„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Környezetvédelem, energiatakarékosság

A hagyományos klímaberendezések hatalmas kárt okoznak

Csak egyedül az Egyesült Államok csak légkondicionálásra annyi energiát használ fel, mint a teljes afrikai energiaszükséglet. Ezt egy amerikai tudós és agrármérnök, Stan Cox állítja a most megjelent könyvében.

A tudós véleménye szerint a mesterségesen hűsített levegő csak egy példa arra, hogy milyen fenntarthatatlan irányba halad a világ, ám interjújából kiderül, hogy ha a jövőben tényleg energiát kell spórolni, akkor a légkondicionáló gépek leállítása lehet az első óriás lépés.

Az elmúlt ötven évben számos energiafaló technológia hálózta be a hétköznapjainkat: autók, komputerek, televíziók, repülőgépek…
Ez idő alatt a légkondicionálás szépen csendben elterjedt és állandóan a háttérben maradt, mint téma, mint egy olyan filmkarakter, aki mindig a vásznon van, de mégsem ő a fontos. A 90-es évek közepe óta megduplázódott a légkondicionálásra felhasznált energia mennyisége az amerikai otthonokban. Sajnos a folyamat egyenlőre töretlenül bővül és bővül, mivel az időjárás egyre szeszélyesebb lesz.

A tudós azt mondja a könyvében, hogy az állandóan temperált épületek komolyan befolyásolják az emberi szervezet alkalmazkodását a meleghez. Otthon, a munkában mindenhol elvárjuk, hogy a hőmérséklet azonos legyen, és már egyre több helyen nyitni sem lehet az ablakokat.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A könyv nagy része a komfortérzetről szól. Felméréseket végeztek azzal kapcsolatban, hogy különböző hőmérsékletben dolgozó emberek, hogyan élik meg a komfortérzetet. Az emberek pszichikailag felkészülten várják az évszakokat, azaz számukra természetes lenne, hogy az épületek nyáron melegebbek és télen hűvösebbek legyenk, mégis a felmérésekből az derült ki, hogy a legtöbb munkavállaló azért panaszkodik, hogy nyáron túlságosan hűvös van a munkahelyen és pulóverben dolgozik vagy apró hősugárzókat állít be, amellyel még több energiát emészt fel. Ha jobban odafigyelnének erre, akkor hatalmas mennyiségű energiát lehetne megspórolni.
A másik felvetés az volt, hogy a légkondicionálás kapcsolatban áll az elhízással. Orvosi adatok bizonyítják, hogy az állandó temperált hőmérsékleten élő és dolgozó emberek hőmérséklettel összefüggő energiavesztesége sokkal alacsonyabb, mint azoké, aki nyáron melegben, télen pedig hűvösben vannak. A testnek ugyanis nem kell sem fűtenie, sem hűtenie magát, sőt a hűvösben dolgozók a tendenciák szerint sokkal többet is esznek.

A kilencvenes évek közepe óta a lakossági légkondicionálók hatékonysága 28 százalékkal lett jobb, ám a hűtéshez használt energia 37 százalékkal emelkedett. Az okok között ott van, hogy mára drasztikusan megnőttek a családok lakóterei és sokkal nagyobb tereket kell hűteni a légkondicionálóknak. Eközben egyre forróbbak a nyarak és a legtöbben nemcsak egy-egy szobát hűtenek le, hanem az egész házat.

A kp.hu megjegyzése: Léteznek olyan modern hőszivattyús rendszerek, melyek nem a levegő, hanem a föld hőjét hasznosítják, melyek lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, hiszen a 4/5-öd energiát a rendszer a földből vonja el, mely energiát nem kell megtermelni, így nem okoz légszennyezést. De tény, hogy ha energiatakarékos házakat építünk, akkor nincs is szükség klímaberendezésekre.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb