„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jogszabályok

Az építési engedélyről szóló jogszabály 2009. október 1-től hatályos változata

Minden esetben győződjön meg arról, hogy a tervezett építési tevékenységhez kell-e építési engedélyt, egyszerűsített építési engedély kérelmet benyújtani vagy bejelentést tenni.

Milyen esetben kell építési engedélyt kérni?
A 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet 1. mellékletének I. oszlopa sorolja fel az építési engedély alapján végezhető építési tevékenységeket.

Milyen esetben kell egyszerűsített építési engedélyt kérni?
A 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet 1. mellékletének II. és III. oszlopa sorolja fel az egyszerűsített építési engedély alapján végezhető építési tevékenységeket.

Mit jelent a bejelentési eljárás?
Jogszabályban meghatározott építési tevékenységek végzését az építtető jogszabályban előírtak szerint az építésügyi hatóságnak a jogszabályban meghatározott egyszerűsíttet tervdokumentációt mellékelve bejelenti, ezzel egyidejűleg az építési tevékenység végzése megkezdhető. Az építésügyi hatóság a bejelentésben foglaltakat nyilvántartásba veszi és a tevékenység folytatásának vagy megvalósításának jogszerűségét az éves építésügyi hatósági ellenőrzés keretében a helyszínen ellenőrzi.

Milyen esetben kell építés-bejelentést benyújtani?
Azokat az eseteket, amikor építési bejelentés szükséges, a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet 1. mellékletének IV. oszlopa határozza meg.

Hová kell
benyújtani az építési engedély kérelmet / bejelentést?
A kérelmet/bejelentést az illetékes első fokú építésügyi hatósághoz kell benyújtani. Az engedélyt az építésügyi hatósági ügyek intézésére jogosult önkormányzat jegyzője adja.

Ki készítheti el az engedélyezési terveket?
Az engedélyezéshez/bejelentéshez szükséges terveket a szakmailag illetékes (építész, illetve mérnöki) kamara által névjegyzékbe vett tervező készítheti el jogszabályban meghatározott jogosultságának megfelelően.

Milyen mellékleteket kell az építési engedély kérelemhez csatolni?


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
 • az építészeti-műszaki dokumentációt legalább 2 példányban,
 • ha a kérelem benyújtásakor már rendelkezésre áll, az ügyben érdekelt szakhatóság 6 hónapnál nem régebbi állásfoglalását a szakhatóság által záradékolt építészeti-műszaki dokumentációval együtt,
 • a tervezői nyilatkozatot,
 • az építési jogosultság igazolására szolgáló dokumentumokat,
 • az építési engedélykérelemhez kitöltött statisztikai adatlapot.
 • Ezeken felül jogszabály előírhat még egyéb hatósági hozzájárulásokat és szakvéleményeket is.

Mennyi időn belül kell elbírálni az építési engedély /egyszerűsített építési engedély kérelmet bejelentést?

 • Az illetékes építésügyi hatóságnak a döntést építési engedélyezési eljárás esetén építési engedélyezési eljáráshoz kötött építési tevékenység építési engedélyezése esetén a kérelem benyújtásától számított 45 munkanapon belül kell meghoznia.
 • Az egyszerűsített építési engedélyezési eljárásban a döntést a kérelem előterjesztésétől számított 22 munkanapon belül kell meghozni a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet 1. melléklet II. oszlopában,
 • 10 munkanapon belül kell meghozni a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet 1. melléklet III. oszlopában meghatározott építési tevékenység esetében.

Az ügyintézési határidőbe nem számít be a hiánypótlásra, illetve a tényállás tisztázásához szükséges adatok közlésére irányuló felhívástól az annak teljesítéséig terjedő idő és a szakhatóság eljárásának időtartama.

Meddig hatályos az építési engedély?
Az építési engedély hatályát veszti, ha a jogerőssé válásának napjától számított két éven belül az építési tevékenységet nem kezdték el, és az engedély hatályát nem hosszabbították meg. Az engedély abban az esetben is hatályát veszti, ha az építkezést időben elkezdték, de az építési munkák megkezdésétől számított öt éven belül az építmény használatbavételi engedély megadására nem válik alkalmassá. Az építésügyi hatóság az építési engedély hatályát egy-egy évre ismételten meghosszabbíthatja, amennyiben az építtető az engedély hatályosságának lejárta előtt ezt kérelmezi, és amíg az engedély megadásakor fennálló szabályok vagy kötelező hatósági előírások nem változnak meg, illetve a változások az engedély tartalmát nem érintik.

Hogyan lehet fellebbezni az első fokon hozott határozat ellen?

A fellebbezést a határozat ellen – ha törvény vagy kormányrendelet eltérően nem rendelkezik – a döntés közlésétől számított 10 munkanapon belül lehet benyújtani a döntést hozó hatósághoz.

Mikor lehet elkezdeni az építési munkálatokat?
Az építtető csak a jogerős és végrehajtható építési engedély és az ahhoz tartozó, engedélyezési záradékkal ellátott építészeti, műszaki tervdokumentáció birtokában és annak megfelelően, az engedély hatályossága alatt végezhet építési tevékenységet.

Mikor kell bejelenteni az építési munkák megkezdését?
Az építtetőnek az engedélyköteles építési munkák megkezdését és az építési napló megnyitásának napját be kell jelentenie:

 • az építésügyi hatóságnak a kivitelezés megkezdését követő 5 munkanapon belül, vagy
 • az építésfelügyeleti hatóságnak 15 nappal a kivitelezési munkák megkezdése előtt (50 millió forint számított építményértéket meghaladó, valamint közbeszerzés alá tartozó építési tevékenység esetén).

Szabad-e építési munkálatokat végezni felelős műszaki vezetőhiányában?
Engedélyhez/bejelentéshez kötött építőipari kivitelezési tevékenység akkor folytatható, ha a kivitelezési tevékenységet névjegyzékbe vett felelős műszaki vezető irányítja.

Mit kell tennie az építtetőnek az építkezés befejezését követően?
Az építtetőnek az építési engedéllyel/bejelentéssel felépített építmény használatbavétele előtt az építési hatósághoz használatbavételi engedély kérelmet/bejelentést kell benyújtania.
Az építkezés befejezését közvetően az építtetőnek kérelmet, továbbá záradékolt változási vázrajzot kell az illetékes földhivatalhoz benyújtania. Ezzel egyidejűleg köteles a bontásihulladék nyilvántartó lapot a környezetvédelmi hatósághoz
benyújtani.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

6 hozzászólás

 1. Egy 70 négyzetméters bűffét és kerékpárkölcsönző készházból történő felépítéséhez eddig építés engedélyt kellett kérnem Az október 1.-től megváltozott építésügyi jogszabályok szerint, van -e lehetőség egyszerűsített építési engedély vagy -kész ház elhelyzésével – építés bejelentési kötelezettség teljesítéséreelősfokú építésügyi hatóság felé.

 2. Tisztelt Hölgyem, Uram!

  Kis településen élek és kis házam van 🙂
  A ház oldalsó részén (nem front oldalon) 2.5m széles és 8m hosszú nyitott terasz található (sajnos ez a terasz nem jelenik meg a rajzon) ami csupán arra alkalmas, hogy nyáron itt helyezzük el a kerti bútorzatot. Nincs felette tetőszerkezet. Arra gondoltunk, hogy ezt a területet beépítenénk és kialakítanánk benne kettő kisebb helységet. A kérdésem az lenne, hogy ez építési engedély köteles, vagy csak be kell jelenteni a hatóságoknak? Mi a procedúra?

  Várom megtisztelő válaszát az ismert e-mail címre!

 3. Közelünkben van egy félbemaradt építkezés, amit még 1988.-ban kezdtek el és a mai napig csak a csupasz falak meredeznek, tetőszerkezet nélkül. Rendkívül ronda látvány, tele patkányokkal és mindenféle kacattal,balesetveszélyt hordozva magában
  Építési engedély már régen nincs sem fennmaradási engedélyről nem tudunk- A helyi önkormányzat nem tud vagy nem akar az ügyben előre lépni többszöri megkeresésünkre sem
  Kell-e és mikor bontási határozatot kiadni az önkormányzatnak vagy más hatóságnak és mikor? Kinek kell azt végrehajtani? Kérem segítsenek válaszukkal hogy hová forduljunk ennek a tarthatatlan állapot megszüntetése ügyében.
  Várom megtisztelő válaszukat megadott e-mail címemre is. Köszönettel: Ernő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb