„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

HírekJogszabályok

Megszűnt az Online építési napló vezetésének kötelezettsége és kalákában is lehet építkezni. Újra feketedik az építőipar a családi ház építés terén.

Megdöbbentő változásokat jelentettek be a mai napon, amely nagymértékben meg fogja határozni a jövőbeli családi ház építések irányát. Azaz újra teret engednek a feketemunkának, a kalákának, a számla nélküli munkavégzésnek.

Az elmúlt 4 évben az 5% ÁFA hatására elkezdett kifehéredni az építőipar, egészen annyira, hogy a fekete építőiparból szürke lett. De a kifehérítést most megállítják és újra elindul az építőipar a sötét oldal felé. Az elmúlt 4 évben nem jött soha olyan kérés a Megrendelő részéről, hogy lehet-e ÁFA nélkül kivitelezni, hiszen az 5% ÁFA mindenkinek megérte, még az állambácsinak is. Most, hogy jön a 27% ÁFA újra, az első kérdés, hogy lehet-e számla nélkül építeni? A cégek nagy része azt fogja mondani, hogy igen lehet, fél áfával, így az állam nem kap semmit, az ügyfél jól jár és a Megrendelő is.

Megszűnik az online építési napló vezetésének kötelezettsége azokon az építkezéseken, ahol magánszemély az építtető és nem továbbértékesítésre építi a családi házat. Tehát az állambácsinak halvány lila ibolyája sem lesz arról, hogy hol és ki építkezik és erről kell-e kiállítani számlát vagy sem. Ezzel az emberek jobban járhatnak, mert áfa nélkül lehet feketézni, de kérdés, hogy a szerződés nélküli illegális munkavégzés után ki jön vissza garanciázni, ha gond van. Eláruljuk: Senki sem!

Tehát, ma már lehet bárki által családi házat kivitelezni. Ez azért jó, mert ha valaki magának szerel gázt, villanyt, vagy esetleg vakolásra adja a fejét, akkor jó lesz, ha tisztában van azzal, hogy semmire nem lesz garancia. Hiszen, ha nem tudjuk bemutatni, hogy szakkivitelező végezte a szakmunkát, akkor a gyártó sem ad garanciát. Ha valaki vásárol egy autót és kicseréli az alkatrészeket otthon, akkor az automatikusan elveszíti a garanciát.

Elképzelésünk sincs, hogy miért lesz jó, ha újra lehet házilagos, azaz kaláka munkában kivitelezni. Persze van olyan munka, amit el lehet végezni barátokkal önszorgalommal, mint a festés, vagy a burkolás, mert ha nem sikerül, akkor az még nem veszélyes a bent lakók részére. De, ha egy statikai szerkezet hibás az anyagi vagy személyi károkat is okozhat akár a szomszédnak is.

Itt a kormány közleménye:
Egyszerűbb lesz a lakóházak építésének szabályozása. A kormány minden lehetséges módon támogatja a családok otthonteremtését, ezért tovább egyszerűsíti a lakóépületek építésének és bővítésének szabályozását.

Az Otthonteremtési Program részeként 2016. január elsejétől már nem szükséges építési engedélyt kérni, hanem elég az új lakóépületek egyszerű bejelentése.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján – a biztonság követelményének figyelembe vétele mellett – a bürokratikus terhek további csökkentéséről döntött a kormány.

Újabb könnyítést jelent az építkező családoknak, hogy október közepétől nem kötelező az elektronikus építési napló vezetése, ha az építtető természetes személy az egyszerű bejelentéssel saját lakhatását szeretné biztosítani.

A módosítás csak erre az építtetői körre vonatkozik, másoknak – így például ha az építtető gazdasági társaság vagy más számára történik az építés – továbbra is kötelező naplót vezetnie.

Könnyebb lesz az építkező családok dolga akkor is, ha az egyszerű bejelentés során feltöltött dokumentációtól – bármilyen oknál fogva – eltérnek. Nekik a jövőben nem kell majd külön bejelenteniük az eltérést, ugyanakkor előírás, hogy az aktuális szabályoknak megfelelő kiviteli dokumentáció a helyszínen rendelkezésre álljon.

A saját célra építkező magánszemélyek építkezésénél nem lesz kötelező a tervezői művezetés, valamint a tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás sem, ezáltal ezek hiánya nem fogja megakasztani az építkezést.

Az új építésügyi szabályok tovább könnyítik a lakossági építkezéseket és támogatják a családi otthonteremtési kedvezmények felhasználását.

A valóság pedig a következő:


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
 • A kivitelező cégeknek nagyon kevés szakembere van, de bővülni szinte lehetetlen, mert külföldre mentek a szakemberek és a pont ilyen, gyakran változó jogszabályi környezet miatt soha nem is fognak visszajönni. A mostani átgondolatlan változás is erősíti a már eltávozott szakemberekben a hazatérés ellenszenvét.
 • A kalákában épülő házakra nem lesz garancia és a legtöbb esetben sok hibás munka fog megvalósulni.
 • A kalákában épülő házakra nem lehet majd bankhitel kapni, mert a bank kéri a felelős műszaki vezető aláírását, a költségvetést, amit nem tud az építtető prezentálni.
 • A legtöbb bank kéri a teljesítmény nyilatkozatokat, ÉME engedélyt, ennek hiányában nem ad hitelt. Ha valaki otthon magának épít, akkor ezt nem tudja majd felmutatni.
 • Felelős Műszaki Vezető, valamint Műszaki Ellenőr nélkül akár életveszélyes épületek is készülhetnek.
 • A szakszerűtlen és kókler vállalkozók fénykora jön, hiszen napló nem lesz, így nyilvántartás sem semmiről, hogy ki mit csinált. Ez nem viszi előre az építőipart.
 • Mivel nem kell FMV és Műszaki ellenőr, így biztosítás sem, tehát ha egy nagy kárt okoz egy magánszemély vagy vállalkozó, akkor az építtető viseli a kárt, szemben az eddigi generálkivitelezővel vagy annak biztosítójával.
 • A 2020-ban épülő családi házaknak közel nulla energiával kellene már működnie, ennek az irányelvvel szemben megy az új szabályozás, hiszen a házilagos, napló nélkül épülő építmények nagy része még az eddiginél is rosszabb szigeteléssel fog megvalósulni.

Fontos megemlíteni, hogy mielőtt még bárki örömtáncot járna, a folyamatban lévő családi házaknál már megnyitott naplót végig kell vezetni és majd le is kell zárni a végén a korábbi szabályoknak megfelelően.

forrás: https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/teruleti-kozigazgatasert-felelos-allamtitkar/hirek/egyszerubb-lesz-a-lakohazak-epitesenek-szabalyozasa

forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1600155.kor

A cikkben szereplő tartalom jogszabályi részét itt olvashatja el: https://kp.hu/155-2016-vi-13-korm-rendelet-a-lakoepulet-epitesenek-egyszeru-bejelenteserol/Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

6 hozzászólás

 1. Tiszteletem.

  Egy-kèt dologra világìtanèk rá. A mai szürke èpítő iparban sajnos nem az a gyakori jelensèg, hogy bárki is garanciát vállalna a munkáját követően. Több ismerősöm pont erre panaszkodott. Volt olyan kivitelező aki miután összerakta hibásan a gázvezetèket ès felmarkolta èrte a kialkkudott ellenèrtèket, a hibás teljesítés ès azbèpìtèsi telek elhagyàsát követően már nem lehetett elèrni. Ja számla?! Azt a jövő hèten hozza…. azóta is.
  Kivitelező által èpìtett ház ès lakás esetèben a megállapodott időre nincs kèsz az ingatlan, majd küldenek egy e-mailt, hogy az átadás megtörtént. Kinek ès mikor? Ez egy nagyon jó kèrdès.
  Szóval inkább felèpìtem a saját házakat kalákában olyan rokonok ès barátok segìtsègèvel akiket ismerek ès tudom milyen lelkiismeretesen ès szakmailag kifogástalan módon vègzik a munkájukat. Mint hogy kifizessek 1,5 – 2 szeres árat egy olyan ismeretlen vállakozónak, aki hibás teljesítés után elèrhetetlen vagy fél van háborodva ha felveszi a telefont ès a megrendelő elmondja, hogy vissza kellene fáradni.
  Szèp napot 🙂

  1. Kedves István!
   Az építőipari vállalkozók nagy része, melyek az elmúlt 3-4 évben alakultak, nagyrészt már meg is szűntek.
   Jogos, hogy nagy előítélet van az emberekben. Persze vannak pozitív példák is, de igen ritkák.
   Mindenki kérhet referenciákat egy-egy cégtől. Megnézheti a cég előéletét.
   Ha ezt a cég nem tudja prezenáltni, akkor el kell felejteni.
   Abban az esetben, ha vannak rokonok, ismerősök, akik segíteni tudnak és megbízik bennük, akkor hajrá.
   Sok sikert!

 2. Az olvasottakra referálnék. Az eddigi rendszer lerázott magáról mindenféle kötelezettséget. Leírom a mi helyzetünket. Meghalt a tervezönk, aki egyben a műszaki ellenőr is lett volna. Az enaplóba semmi nem lett vezetve és az épület elkészült szerkezetkészen a tetőig. Számlát nem kaptunk. Enaplóba hiánypótlás érkezett, amiről 9 hónap múlva értesültünk. Elmentünk a főfelügyeletre, a helyzet rendezése végett. Fogadni kellett egy másik tervezőt, akinek kifizettünk 850 ezer ft-ot számla nélkül, hogy a helyzetet megoldjuk. Maguknak fogalmuk sincs arról, hogy mi a kifehérítés. Amikor a sajtó naponta számol be korrupciós dolgokról, akkor én fizetem ki a 27 százalékos áfát mindenre. Engem fenyegetőnek büntetéssel, meg szankciókkal. Szemét, mocskos bagázs.

 3. Ez az írás minden realitást nélkülöző találgatás. Nem az E napló fehérítette a gazdaságot. Jobb lenne, ha valamilyen valóban hozzáértő ember irna ilyen cikkeket.

  1. Kedves Attila!
   Ön bizonyára nagy tudója ennek a szakmának, ezért ha megteszi szíveskedjen kifejteni a véleményét.
   Minden vélemény számít.
   Köszönjük

 4. Kétségtelen, hogy a korábbi és évente módosuló szabályzások nem tették könnyebbé a családiházak (most csak erről szólok) építését. Az “egyszerűsített” ép. engedély esetében ugyanúgy dokumentációt kellett beadni, mint korábban. Annyi volt, hogy nem kellett megvárni, hogy kiküldjék az engedélyt. Nem lett egyszerűbb, ráadásul gépészeti és villamos terveket is mellékelni kell, ami korábban nem volt külön része az engedélyes tervnek. Ezek bizony jelentősen megemelik már a tervezési költségeket is. Olyat is “belecsempésztek” különböző lobbikörök a feltételek közé, hogy pl. kéményt nem szabad kisméretű téglából építeni, csakis két cég előregyártott anyagát lehet felhasználni. (Feltételezem a Schiedel és a Leier). Ezt jeleztük még annak idején Lázár miniszternek, akihez tartozott akkor a téma. Ezen ő is megdöbbent. Azóta valószínüleg ez megváltozott. Az egész építőipar egy nagy színes kavalkád. Itt is, mint minden szakmában rengeteg a kevésbé tehetséges, felületes, megélhetési tervező, kivitelező, de műszaki vez., és müszaki ellenőr is, akik sok mindenre haljandók, ha megfizetik. És tettenérhető az érdekcsoportok behatása is. A hatóságok pedig elnőiesedtek és sajnos, jellemzően olyanok is. Persze ott is vannak kivételek. Sajnos a cikk sem a javító szándékot tükrözi, mert a “ló másik oldalát”, csak a lehetséges visszaéléseket feltételezi. Pedig nem mindenki gazember, de lassan túlsúlyban lesznek. Ahogyan régen is működött, van egy építési hatóság, amelynek joga a szakszerű tervek alapján az engedély kiadása és annak szigorú és folyamatos ellenőrzése minden szakmára kiterjedően. Csakhogy ehhez hozzáértő hatósági emberek kellenek. Nem csupán olyanokra, akik “két-három gyerek nevelése közben” esetleg a munkájukra is szakítanak időt. De ezen kívül még rengeteg probléma van, csak részletezve nagyon hosszú volna leírni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb