„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

A Dezeen bejelentette a 2022-es Dezeen Awards fenntarthatósági díjazottjait

A Dezeen nyilvánosságra hozta az idei Dezeen Awards fenntarthatósági kategóriáinak győzteseit, köztük a Localworks, a Multitude of Sins és a Kenoteq cégekkel.

A Localworks a földzsákokból épített, ívelt falú iskolájáért, a Multitude of Sins a városszerte felajánlott hulladékból készült éttermi belső térért, a Kenoteq pedig az építési hulladékból készült tégláért nyerte el a díjat.

A pályázatokat eredetileg nyolc vezető fenntarthatósági szakemberből álló zsűri értékelte, majd a nyertesekről a One Hundred Shoreditchben szeptemberben ülésező főzsűri döntött, amelynek tagjai Babette Porcelijn, a fenntartható tervezéssel foglalkozó író, Nick Shute, a Dodds & Shute társalapítója és Gavin Christman, a Green&Blue nevű cornwalli tervezőcég társalapítója voltak.

A Dezeen Awards 2022 fenntarthatósági kategóriáit a Google és a Dodds & Shute szponzorálta.

Tudj meg többet a nyertes fenntarthatósági projektekről a Dezeen Awards weboldalán, vagy olvass tovább az alábbiakban:

Az év fenntartható épülete: Mustardseed by Localworks

A kampalai székhelyű Localworks az ugandai Mustardseed Junior Schoolt teljes egészében helyi erőforrásokból építette. Az épületben óvoda és általános iskola is működik a helyi gyerekek számára.

Az 1146 négyzetméteres épület falai földdel töltött földzsákokból épültek, a külső falak pedig festetlen mészföld vakolattal készültek.

“A Mustardseed egy átgondolt, kreatív és inspiráló óvoda és általános iskola, amely egy biodiverz tájban helyezkedik el, tökéletes környezet a gyerekek számára, hogy megismerjék az ökológia és a fenntartható építés fontosságát” – mondta a fenntarthatósági mesterzsűri.

“Megmutatja, hogy az innovációt nem feltétlenül a technológiának kell vezérelnie; ésszerű megoldásokra van szükségünk, amelyek a lassú gondolkodást és a felelős tervezést fogadják el” – folytatták. “A világnak több ilyen projektre van szüksége.”

Kiválóan dicséretes: General Architecture Collaborative által készített tanuló- és sportközpont

A General Architecture Collaborative a ruandai Masoro falu lakóival együttműködve, helyi anyagok felhasználásával építette a közösségi központot. A tanuló- és sportközpontot egy rácsos rendszerben szervezték meg, egy sor kis udvart létrehozva, téglával burkolt utcákkal.

“Egy kis vidéki parasztfalu közösségi tagjai által tervezett, épített és működtetett projekt túlmutat azon, hogy egyszerűen csak egy közösségi csarnok legyen” – mondta a zsűri. “Több mint tégla és habarcs. A cégnek sikerült egy olyan fenntartható épületet létrehoznia, amely a társadalmi fenntarthatóságban gyökerezik, és a helyi közösséget a tudásátadás révén többféle módon is képessé teszi a helyi közösségre.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az év fenntartható belső tere: The Circus Canteen by Multitude of Sins

A helyi stúdió, a Multitude of Sins egy bangalore-i étterem belső terét tervezte, amely szinte kizárólag újrahasznosított anyagokból készült. A stúdió célja egy olyan éttermi enteriőr létrehozása volt, amely minimális szénlábnyomot hagy maga után.

Az étteremben egy sor fémhulladékból készült boltív, valamint egy össze nem illő, megmentett tárgyakból készült bódé található.

“A Circus Canteen egy alulról építkező, demokratikus tervezési mód a semmiből, amely a tervezési nyelvezetében felemelő és szórakoztató módon utal az utcára és annak kultúrájára” – mondta a zsűri.

“A fenntarthatóság oly gyakran nehéz téma, ez pedig megmutatja, hogy lehet kreatív is. A világnak szüksége van egy kicsit több bolondozásra!” – tették hozzá

Az év fenntartható dizájnja: K-Briq by Kenoteq

A K-Briq egy fenntartható építési tégla, amely főként építési hulladékból készül. A téglát a skót Kenoteq startup cég dobta piacra, és előállítása során kevesebb mint tizedannyi szén-dioxid-kibocsátás keletkezik, mint a hagyományos téglánál.

A Kenoteq által tervezett tégla jobb szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos agyagtégla, és bármilyen színben előállítható.

“A K-Briq lehetőséget kínál arra, hogy méretarányos hatást érjünk el, tüske egy olyan iparágban, amely nagyrészt statikus, és bomlasztókért kiált” – mondta a fenntarthatósági mesterzsűri.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb