„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jogszabályok

A használatbavételi engedélyről szóló 2009. október 1-től hatályos jogszabály

Használatbavételi engedély / bejelentés hiányában az építési engedéllyel / bejelentéssel megépített építményt nem szabad használni.

Mikor vehető használatba az építési engedéllyel/bejelentéssel felépített építmény?

A használatbavételi engedély birtokában, illetve a használatbavétel bejelentésekor a rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas építmény ténylegesen használatba vehető. Használatbavételi engedély hiányában az építési
engedéllyel/bejelentéssel megépített építményt nem szabad használni.

Mikor kell használatbavételi engedélyt kérni?
Az építési engedély köteles építési tevékenységek esetében használatbavételi engedély is szükséges. A használatbavételi engedélyt az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmassá válásakor a használatbavétel előtt kell
kérni. Egy telken, egy építésügyi hatósági engedély alapján egyidejűleg megépült több építményre, illetőleg elvégzett többfajta építési tevékenységre külön-külön is lehet használatbavételi engedélyt kérelmezni, illetve bejelentést tenni.

Mit jelent a bejelentési eljárás?
Jogszabályban meghatározott esetekben az építtető az építmény használatbavételét az építésügyi hatóságnak bejelenti, ezzel egyidejűleg az építmény használatba vehető. Az építésügyi hatóság a bejelentésben foglaltakat nyilvántartásba
veszi és a tevékenység folytatásának vagy megvalósításának jogszerűségét az éves építésügyi hatósági ellenőrzés keretében a helyszínen ellenőrzi.

Milyen esetben kell használatbavételi bejelentést benyújtani?
A 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet 1. melléklet III. és IV. oszlopa (egyszerűsített építési engedély és bejelentéshez kötött építési tevékenység) szerinti építési tevékenységek esetében az építési tevékenység használatbavételét, illetve elkészültét
be kell jelenteni az illetékes építésügyi hatóságnak.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Hová kell benyújtani a használatbavételi engedély kérelmet / bejelentést?
A kérelmet/bejelentést az illetékes első fokú építésügyi hatósághoz kell benyújtani. Az engedélyt az építésügyi hatósági ügyek intézésére jogosult önkormányzat jegyzője adja.

Milyen mellékleteket kell a használatbavételi engedély kérelemhez/bejelentéshez csatolni?
A használatbavételi engedélykérelemhez vagy bejelentéshez – annak tartalmától függően – mellékelni kell:

  • ha a kérelem benyújtásakor már rendelkezésre áll, az ügyben érdekelt szakhatóság 6 hónapnál nem régebbi állásfoglalását a hozzá tartozó, a szakhatóság által záradékolt építészeti-műszaki dokumentációval együtt,
  • az összes felelős műszaki vezető nyilatkozatát,
  • az érintett közműszolgáltató nyilatkozatát,
  • a kéményseprőipari közszolgáltató nyilatkozatát, ha az építési tevékenység épített vagy szerelt kéményt érint,
  • építészeti-műszaki dokumentációt 2 példányban, ha a kivitelezés során – engedélyhez nem kötött építési tevékenységgel – eltértek a jogerős építési engedélytől, valamint annak alapján készített kiviteli tervektől,
  • a kitöltött statisztikai adatlapot.

Ki készítheti el az engedélyezési terveket?

Az engedélyezési terveket a szakmailag illetékes (építész, illetve mérnöki) kamara által névjegyzékbe vett tervező készítheti el jogszabályban meghatározott jogosultságának megfelelően.

Mennyi időn belül kell elbírálni a használatbavételi engedély kérelmet / bejelentést?
Az illetékes építésügyi hatóságnak a döntést használatbavételi engedélyezési eljárás esetén a kérelem benyújtásától számított 22 munkanapon belül kell meghoznia. Az ügyintézési határidőbe nem számít be a hiánypótlásra, illetve a tényállás tisztázásához szükséges adatok közlésére irányuló felhívástól az annak teljesítéséig terjedő idő és a szakhatóság eljárásának időtartama.
Használatbavételi bejelentési eljárás esetén az építtető az építmény használatbavételét az építésügyi hatóságnak bejelenti, ezzel egyidejűleg az építmény használatba vehető. Az építésügyi hatóság a bejelentésben foglaltakat nyilvántartásba veszi.

Milyen esetben adható meg a használatbavételi engedély?
A használatbavételi engedély csak akkor adható meg, ha az építmény a rendeltetésszerű és biztonságos használat követelményeinek megfelel , és a szakhatóság – kikötésekkel vagy anélkül – hozzájárult.

Milyen esetben nem adható meg a használatbavételi engedély?
Ha az építmény vagy egy része rendeltetésszerű használatra nem alkalmas, vagy az építési munka elvégzése következtében idegen ingatlanban az állékonyságot, az életet és egészséget, a köz- és vagyonbiztonságot veszélyeztető állapot
keletkezett, az építésügyi hatóság az építmény használatbavételét megtiltja, vagy építésügyi hatósági kötelezés keretében a hibák, hiányosságok megszüntetésétől teszi függővé.

Befejezetlen építményre adható-e használatbavételi engedély?
A megépített, de még befejezetlen építmény olyan részére, mely rendeltetésszerű és biztonságos használatra önmagában, önállóan is alkalmas, ideiglenes használatbavételi engedély adható, amennyiben az egyes építményrészek használata
a kivitelezési munkálatokat nem zavarja. Ilyen esetben az építési engedély szerinti teljes építményre a használatbavételi engedélyt végleges jelleggel csak a kivitelezés teljes befejezése után lehet megadni. Ebben az esetben a végleges használatbavételi engedély kérelemhez mellékelt dokumentumoknak a még használatba nem vett építményrészekre vonatkozó tartalommal kell bírniuk.

Meddig hatályos a használatbavételi engedély?
A használatbavételi engedély határozatlan ideig hatályos. Az ideiglenes használatbavételi engedély aKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb