„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Soha nem látott mélypontban az új lakásárak a fővárosban

Összhangban a GKI és az FHB nemrég kiadott elemzéseivel a zöldövezeti társasházairól ismert Elephant Holding szakértői is úgy látják, hogy az újépítésűek piaca elérte mélypontját és jelenleg 10-20%-kal olcsóbban lehet lakáshoz jutni a fővárosban.

Kérdéses, hogy meddig lesznek még ilyen jó helyzetben a Kedves vevők?

Az ingatlanpiac fellendülését követően hasonló mértékű drágulást és akár másfél évnyi várakozást is be kell kalkulálnia annak, aki új lakásba szeretne költözni Budapesten, állítja az Elephant Holding. A kertvárosi társasházakat építő Cégcsoport értékesítési igazgatója, Zelei Zoltán szerint ma a beruházók a legkülönbözőbb akciókkal porbálnak vevőket toborozni. „Idén és még a jövő év első felében is akár 10-20%-os engedményt lehet kicsikarni a jelenleg amúgy sem magas árakból tekintettel arra, hogy jelenleg a piacot a kivárás jellemzi, a kereslet pedig továbbra is elmarad a várakozásoktól.”

Az Elephant Holding szakértője szerint az önkormányzati választások után azonban megindulhat a lassú élénkülés, hiszen az építőipar olyan közel 400 ezer embert foglalkoztató kulcságazat, amit a kormányzat valamilyen módon támogat majd a már bejelentett bérlakás program vagy a különböző lakáskassza programokon keresztül. Mindezen túl – emeli ki Zelei Zoltán – az új, nagyobb lakásba költözést sem lehet évekig halogatni, hiszen a lakosságnak természetes igénye a mobilizáció, ami magával hozza a kereslet növekedését is.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Elképzelhető, hogy már ezt a tendenciát mutatja a hétvégi lakásvásáron ismertetett GKI ingatlanpiaci index is, amely csekély pozitív irányú elmozdulásról ad számot a 2010. áprilisi adatokhoz képest. Hasonló következtetésre jutott az FHB elemzése, mely ugyancsak jelenlegi mélypontról, és enyhén érzékelhető élénkülésről számol be. Zelei szerint az igazi piaci fellendülés pontos idejét nehéz megjósolni, de, amint ez bekövetkezik, gyorsan olvad majd a vevők alkupozíciója. A drágulás mértéke a 2010-es kiinduló árakhoz képest lehet akár 10-15%-os is, nem csak a kereslet növekedése miatt, de a 2009. január elseje óta érvényben lévő, minden új építésű ingatlanra kötelező energiatanúsítvány okán is. Mindeközben a válságos időszak elhúzódásával lassan, de biztosan találják meg új lakóikat a jelenleg kulcsrakész otthonok – emeli ki az Elephant Holding szakértője, – aki tehát halogatja a vásárlást a többletköltségen felül akár másfél éves várakozással is számolhat amíg az új épületek elkészülnek.

Forrás: Elephant HoldingKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb