. Az Egyesült Királyságban, Bristol központjában, az M Shed Museum mellett felállított pod szerkezet a Building a Martian House művészeti projekt részeként jött létre, és a következő öt hónapban a dokkok partján fog állni.

A Good és Kent művészek által a helyi művészeti szervezet, a Watershed rezidenciájának részeként tervezett Martian House két űrhajós számára tervezett prototípus menedékhely. A ház egy hétéves projekt csúcspontja, amelynek célja az volt, hogy elképzeljék, hogyan élnének az emberek a Marson, és mit tanulhatnánk ebből a mindennapi életünkben.

“A projekt a Marsra költözés forgatókönyvét használja lencseként, hogy elgondolkodjunk az életünkről itt a Földön – azt kérdezve, hogyan élünk most, és hogyan szeretnénk élni a jövőben” – mondta Good és Kent a Dezeen magazinnak.

A duó azt reméli, hogy a projekt “a jövőről és az ötletes életmódról szóló beszélgetések helyszíne lesz”.

“A jövő még nem dőlt el, és mindannyian részt vehetünk abban, hogy elgondolkodjunk azon, hogyan szeretnénk, hogy legyen. Reméljük, hogy az emberek a mindennapi életükbe is be tudják vinni azokat az ötleteket, amelyeket ez számukra kivált” – tették hozzá.

Az aranyfóliával borított, 53 négyzetméteres Martian House prototípusa a Pearce+ és a Hugh Broughton Architects építészirodával együttműködésben valósult meg, amely az antarktiszi kutatóközpontok tervezésében szerzett tapasztalatait hozta be a projektbe. A ház egy aranyszínű, felfújható szerkezetből áll, amely a vörös bolygón lévő ház föld feletti részét képezné, és egy hajózási konténer tetején áll, amely az otthon föld alatti részeit képviseli. Ha a Marson épülne meg, a szerkezet felfújható része lakótereket és egy hidroponikus termesztőhelyiséget tartalmazna, és regolitnak nevezett marsi kövekkel lenne kitöltve, hogy megvédje az űrhajósokat a bolygó sugárzásától.

Az alvóhelyiségeket és a mosdókat a föld alatt helyeznék el, esetleg kihasználva a meglévő lávaalagutakat. A kétszemélyes kapszulák mindegyike összekapcsolódna más kapszulákkal, hogy közösséget alkossanak. A projektnél a csapat a Marson való élet élményére, valamint a bolygó valós környezeti körülményeire összpontosított.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“A vita előmozdításáról van szó” – mondta a Hugh Broughton Architects alapítója, Hugh Broughton. “Azt akarjuk, hogy a lehető legjobban a valóság talaján álljon, de nem kizárva azt, hogy csak sok kérdést tegyünk fel arról, hogyan szeretnének az emberek a Marson élni; például, hogy mik lennének azok a dolgok, amelyeket szívesen vinnének oda? Milyen dekorációs dizájnnal állnál elő, ha ez lenne az otthonod?” – tette hozzá.

A Martian House végleges formájának meghatározásához a csapat számos helyi csoporttal és a Bristoli Egyetemmel konzultált.

“A Bristoli Egyetem űrkutatóival dolgoztunk együtt, akik felvilágosítottak minket a Marson uralkodó környezetről, a szálláshelyek föld alatti és föld feletti elhelyezésének megvalósíthatóságáról, arról, hogy mit kell tenni a kozmikus és a napsugárzás elleni védelem szempontjából, valamint arról, hogy milyen szintű szigetelésre van szükség az alacsony hőmérséklet miatt” – tette hozzá Broughton.

Számos építész és tervező gondolkodik azon, hogyan lehetne otthonokat építeni a Marson, a BIG pedig az ICON-nal és a NASA-val együttműködve egy “új marsi népi építészeti stílus” felfedezésén dolgozik. Az Abiboo építészstúdió nemrégiben egy olyan önellátó város koncepcióját tervezte meg a bolygón, amely negyedmillió embernek adna otthont.

Forrás: www.dezeen.com // www.dornob.com



Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb