„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

Bioklimatikus ház: az érzékeny természeti területeken való építés módja

A világjárvány előtt a legtöbb vállalat vonakodott a távmunka bevezetésétől az alkalmazottaik számára, a termelékenység esetleges csökkenése és a munkahelyi bajtársiasság elvesztéséért aggódva. De a koronavírussal hirtelen kénytelenek voltak a távmunka tömeges, önkéntelen kipróbálására – és ez a lépés azóta igen népszerűnek bizonyult az érintett munkavállalók körében.

A Pew Research Center nemrégiben végzett felmérése szerint a távolról végezhető munkával rendelkező amerikaiak 60 százaléka az otthonról dolgozók közül a világjárvány végeztével is folytatni kívánja a munkavégzés ezen formáját, hiszen nagyszerű a munkaerő jóléte szempontjából. Azonban felvet egy lehetséges bonyodalmat is. Ahogy a távmunkások világszerte menekülnek a drága városokból, amivel a vidéki területeken várhatóan nőni fog a kereslet az otthonok iránt, ami nyomást gyakorol a megmaradt kevés beépítetlen területre.

Argentínában az APS/Arquitectos Pablo Senmartin egy olyan modellt dolgozott ki, amellyel házakat lehet építeni a környezeti szempontból érzékeny területeken, növelve a lakássűrűséget anélkül, hogy károsítaná az ökoszisztémát. A Cordoba tartományban, a festői Villa Parque Síquimanban található “Bioklimatic House” kihasználja a gyönyörű kilátást egy lejtős telken, miközben alig érinti az alatta lévő földet. Az építészek alapos tanulmányt végeztek a természeti területeken jelenleg tapasztalható építési problémákról, és olyan építési stílust dolgoztak ki, amely megfelel a LEED v4 fenntartható lakásépítési tanúsítvány szigorú követelményeinek.

Az otthon a San Roque-tóra néző hegyvidéki területen helyezkedik el, egy védett természeti terület szomszédságában. A területet extrém környezeti sérülékenység jellemzi, hosszú aszályos időszakok, erdőtüzek, az őshonos erdők elvesztése és az infrastruktúra hiánya miatt, ugyanakkor gyönyörű környezetet is kínál, rengeteg kikapcsolódási lehetőséggel, ezért sok áttelepülni vágyó argentin figyelmét felkeltette.

A helyszíni építkezés helyett az építészek az előre gyártott elemeket használtak, amelyek gyorsan, szárazon összeszerelhetők, és minimális hatást gyakorolnak a környezetre. A ház alján egy általuk “Plinth barlangnak” nevezett rész található, mely egy földrengésálló, vasbetonból készült szerkezet, amely lehetővé teszi a víz elfolyását az épület alatt. A medence alatt parkolóhelyként és meditációs térként funkcionál. Ahogy a lombok magaslanak körülötte, a ház gyakorlatilag eltűnik a tájban.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az otthonhoz az utcaszinten egy dokkszerű mólóelem vezet, amely a házba lépve egy terasszá alakul át, és a végtelen szélű úszómedencénél végződik, amely vizuálisan beleolvad a közeli tóba. Az otthon többi részét egy kétszintes, fából, acélból és üvegből készült dobozként képzelték el, amely a könnyedség általános érzetét kelti. A szorosan egymás mellé helyezett faburkolat egy nyitott paravánba megy át, ahogy a ház az utcától a medencéig húzódik, megnyitva a kilátást.

Az otthon karbantartásmentes teteje egyetlen szellőztetett fémlemez, amely a lábazat műszaki helyiségében gyűjti össze az esővizet. Az otthon szigetelése mosott birkagyapjúból, a padló pedig fenntartható módon beszerzett fenyőfából készült. Ahol csak lehetett, helyi újrahasznosított anyagokat építettek be.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb